Zemřel Pavel Smetáček, významná osobnost českého jazzu

Vydáno 21.11.2022 | autor: redakce

Ve svých 82 letech zemřel vedoucí souboru Traditional Jazz Pavel Smetáček. Byl jednou z významných postav českého jazzu, spolupracoval například s Hanou Hegerovou či Evou Olmerovou. Jeho synem je bubeník Štěpán Smetáček, který hraje s předními rockovými kapelami.

Zemřel Pavel Smetáček, významná osobnost českého jazzu Zemřel Pavel Smetáček, významná osobnost českého jazzu

Úmrtí Pavla Smetáčka oznámila jeho rodina. „Celý život chválil Boha svojí hudbou. Odešel dnes za svým bratrem Ivanem do nebeské kapely na konci církevního roku, na neděli Krista krále,“ uvedl na svých sítích Jan Čižinský.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Klarinetista a saxofonista Pavel Smetáček patřil mezi významné osobnosti a propagátory tradičního jazzu. Spolu s bratrem Ivanem založil Traditional Jazz Studio, kterým prošla více než stovka muzikantů. S orchestrem hrál například ve filmu Až přijde kocour z roku 1963, účinkoval také ve více než stovce televizních pořadů. Spolupracoval například s Hanou Hegerovou nebo Evou Olmerovou.

Pavel Smetáček se narodil v roce 1940 do muzikantské rodiny. Jeho otec Václav byl uznávaným dirigentem a hobojistou, který několik desetiletí působil v čele orchestru Pražských symfoniků. Smetáček vystudoval hru na klarinet. Po absolvování konzervatoře začal studovat na Karlově univerzitě hudební vědu, kvůli svému křesťanskému přesvědčení byl však v pátém semestru vyloučen.

Je otcem Štěpána Smetáčka, známého rockového bubeníka, účinkujícího v kapelách Wanastowi Vjecy a Aleš Brichta Project, hraje také s Jankem Ledeckým. Fanoušci jej dobře znají i z působení v Arakainu nebo z projektu Zemětřesení.

red, foto: Galerie Nová síň
Témata: Pavel Smetáček, smrt, Štěpán Smetáček, Traditional Jazz Studio

zavřít