Michal Prokop a Framus Five oslaví 55 let na scéně, na vánoční koncert si pozvali Dana Bártu a Circus Ponorka

Vydáno 22.11.2022 | autor: iREPORT

Michal Prokop a Framus Five oslaví 16. prosince ve Velkém sále pražské Lucerny pětapadesát let od svého založení. S muzikanty se na jednorázový výlet neprobádaným směrem vydají hosté Dan Bárta a Circus Ponorka, sólový projekt zpěváka Honzy Ponocného.

Michal Prokop a Framus Five oslaví 55 let na scéně, na vánoční koncert si pozvali Dana Bártu a Circus Ponorka Michal Prokop a Framus Five oslaví 55 let na scéně, na vánoční koncert si pozvali Dana Bártu a Circus Ponorka

Ani letos Michal Prokop, loňský držitel speciálního ocenění Hudebních cen Žebřík, a Framus Five neochudí své příznivce o tradiční vánoční koncert, který proběhne ve Velkém sále pražské Lucerny už 16. prosince. "Děkujeme všem za zájem o vystoupení, které s interprety včetně výjimečných hostů pořádáme již dlouhé roky," uvedl za organizátory David Gaydečka. Vedle zmíněných hudebníků se na pódiu představí také Circus Ponorka a Dan Bárta.

ROZHOVOR | Michal Prokop: Pracuji intuitivně, vždy potřebuji vnější impuls

Pod názvem Circus Ponorka se skrývá sólový projekt kytaristy, zpěváka a autora písniček Honzy Ponocného, který tolik uhranul publikum mimo jiné na letošních Krásných ztrátách Live ve Všeticích, jejichž tradičním hudebním garantem je právě Michal Prokop. Do 90. let  Ponocný vystoupil po boku Ivana Hlase, poté založil s nedávno zesnulým americkým muzikantem Bradleym Strattonem jednu z nejpopulárnějších kapel první půle devadesátek Circus Praha. Jako vyhledávaný sideman a kapelník doprovodných skupin strávil pětadvacet let po boku Ivana Krále, třiadvacet let vedle Mekyho Žbirky a více než šestadvacet let už hraje s Václavem Koubkem.

Vedle toho se věnuje skládání písniček pro široké spektrum zpěváků, divadelní a filmové hudbě (je výhradním autorem soundtracků ke snímkům Alice Nellis) a hudební produkci. Circus Ponorka je ale Honzovým sólovým a vysloveně srdečním projektem. Obložen všemožnými elektronickými zařízeními a vybaven jedinou kytarou dokáže pomocí smyček a dalších efektů zmnožit zvuk svého nástroje i zpěvu do podoby celé kapely, od bicích přes basu, několik kytar, až třeba po dětský sbor. A to vše na bázi chytlavých, chytře vymyšlených písniček.

Kdo na začátku devadesátých let sledoval kapelu Alice, určitě by neodhadl, jakou cestou se bude její zpěvák Dan Bárta vyvíjet. První porevoluční dekáda byla pro hudebníka obdobím neuvěřitelných žánrových zvratů, při kterých se ale vždycky držel na nejvyšších příčkách popularity. Zpíval rock s kapelou Die El. Eleffant, nastoupil funkovou cestu po boku Romana Holého v jeho J.A.R. a tanečnějších Sexy Dancers. Vedle toho prošel tvrdou muzikálovou praxí v nejúspěšnějším českém muzikálu Jesus Christ Superstar, posléze i v Evitě. S přelomem století u Bárty nastal zlom. Začal spolupracovat s převážně jazzovými muzikanty, zejména ve vlastní autorské fusion kapely Illustratosphere, ale také jako nepravidelný spolupracovník vysloveně jazzového Robert Balzar Tria. Našel zcela nový vyjadřovací jazyk, silný autorský rukopis a v neposlední řadě nový okruh publika.

TZ, foto: Jaroslav Noska, Lucie Macezcková
Témata: Michal Prokop, Framus Five, Circus Ponorka, Dan Bárta, Lucerna, Praha

zavřít