17.11.2022 20:30

Ústecký kraj chce jednat s Ústím o budoucnosti Severočeského divadla

Ústecký kraj chce jednat s městem Ústí nad Labem o budoucnosti Severočeského divadla, které vlastní obě samosprávy. Smlouva o společném financování divadla opery a baletu vyprší příští rok na jaře. Předběžně kraj souhlasil, že ještě na rok 2023 uvolní z rozpočtu na provoz scény 33 milionů korun, tedy stejně jako letos. ČTK to řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Divadlo patří od roku 2012 městu i kraji, které kvůli němu založily společnou firmu. Město do ní tehdy vložilo pozemky a historickou budovu. Kraj divadlo zpočátku financoval sám, pak už napůl s městem. Vstup kraje do Severočeského divadla znamenal vyřešení složité ekonomické situace, kdy Ústí nemělo peníze na jeho financování. Divadlu hrozilo ukončení činnosti už v roce 2010.

Řehák se setkal s náměstkyní ústeckého primátora Věrou Nechybovou (nez.), která má divadlo na starosti. "Nějakou strategii máme," uvedl Řehák. Náměstkyně ČTK řekla, že šlo o neformální setkání a oficiální schůzku s Řehákem teprve plánují. Nicméně podle ní existuje několik možností, které obě strany diskutovaly už v minulosti. Jde třeba o převedení podílu kraje na město a přenechání muzea, ústecké příspěvkové organizace, kraji. "Ke konkrétním tématům, jak by to mělo vypadat, nedošlo, ale schůzka se určitě uskuteční," uvedla Nechybová. Doplnila, že kraj zatím s konkrétními návrhy nepřišel. Jako první chce však s Řehákem probrat zvýšení prostředků pro divadlo. "Smlouva je čtyři roky stará a před čtyřmi roky byla situace co do odměňování zaměstnanců, nákladů na energie či dopravu úplně někde jinde," uzavřela náměstkyně.

Společně s divadlem chce kraj vyřešit s městem také otázku financování Severočeské vědecké knihovny. Kraj je jejím zřizovatelem. "Očekávám, že přijde vstřícnost za vstřícnost," uvedl hejtman Jan Schiller (ANO). Kraj podle něj doplácí na divadlo, proto míní, že město by se mělo víc podílet na financování knihovny. Primátor Petr Nedvědický (ANO) uvedl, že kdysi navrhoval, že se o jednotlivé pobočky knihovny bude starat kompletně město. "Dodnes na to nemám žádnou odpověď. Knihovnu bych považoval za irelevantní do té doby, než se ozve protistrana ve vztahu k městu," uvedl Nedvědický za město, které je přispěvatelem knihovny.

Severočeské divadlo

Autor článku: ČTK: fir, trs, hj; Foto: převzato z webu operabalet.cz