Antikomunismus polehčující okolností pro vraha?

Jihoafrický ústavní soud nařídil podmíněné propuštění polského přistěhovalce Janusze Waluse, který v roce 1993 dostal doživotí za vraždu bojovníka proti režimu apartheidu Chrise Haniho. Na svobodu by měl Walus vyjít do deseti dní, informovala stanice BBC s odvoláním na včerejší rozhodnutí soudu.

Zavražděný komunista Hani byl ve své době druhý nejpopulárnější černošský politik v zemi po Nelsonu Mandelovi. Walus podle BBC doufal, že jeho vražda vyvolá rasovou válku v době, kdy se režim apartheidu hroutil.

Společně s pravicovým politikem Clivem Derby-Lewisem, který byl rovněž shledán vinným ze zapojení do vraždy, byl původně odsouzen k smrti. Té ale unikl, protože nejvyšší trest Jihoafrická republika zrušila.

Příznačné je, že nyní devětašedesátiletý Walus získal značné sympatie v polských krajně pravicových kruzích a na jeho portréty s výzvami k propuštění lze narazit například na polských fotbalových stadionech. Na internetu se prodávají také předměty jako šály nebo samolepky, které ho oslavují.

Walus společně s Derby-Lewisem požádal v roce 1997 o amnestii. Tvrdil přitom, že Haniho zavraždil kvůli svému antikomunistickému postoji. Hani zastával pozici generálního tajemníka Jihoafrické komunistické strany a byl také vůdčí osobností vojenské frakce Afrického národního kongresu.

Nejvyšší soudce Raymond Zondo u soudu řekl, že princip rovnosti před zákonem se vztahuje nejen na ty, kdo bojovali proti apartheidu, ale i na jeho zastánce. Vdova po Hanim Limpho Haniová označila rozhodnutí o Walusově propuštění za ďábelské.

(ici, čtk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy