Dlouhý: Nezaměstnanost může růst na pět procent. Firmy propouštět nechtějí, řekl Špicar

prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar

Speciál: Jak z krize (1122)

Firmy válčí s energetickou krizí, jak se dá. Kvůli zvyšujícím se nákladům ale bude podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého narůstat počet nezaměstnaných, a to až na pět procent. Podnikatelé propouštění nedopustí, oponoval ve speciálu Jak z krize na CNN Prima NEWS viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Vyjmenoval několik důvodů.

„Situace na pracovním trhu byla mimořádně složitá a nadále bude. Nezaměstnanost se může přiblížit až k pěti procentům. To je ale nejpesimičtější odhad,“ předpověděl Dlouhý. I kdyby šlo jen o tři procenta, varoval, že „pořád někde budou chybět lidi“.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ovšem oponoval, že čeští zaměstnavatelé vykazují vysokou míru odpovědnosti v dobách krize. „Propouštějí mnohem méně, ukázalo se to jak v roce 2009, tak za covidu. A věřím, že se to ukáže i teď,“ uvedl.

V nelehkých dobách prý nepropouštějí tolik, jak by se dalo čekat. „Po krizi je složité někoho získat zpět. Navíc to pak ve výsledku není levné. Zaměstnavatelé nechtějí propouštět za žádnou cenu. Odhaduju jen mírný růst nezaměstnanosti,“ dodal Špicar. Uklidňuje ho prý vládní aktivita v posledních týdnech, která slibuje, že firmám pomůže.

S optimistickou prognózu přišel i ekonom Štěpán Křeček, poradce premiéra Petra Fialy (ODS). „Pakliže firmy mají problém sehnat nové zaměstnance, vzniká tlak na růst mezd a může se rozjet inflační spirála. To ale není případ České republiky, a ani to nehrozí. Jak zaměstnanci, tak firmy k tomu přistoupili rozumně,“ dodal.

Česko má dlouhodobě rekordně nízkou nezaměstnanost, v říjnu dosáhla 3,5 procenta. Podle prognózy Evropské komise by se letos měla držet na hranici 2,7 procent. Jedná se o nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii.

Tagy: