Dny Bohuslava Martinů: Jana Hrochová a Martin Hroch

Dny Bohuslava Martinů: Jana Hrochová a Martin Hroch

Adresa:

Praha 1, Malostranské nám. 13

Termín: 7.12.2022

7prosinec středa 19:30

Žánr: koncertyvážná hudba klasika


Manželé Hrochovi připravili společný recitál s hudbou českých skladatelů. Večer uvedou Tři písně na básně Apollinairovy Bohuslava Martinů. Tato pozoruhodná skladba z roku 1930 má až detektivní historii: třikrát byla ztracena a nalezena. Poprvé těsně před premiérou, podruhé za války. Naposledy byla partitura v roce 2017 po dlouhých desetiletích nalezena v pozůstalosti sbormistra Miroslava Košlera.

Cigánské melodie Antonína Dvořáka není třeba dlouho představovat. Skladba z roku 1880 odráží dobovou módní zálibu v romanticky idealizovaných představách přiřazovaných ke kočujícím Romům: ve vášnivě obhajovaných motivech spojení člověka s přírodou, bytostného vztahu k hudbě a svobody jako nejvyšší hodnoty. Čtvero písní na slova Gustava Pflegra-Moravského vychází ze skladatelem nezveřejněného raného písňového cyklu Cypřiše. V cyklu V národním tónu skladatel z původních lidových nápěvů přejal jen některé prvky a prokázal mistrovství v idealizaci a stylizaci lidové hudby.

Folklorní inspirace jsou ústřední také pro tvorbu Leoše Janáčka. Podnikl několik studijních a sběratelských cest na Valašsko, lidové písně sbíral i na Lašsku, Slovácku a Slovensku. Moravská lidová poezie v písních je sbírkou pěti desítek písní, které mezi roky 1892 a 1902 opatřil klavírním doprovodem.
Klarinetista a saxofonista, pedagog a publicista Jiří Hlaváč napsal Gloria, tři písně na vlastní texty v roce 2022, a to podle svých slov jako reakci na letité podněty z tvorby v oblasti šansonu, romancí i lidové hudby. Písně považuje za oslavu tvorby odlehčené od velkých aspirací.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

26duben pátek 19:00

29duben pondělí 19:45

30duben úterý 19:00

Ubytování v okolí akce Dny Bohuslava Martinů:...

The Golden Wheel HotelPraha (231 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (763 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 043 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (262 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (290 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (916 m)