Hrajeme.cz
Představení hryPro rodinné hraní

Ve hře Osud dobrodruha vytvoříte příběh svého hrdiny

Mezi říjnovými novinkami se objevila také dobrodružná hra Osud dobrodruha, v originálu Call to Adventure, kterou v češtině vydal MindOK. Neměla by ujít pozornosti především hráčům, kteří mají rádi příběhové fantasy hry. V této hře budete tvořit jedinečný příběh svého hrdiny, s nímž budete čelit nebezpečným výzvám, vylepšovat jeho vlastnosti, především mu chcete připravit velkolepý osud. Hra je určena pro 1–4 hráče od 10 let (na krabici najdete od 13 let). Hra původně vyšla v roce 2019, stále má silnou atmosféru.

Ve hře Osud dobrodruha buduje každý hráč příběh jedné postavy. A tím největším hrdinou se může stát jen jeden. Během hry se každý snaží vytvořit hrdinu s nejvíce body osudu. Ty určí vítěze. Na vše máte vymezený čas daný třemi dějstvími. Ale získávání bodů není největší devizou této hry. Největší zábavu vám hra přinese v tom, jak budete tvořit příběh svého hrdiny, takže vám nebude vadit, že se všechny zkoušky nepodaří.

Na začátku dostanete sadu počátečních karet pro svou postavu. Necháte si jednu kartu původu, jednu kartu pohnutek a jednu kartu osudu. Ty si položíte na svou hráčskou desku (kartu osudu skrytě). Tvoří základ příběhu vašeho hrdiny. Na levé straně máte stupnici přesvědčení, kde si budete zaznamenávat aktuální morálku postavy. Zkaženost ji snižuje, cnost zvyšuje. Pozice určí, jaké karty karty budete moci hrát a zda můžete používat temné runy. 

Ve svém tahu se snažíte do svého příběhu získat novou kartu dějství ležící na stole. Je jich několik typů. Karty rysů určují povahu, povolání a životní zkušenosti postavy. Získáte je, pokud splňujete podmínky na kartě. Karty výzev získávat tím, že překonáte danou výzvu. Představují odvážné skutky. Každá výzva má obtížnost, kterou musíte překonat. Neslouží k tomu kostky, ale speciální destičky s runami. Na začátku máte jen tři základní, k nim pak přidáváte runy vlastností, které získáte díky kartám. K překonání výzev také můžete použít karty intrik a hrdinství. Případně můžete utratit žetony zkušenosti a využít temné runy. 

Pravidla hry nejsou nijak náročná. Dobře si zahrajete i s dětmi od deseti let. Osloví především hráče, kteří rádi tvoří příběhy a nevadí jim větší podíl náhody, podobně jako tomu bývá u her na hrdiny. Zároveň se ji ocení ti, kdo mají krásně ilustrované hry s atmosférou. Hrajte intuitivně bez velkých analýz a počítání, a hru si užijete.

Mohlo by vás také zajímat

Připojte svůj komentář