Zlatý hattrick? Občas mi ho připomínají, říká hokejový mistr světa a čerstvý šedesátník Jiří Šejba

Přidat na Seznam.cz

takřka čtyřicet let uplynulo od slavného úspěchu tehdejší československé hokejové reprezentace na mistrovství světa v Praze. V roce 1985 slavil národní tým titul světových šampionů.

A ve všech publikacích o historii hokeje mají od té doby své pevné místo články o autorovi hattricku do sítě Kanady Jiřím Šejbovi. Právě jeho střelecký kousek rozhodl o vítězství Československa 5:2 na cestě k mistrovskému titulu.

Občas mi to někdo připomene, na to se nedá zapomenout,“ glosoval Šejba svoji nejslavnější chvíli v hokejové kariéře. Není proto divu, že obdržel spoustu gratulací k šedesátinám, které oslavil v polovině roku 2022.

Šejba kromě zlata na MS 1985 v Praze získal s reprezentací i bronzové medaile na dalších třech světových šampionátech. Startoval i na ZOH 1988 v kanadském Calgary.

Jako hráč působil především v Pardubicích, ale vybojoval i tituly s Duklou Jihlava, okusil hokej v zámoří včetně NHL, ve Finsku, Slovanu Bratislava na Slovensku a v Německu.

Po skončení aktivní činnosti se vydal na trenérskou dráhu. V Česku vedl dva kluby v extralize. Pardubice v sezoně 2004-2005 a poté v roce 2008. „Vzpomínám si, že tehdy jsme hráli ve skupině o vyhnutí se baráži. A jelikož jsme měli před posledním Ústím nad Labem v tabulce extraligy velký náskok, dávali jsme v Pardubicích šanci mladým hráčům,“ vybavil si Šejba.

Z Pardubic zamířil do Mladé Boleslavi, která bojovala o udržení v extralize. V letech 2008-2010 byl na střídačce středočeského celku například s Leo Gudasem, Jaromírem Šindelem, Vladimírem Čermákem, Luďkem Bukačem mladším nebo Janem Tlačilem. „Uteklo to rychle, takový je hokej,“ prohodil Šejba.

Potom dlouho působil v Polsku. Udělal si tam výborné renomé, když během sedmi let byl s týmem GKS Tychy pětkrát ve finále tamní ligy.

Po návratu do českého prostředí se stal například trenérem prvoligového Prostějova, následně vedl ve stejné soutěži ambiciozní Porubu. Trenérsky pracoval i v realizačním týmu pražské Slavie. Do jeho sportovního životopisu patří i angažmá na postu sportovního manažera Pardubic, kdy byl v této pozici i u titulu v extralize v roce 2012.

Známých trenérů, se kterými se Šejba potkal v jednom týmu jako hráč, je v českém hokeji spousta. Například mistry světa ze zmíněného roku 1985 jsou i Miloslav Hořava ze Sparty, Vladimír Růžička byl ještě nedávno v Litvínově, Antonín Stavjaňa trénoval nejen v Česku, ale i na Slovensku.

Tehdy jsme v reprezentaci byli velká parta. Občas se setkáváme samozřejmě při hokeji i s dalšími bývalými spoluhráči, nebo si zavoláme,“ uvedl Šejba.

Zdroj: redakce – rozhovor