Herečka Jitka Smutná kvůli ženě opustila manželství

Přidat na Seznam.cz

Herečka Jitka Smutná na obrazovkách často znázorňuje ženy, kterým rozhodně nechybí kuráž. A ne jinak tomu je i v reálném životě. V České republice se tak stala oficiálně první veřejně známou ženou, která se přiznala ke své sexualitě, píše iPrima.

Jitka Smutná se často objevuje v nováckém seriálu Ulice, kde ztvárňuje postavu Marie, která stejně jako její představitelka, je homosexuálka. Není to tedy poprvé, co učinila svůj coming out. I když hereččino manželství bylo harmonické a Smutná si z něj odnesla jen ty nejkrásnější vzpomínky, to nic neměnilo na tom, že jí lákaly ženy, píše Aha!. Před deseti lety se rozhodla přestat zapírat a veřejně přiznala svou orientaci. Situace ale nebyla zprvu vůbec lehká, protože herečka kvůli svému přiznání čelila kritice, což nesla těžce.

„Ne kvůli sobě, ale kvůli tomu, že se to týkalo mých blízkých. Ten příběh se stále přežvýkával dokola a dokola. Slova se občas obměňovala, ale někdy ani to ne. Někdy to bylo až hrubé. Jako kdybych přestala být Jitka Smutná herečka, ale byla Jitka Smutná lesba. Ale já jsem oboje,“ povzdechla si herečka.

 „Lidi z mé komunity LGBT se nemůžou skrývat, musí žít úplně normálně. A ta většinová společnost by docela chtěla, abychom o tom nemluvili, říkají – ‚nedržte se za ruce, ježíšmarja ženský se ocicmávají´, a ještě to označují slovy, která jsou nepřístojná. Která, kdyby někdo řekl o jejich vztazích, v té většinové společnosti, tak to by byl oheň na střeše, ale u nás to klidně řekou, tak já si myslím, že je velmi dobře, že zrovna v Ulici je ženský pár,“ svěřila se Jitka pro Blesk.

V současné době je ve šťastném vztahu s ženou a je ráda, že se odhodlala k tak závažnému kroku, díky němuž žije konečně takový život, který si vždycky přála. A je vidět, že vztah jí svědčí, čehož si všímají i její fanoušci. Když se nechala herečka portrétovat známou fotografkou Lenkou Hatašovou, někteří dokonce přiznali, že si Smutnou spletli se Zlatou Adamovskou.

Zdroj: zeny.iprima.cz, ahaonline.cz, blesk.cz