Postavy z filmu Hoří, má panenko opět ožijí v Divadle Jiřího Myrona

foto Generální zkouška komedie Hoří, má panenko (podle Formanova filmu) v divadelní adaptaci Tomáše Svobody, který i režíruje, 22. listopadu 2022, Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava. Premiéra bude 26. listopadu 2022. Zleva Vladimír Čapka jako sedmý člen hasičského sboru, Jan Fišar jako předseda, David Viktora jako čtvrtý člen hasičského sboru a Tomáš Jirman jako šestý člen hasičského sboru.

Ostrava - Postavy ze slavného filmu Miloše Formana Hoří, má panenko opět ožijí. Tentokrát na divadelních prknech Národního dovadla moravskoslezského. Připravuje uvedení divadelní adaptace Tomáše Svobody, který ostravské představení také režíruje. Premiéra se uskuteční 26. listopadu v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě. ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Fotogalerie

"Film Hoří, má panenko (1967) přinesl před lety Miloši Formanovi mezinárodní úspěch a otevřel mu cestu k oscarové filmové dráze. Není snad nikdo, kdo by si nevzpomněl na rozkradenou tombolu, svéráznou volbu královny krásy nebo okřídlené hlášky členů sboru dobrovolných hasičů a jejich příbuzných," uvedla.

Původní scénář trojice Ivan Passer, Jaroslav Papoušek a Miloš Forman do divadelní podoby převedl Tomáš Svoboda. Pro ostravské divadlo již vytvořil verzi Goldoniho Sluhy dvou pánů a jeho inscenace s názvem Goldoni po ostravsku má od loňské premiéry stále vyprodáno.

Při práci na komedii Hoří, má panenko vyšel Svoboda z původního filmového scénáře. Provedl jen lehké úpravy a posun do aktuální doby. Hlavní roli v jeho verzi má hasičský bál a v inscenaci hraje celé Divadlo Jiřího Myrona se svým interiérem z konce 80. let 20. století. "Svoboda připsal některé postavy – například konferenciérů nebo Miloše Formana. Účinkující vystupují až na výjimky pod svými vlastními jmény.

"Svoboda zachoval laskavou poetiku formanovského pohledu na lidi. Forman se umí s lidmi zasmát, ale nevysmívá se jim. Na jevišti se mísí stejně jako ve filmu herci s neherci," uvedla.

Svoboda uvedl, že Forman se nebál nudy, trapnosti a toužil po autenticitě. "Tomu jsem zůstal věrný. Obsadil jsem nejen členy činohry a souboru muzikálu Národního divadla moravskoslezského, ale taky spoustu neherců a rodinných příslušníků herců, kterým zůstala jejich vlastní jména. Divák by navíc měl mít pocit, že on sám je na plese a že by si mohl i zatančit," uvedl režisér.

Ve hře podle něj nechybí velkolepé obrazy plné desítek plesajících účastníků lidové zábavy, tanec i živá dechovka, která ale hraje i spoustu současných hitů. "Přímo na scéně se točí pivo, které si dají i diváci, stojí se tu fronty na záchod," dodal.

Swiderová doplnila, že jasné zadání, hraje celé divadlo, dostal i scénograf Nikola Tempír. Atmosféru venkovského hasičského bálu pak podtrhnou kromě scény také kostýmy Anny Forstové a hudba, kterou měl na starost Jiří Hájek, přičemž dechovku Myroňanka bude přímo na jevišti řídit David Schreiber.

V hlavních rolích diváci uvidí kromě Izabely Vydrové a Jiřího Sedláčka také Jana Fišara v roli předsedy sboru dobrovolných hasičů, jeho členy hrají Petr Panzenberger, Petr Houska, Vladimír Čapka, František Strnad, David Viktora, Tomáš Jirman, Pavel Liška, Libor Olma. Mezi návštěvníky plesu budou Robert Finta, Martin Dědoch, Sára Erlebachová, Lukáš Adam, Aneta Kaluža Klimešová, Petra Kocmanová, Kamila Janovičová a další.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď