Hlavní obsah

Pivo Kataru vadí. Na MS ale pozval hledaného islámského radikála opěvujícího terorismus

Fotbalové mistrovství světa se poprvé v historii koná v arabské zemi, což sebou nese pro fanoušky z tradičních zemí tohoto sportu řadu nepochopitelných paradoxů. Zatímco třeba konzumace piva nebo duhové prvky na oblečení jsou pro katarské hostitele nepřípustné, na druhé straně třeba do své země pozvali muže hledaného kvůli podněcování terorismu a praní špinavých peněz, který se netajil podporou kdysi nejobávanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina.

Foto: Profimedia.cz

Islámský kazatel Zakir Naik bude během MS v KAtaru poskytovat náboženské lekce.

Článek

Indická a britská média informují o oficiálním pozvání pořadatelské země MS pro kontroverzního islámského kazatele Zakira Naika, jenž už dorazil do Kataru, kde má dávat lekce islámu.

Naik je přitom třeba v Indii hledaný kvůli šíření nenávistných projevů a podněcování mladých lidí k terorismu. Zároveň také čelí obvinění z praní špinavých peněz poté, co si měl za peníze z kriminální činnosti pořídit v Indii nemovitosti v hodnotě v přepočtu za 600 milionů korun.

57letý kazatel v roce 2016 uprchl z Indie do Malajsie, která ho sice odmítá Indii vydat, nicméně mu zakázala v zájmu národní bezpečnosti veřejně vystupovat. Naik ale šíří náboženské myšlenky i prostřednictvím své Peace TV, která má podle odhadů 200 milionů sledujících, ale kromě Indie je zakázaná třeba v Bangladéši, Kanadě, Srí Lance a Velké Británii.

Do Spojeného království mu mimochodem byl také zakázán vstup poté, co veřejně oslavoval Usámu bin Ládina s tím, že „všichni muslimové by měli být teroristi".

Naik je mimo jiné obviňován, že jeho projevy navedly v roce 2016 pachatele k bombovému útoku v bangladéšské Dháce, při němž bylo zabito 20 lidí včetně 17 cizinců. A spojován je i s mnohem krvavějším bombovým útokem během Velikonoc 2019 na Srí Lance, kde bylo zabito přes 250 lidí.

Nyní tohoto muže hostí během probíhajícího mistrovství světa Katar. „Kazatel Zakir Naik už je v Kataru, kde bude působit během mistrovství světa. Bude dávat během turnaje řadu náboženských lekcí," potvrdil na Twitteru moderátor státní katarské televize Alkass.

Reklama