Na hrady a zámky v kraji se turisté vracejí pomalu, výjimkou je Frýdlant

  8:02,  aktualizováno  17:42
Doby, kdy na zámek Sychrov na Liberecku přicházelo ročně přes 100 tisíc lidí, se zatím nedaří vrátit. Na návštěvnosti se podepsaly dva koronavirové roky, a to nejen v případě Sychrova, ale i dalších zámků a hradů v Libereckém kraji.

Nahlédnout do interiérů je možné po celý rok na zámku Zákupy. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Jedinou výjimkou v letošní sezoně je hrad a zámek Frýdlant, který dokonce letos zaznamenal nejvyšší návštěvnost od roku 2010. Prohlédnout si ho přišlo od jara do podzimu 56 tisíc lidí, v předchozích letech to bylo kolem 50 tisíc.

„Na Frýdlantě se provedly změny v prohlídkových trasách. Ještě loni tu byla jen jedna dlouhá trasa, která je teď rozdělená na část zámeckou a část hradní. Došlo i k částečným reinstalacím těchto tras a vznikla i úplně nová se zaměřením na zbraně. Změn doznala i dětská prohlídka. Novinkou je také od letoška volný vstup na nádvoří, kde vznikla i provizorní kavárna. Nový vzhled má pokladna i sociální zařízení na nádvoří,“ vyjmenovává důvody zvýšené návštěvnosti na Frýdlantu Lucie Bidlasová, mluvčí Územní památkové správy.

Zámek Sychrov hostil sraz milovníků amerických veteránů.

Hrad a zámek Frýdlant je ale jediný, který si na počet návštěvníků nemůže stěžovat. Ostatní objekty sice turisté také neopomněli, počet prodaných vstupenek ovšem není tak velký jako před covidovou pandemií.

Celkem si osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji prohlédlo v letošní sezoně 354 031 návštěvníků. Pro srovnání: v roce 2019 to bylo 433 509 návštěvníků, o rok dříve 435 319 a v roce 2016 dokonce 452 795 návštěvníků.

„Lidí chodí na prohlídky víc než během pandemie, což nás velmi těší. Bohužel, čísel z let předešlých stále nedosahujeme. Například Sychrov, který vždy vévodil v počtu návštěvníků v kraji, letos navštívilo kolem 77 tisíc lidí, míň než přišlo na Trosky. Ty mají návštěvnost 86 tisíc lidí, i když v předchozích sezonách to bývalo kolem stovky tisíc,“ řekl ředitel Územní památkové správy Miloš Kadlec.

Jedním z důvodů, proč bylo na prohlídkách méně návštěvníků, může být vyšší cena vstupného.

„Inflace roste, do toho přišla válka na Ukrajině, řada lidí přehodnocuje priority. My jsme sice zdražili, ale nijak drasticky. V průměru o deset až třicet korun, podle památky. Navíc u dětí a studentů jsme zlevnili, abychom tuto skupinu přilákali k návštěvám hradů a zámků,“ dodal Kadlec.

I když hlavní prohlídková sezona skončila, některé památky jsou otevřené i teď. Nahlédnout do interiérů je možné po celý rok na zámcích Sychrov a Zákupy. Hrad Grabštejn připravuje oblíbené adventní prohlídky a na Lemberku se 10. prosince uskuteční vánoční koncert.

Autor: