Chrudimské noviny Občané vyprodukují méně odpadu, ale za více peněz

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Občané vyprodukují méně odpadu, ale za více peněz

Chrudim – Skončí výjimka pro majitele více nemovitostí a poplatek za svoz komunálního odpadu by se měl od nového roku zvýšit. Ani to ale nezabrání tomu, aby město dál prodělávalo. V pondělí doporučila ke schválení zastupitelstvu změny ve výhlášce XX/2022 Rada města Chrudim.

Během jarní evidence popelnic se zjistilo, že některé popelnice se vyvážely, aniž by za ně kdokoliv poplatek hradil. Výjimka, podle které majitelé za každou svoji další nemovitost poplatky navíc hradit nemuseli, by měla skončit, stejně jako levný poplatek za svoz komunálního odpadu.

Místostarosta Petr Lichtenberg (Chrudimáci) na dnešní tiskové konferenci řekl, že zachování poplatku v současné výši už je neudržitelné. Místo 600 korun se bude platit 1000 korun. Občané ale budou mít možnost uhradit poplatek ve dvou splátkách. Uvolněný radní Aleš Nunvář (Piráti) dodal, že aby se pokrylo vše, musel by se poplatek už nyní zvýšit na 1200 až 1500 korun.

Místostarosta Zdeněk Kolář (ANO 2011) uvedl, že ani tisíc korun nepokryje všechny náklady, například rušení černých skládek, svoz košů nebo bioodpadu. Občané Chrudimi prý toho sice vyhazují čím dál méně, loni 190 kilogramů na osobu směsného odpadu, letos se předpokládá 185, ale pořád je to moc a bez dalších opatření se prý klesající trend zastaví.

 

Petra Vintrlíková

Reklama