kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Byznys & Reality » Trefa do Maghrebu

Trefa do Maghrebu

Maroko
Foto: Unsplash
Jednoho prohra, druhého šance. Tak vypadá aktuální situace Maroka, jehož ekonomiku i realitní trh krutě přidusila pandemie a které se právě zotavuje z ekonomického propadu. To s sebou přirozeně nese řadu investičních příležitostí, určených zvláště pro ty, kdo hledají bezpečné, komfortní a přitom cenově přijatelné útočiště.

Nádherné pláže a čisté moře, nízká míra kriminality, přírodní krásy v čele s pohořím Atlas a pouští Saharou, lahodná kuchyně i zábava ve dne v noci. Důvodů, proč v turisticky oblíbeném Maroku strávit dovolenou, najdete jistě spoustu. Pro svoji dostupnost z Evropy i USA, které s ním spojují přímé lety, i velmi zajímavé ceny realit však exotické království na severu Afriky přitahuje v současné době zejména investory a rentiéry – z Francie, Belgie, Švýcarska či Itálie.

A ti mají z čeho vybírat, neboť marocká vláda před pandemií provedla několik výrazných opatření na zlepšení infrastruktury a podporu turismu, což trh s realitami doslova nakoplo. Covid a s ním spojené lockdowny ovšem udělaly své a země – prakticky uzavřená turismu až do loňského roku – se začala zahraniční klientele pomalu znovu otvírat až letos v únoru.

Dopady covidu vyčíslila nedávno marocká centrální banka Bank Al-Maghrib. Na realitním trhu za první polovinu roku 2022 meziročně evidovala o 22,5 procenta méně transakcí než loni a nesmělý meziroční růst cen o 0,4 procenta.

Pro investory je to ovšem dobrá zpráva, která se také rychle šíří. „Spousta lidí z celého světa se stěhuje do Maroka,“ popsala v září pro New York Times Maud Faujas, ředitelka realitní společnosti Emile Garcin Marrakesh, co vytvořilo velmi aktivní trh kupců, ať už těch, co baží po prázdninových nemovitostech, nebo těch, kteří se do Maroka stěhují natrvalo. „Čím horší situace panuje v Evropě, tím lépe se daří Maroku,“ glosuje důsledky současného dění.

Maroko
Foto: Pixabay

Život v paláci

Zdejších nízkých cen, které na pozadí strmého růstu životních nákladů v Evropě nelze přehlédnout, se rozhodly využít i dvě platformy, jež mají blízko ke co-workingu a co-livingu. Značka Selina celosvětově provozuje 163 lokací pro digitální nomády a loni nedaleko Marrákeše otevřela svůj speciální kemp. Vysoké poptávce po Maroku ze strany flexibilních pracovníků vyhověla i americká Outsite, která letos v září otevřela v Marrákeši první riád neboli tradiční marocký palác spojený s dvorem a vnitřní zahradou.

„Protože je dnes Maroko velmi dostupné a mnohem levnější než kterákoli země v Evropě, stane se brzy ještě populárnější,“ věští zemi světlé zítřky Emmanuel Guisset, generální ředitel a spoluzakladatel Outsite, podle něhož by koupě takového riádu byla před pandemií mnohem obtížnější.

Jen pro představu – cena za tento typ domů, jimž v poslední dekádě vdechla nový život zejména poptávka ze strany zahraničních kupců, může dosahovat až pět milionů dolarů. V každém případě je architektura i historie riádů, které se v Maroku rozšířily za vlády islámské dynastie Almorávidů, velmi pestrá. Někdy se jedná o útočiště s rozlohou 120 metrů čtverečních skryté očím veřejnosti, jindy o honosný palác o dvaceti ložnicích.

„Riády, které jsou obývané Američany, začínají na 300 tisících dolarech. Za pět set až šest set tisíc mohou zahrnovat i hammam a bazén,“ přibližuje Colin Bosworth, majitel společnosti Bosworth Property Marrakesh, která se specializuje na marrákešskou čtvrť Medina, ceněnou coby historické dědictví UNESCO.

Maroko
Foto: Unsplash

Luxus za 15 milionů dolarů

Synonymem luxusu je ovšem v cizinci oblíbeném městě ještě něco jiného – vilová čtvrť Palmerie známá jako Beverly Hills Marrákeše, kde ceny za vilu začínají na třech milionech dolarů. Vrchol realitního trhu, který kromě Palmerie zahrnuje také vyhlášené golfové resorty, ukazuje cenovky ještě pětkrát vyšší.

„Jde však o velmi malou výseč trhu s méně než pěti transakcemi ročně. Skutečný trh luxusních nemovitostí sahá od dvou do pěti milionů dolarů za domy o velikosti tisíc až dvou tisíc metrů čtverečních na pozemcích jednoho až dvou akrů v Palmerii a dalších luxusních oblastech poblíž Marrákeše,“ uvádí Marc Leon, partner společnosti Kensington Luxury Properties. Většina transakcí v Marrákeši se však podle něho pohybuje v nižších cenových hladinách od 700 tisíc po 1,5 milionu dolarů.

Z ostatních marockých destinací je pro cizince zajímavý ještě přímořský Tanger, kde se ceny pohybují na podobné úrovni jako v Marrákeši, následovaný oblíbeným letním letoviskem Agádírem. V zemi největší Casablanca je podle znalců trhu čistě lokálním trhem, zatímco hlavní město Rabat přitahuje vesměs diplomaty.

Samotná koupě nemovitosti není pro cizince komplikovaná. Zvláštní povolení vyžadují úřady pouze u koupě domu v oblasti pohoří Atlas, zatímco na zemědělskou půdu nemají občané jiných zemí nárok vůbec. Co se týče poplatků, kupec by měl při zohlednění daně z přidané hodnoty a realitní provize počítat se zhruba deseti procenty navíc ke kupní ceně. Odměna pro realitního agenta se nicméně dělí mezi kupce a prodávajícího.

byt
Foto: Bosworth Property Marrakesh

Snový riád z 16. století v srdci Mediny

Riád, jenž je v Maroku tradiční stavbou charakteristickou vnitřním dvorem a zahradou, funguje v rukou cizinců jako soukromý příbytek nebo hotel. Druhý případ se týká i nabízené nemovitosti, která je renovovanou stavbou z 16. století a zároveň luxusním licencovaným penzionem. V případě zájmu však může být použita i jako privátní obydlí. Dům o rozloze 186 metrů čtverečních disponuje pěti ložnicemi a pěti koupelnami a nachází se v blízkosti populárního trhu s kořením v historické čtvrti Medina. Díky silným kamenným zdem a vysokým stropům působí vzdušně, výjimečnou atmosféru mu dodává i prostorné, mramorem obložené nádvoří s centrálně umístěným bazénkem. Střešní terasa nabízí velkolepé výhledy na celou Medinu a pohoří Vysoký Atlas. Nemovitost je aktuálně na prodej za 495 tisíc dolarů (v přepočtu 12,4 milionu korun).

Autor: Andrea Votrubová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky