Bývalý blízký spojenec Donalda Trumpa tvrdí, že jeho dcera Ivanka Trump pracuje pro FBI

Přidat na Seznam.cz

Ivanka Trump, dcera bývalého amerického prezidenta, se minulý týden distancovala od nově ohlášené prezidentské kampaně svého otce a prohlásila, že bude Trumpa podporovat „mimo politickou arénu“, ale nebude se nadále angažovat v politice.

Připojila se tak k celé radě vysoce postavených republikánů, kteří se od Trumpovy kampaně odklonili po ne zcela úspěšných kongresových volbách v polovině prezidentského mandátu. V těch Republikánská strana nezískala kontrolu nad Senátem a podařilo se jí jen těsně zvítězit ve Sněmovně reprezentantů.

Řada amerických komentátorů se snaží přijít na kloub příčinám, které někdejší neoficiální „první dceru“ k tomuto rozhodnutí přivedly. Jedna z teorií, totiž, že Ivanka Trump teď ve skutečnosti pracuje pro FBI, působí na první pohled bláznivě – jenomže s ní přišel někdejší blízký spojenec Donalda Trumpa, jeho bývalý osobní právník Michael Cohen.

Kdo je Michael Cohen?

Cohena si o víkendu do svého pořadu The Katie Pchang Show pozvala americká televize MSBNC, a pokud doufala, že půjde o senzační rozhovor, nemýlila se. Michael Cohen totiž býval pravou rukou Donalda Trumpa ještě před jeho vstupem do politiky a působil ve vrcholných pozicích řady Trumpových firem. Dokonce se mu přezdívalo „Trumpův zametač“, protože údajně dokázal dokonale vyžehlit četné skandálem hrozící záležitosti svého šéfa.

Po prezidentských volbách v roce 2016, které Donald Trump vyhrál, byl ovšem Cohen obviněn (v rámci tzv. Muellerova vyšetřování v souvislosti s ruským vměšováním do voleb) a následně i odsouzen za celou řadu trestných činů typu ovlivňování voleb, křivé svědectví, úplatkářství apod. Zdá být očividné, že většinu skutků, za které nakonec dostal souhrnný trest v délce 3 let odnětí svobody, Cohen spáchal s Trumpovým vědomím nebo dokonce na jeho příkaz. Prezident Trump se od něj ovšem v červnu 2018 zcela distancoval a jeho novým osobním právníkem se stal Rudy Giuliani. Odsouzený Cohen, který si své 3 roky odseděl, to zřejmě dodnes považuje za zradu, a nerozpakuje se proto o Donaldu Trumpovi vyjadřovat velmi nelichotivě.

Cohenova obvinění

Nyní tedy tento Michael Cohen ve vysílání televize MSBNC prohlásil, že dcera bývalého prezidenta Donalda Trumpa Ivanka odchází z politiky, protože ona a její manžel Jared Kushner možná spolupracují s FBI.

„Domnívám se, že Jared a Ivanka byli potenciálními krtky, pokud jde o dokumenty z Mar-a-Lago a tak dále…“ uvedl Michael Cohen.

Výrazem „krtek“ se přitom v žargonu tajných služeb označuje člověk, který ve vašem týmu tajně pracuje pro druhou stranu. „Dokumenty z Mar-a-Lago“ se myslí tajné informace, které neměly opustit Bílý dům, ale vyšetřovatelé FBI je objevili v Trumpově letní rezidenci na Floridě.

Ale Michael Cohen zašel ještě dál. Dalším možným důvodem, proč se Ivanka Trump a Jared Kushner nemusí účastnit další prezidentské kampaně, podle něj je, „… že už dostali vše, co si od práce v politice přáli.“ Poukázal na více než 640 milionů dolarů, které si manželé vydělali během svého působení v Bílém domě, a na Trumpovo omilostnění Jaredova otce. Charles Kushner byl v roce 2005 odsouzen za nezákonné příspěvky na volební kampaň, daňové úniky a ovlivňování svědků k dvouletému trestu odnětí svobody, který si odpykal ve federálním vězeňském táboře v Montgomery. Jako odsouzený zločinec byl rovněž zbaven způsobilosti k právním úkonům ve třech státech. Později obdržel federální milost, kterou mu 23. prosince 2020 udělil právě prezident Donald Trump.

„A bylo by velmi zajímavé, kdyby, řekněme, zeť či dcera, kteří jsou informátory FBI nebo informátory ministerstva spravedlnosti, působili jako vysoce postavení členové kampaně, případně administrativy, pokud by se mu (Trumpovi – pozn. Pravda24.cz) podařilo nějakým způsobem proklouznout zpět (do úřadu prezidenta – pozn. Pravda24.cz),“ dodal Cohen bez dalšího vysvětlení. Možná naznačuje, že hrozí tajný dohled FBI nad budoucím prezidentem USA. Tedy pokud má pravdu. A taky pokud Trump volby vyhraje.

Každopádně se zdá, že příští americké prezidentské volby budou ještě zajímavější než ty dvoje předchozí.

Zdroje: Insider, Frankfurter Rundschau, The Katie Pchang Show, Wikipedia – Michael Cohen (lawyer), Charles Kushner