Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

Návrhy kandidátů na člena Rady ÚSTR je možné předložit do 24. 2. 2023 (21.11.2022)

Perex:

Návrhy kandidátů na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů se předkládají Volební komisi Senátu ve lhůtě do 24. února 2023 do 12.00 hodin. Návrhy předkládají občanská sdružení nebo jiné právnické osoby, jejichž předmětem činnosti je zkoumání historie, archivnictví, výchova, vzdělávání nebo ochrana lidských práv, anebo občanská sdružení sdružující účastníky odboje proti nacismu nebo odboje nebo odporu proti komunismu nebo bývalé politické vězně.

Členem Rady může být zvolena fyzická osoba, která je způsobilá k právním úkonům a je spolehlivá a bezúhonná. S funkcí člena Rady je neslučitelná funkce prezidenta České republiky, poslance, senátora, člena vlády, soudce, státního zástupce, člena Nejvyššího kontrolního úřadu a člena bankovní rady České národní banky. Členství v Radě je neslučitelné s členstvím v politické straně nebo v politickém hnutí.

Navrhovatelé spolu s návrhem předkládají k prokázání:

  • bezúhonnosti - výpis z evidence Rejstříku trestů, který nesmí být starší než 3 měsíce
    (§ 19 odst. 3 zákona)
     
  • způsobilosti k právním úkonům - čestné prohlášení kandidáta, že nebyla omezena jeho svéprávnost a kopie platného občanského průkazu s vlastnoručním podpisem kandidáta
    (§ 7 odst. 5 zákona)
     
  • spolehlivosti - negativní lustrační osvědčení a čestné prohlášení – viz text níže*
    (§  19 zákona odst. 1 a 3 zákona)
    *(Čestné prohlášení, že v době od 25. února 1948 do 15. února 1990 nebyl členem nebo kandidátem Komunistické strany Československa nebo Komunistické strany Slovenska, nebyl absolventem vysokých škol politických, bezpečnostních a vojenských a školení obdobných směrů ve státech, které byly smluvní stranou Varšavské smlouvy, nebyl příslušníkem nebo spolupracovníkem cizí zpravodajské služby státu, který byl smluvní stranou Varšavské smlouvy a nebyl příslušníkem nebo zaměstnancem bezpečnostních složek s výjimkou základní nebo náhradní vojenské činné služby).

    Spolehlivost neprokazují osoby narozené po 1. prosinci 1971.
     
  • neslučitelnosti vykonávané funkce s funkcí člena Rady - čestné prohlášení
    (§ 7 odst. 6 zákona)
                                                                                
  • neslučitelnosti funkce člena Rady se členstvím v politické straně nebo v politickém hnutí - čestné prohlášení
    (§ 7 odst. 6 zákona)

K návrhu je třeba připojit také písemný souhlas kandidáta se zpracováním osobních údajů, které Kanceláři Senátu v souvislosti se svou kandidaturou poskytl, a stručný životopis kandidáta včetně telefonického a e-mailového spojení na navrhovatele i kandidáta.

Případné dotazy zodpoví tajemnice Volební komise Senátu Dana Šedivá, mail: sedivad@senat.cz, tel.: +420 257 072 520.

 

Ernestina Černá, 21.11.2022