Odchod evropské ekonomiky od fosilních paliv si vyžádá miliony tun kritických surovin, které těží jen několik zemí světa. Český stát má přitom jen omezené nástroje, jak může omezit závislost na zemích, jako je Čína.

Od chvíle ruského útoku na Ukrajinu se evropští lídři snaží zajistit dostatek plynu na nastávající zimu. Hlavním cílem je dočkat se konce topné sezony v roce 2023 s co nejmenšími škodami pro státní rozpočet, ekonomiku a společenskou stabilitu. Zároveň však musí přehodnotit své plány pro budoucí rozvoj energetiky bez ruského plynu. Dlouhodobou stabilitu energetiky mají zajistit tři skupiny opatření – zajištění alternativních dodávek zemního plynu, úspory energií a zrychlený přechod k čistým zdrojům energie. Nízkoemisní ekonomika s sebou však nese riziko nárůstu závislosti na dovozu kritických surovin.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás číst názory chytrých lidí? Odebírejte newsletter Týden v komentářích, kde najdete výběr toho nejlepšího. Pečlivě ho pro vás každý týden sestavuje Jan Kubita a kromě jiných píší Petr Honzejk, Julie Hrstková, Martin Ehl a Luděk Vainert.