Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V české sestavě sdruženářů v čele s Portykem se pro Světový pohár nic nemění

Na prahu nové sezony je česká reprezentace v severské kombinaci ve stejném složení jako v té minulé. Na start Světového poháru ve finské Ruce se chystají Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Ondřej Pažout a Lukáš Daněk. Tahounem reprezentace by měl být šestadvacetiletý Portyk, který v olympijské sezoně nasbíral 81 bodů.

Na rozdíl od loňska, kdy měl v létě tříměsíční zdravotní pauzu, absolvoval přípravu bez problémů. "Splnil jsem všechno, co jsem chtěl, vyhnul se nemocem a i zranění se mi vyhýbala. Takže jsem spokojený," uvedl Portyk na svazovém webu. Jeho forma je ale rozkolísaná. "Jednou se cítím skvěle a pak jsem trošku více unavený, ale to mám takto na podzim každý rok. Takže už s tím umím pracovat a vím, že se to zlepší," popsal.

Konkrétní cíle si ale Portyk nedává. "Spíš koukám na to, abych udržel stabilní formu na můstku a směrem k mistrovství světa v Planici se to jen zlepšovalo. Rád bych se také v sezoně více bavil, protože minulý rok pro mě byl psychicky velice náročný kvůli zranění," řekl.

Na pravidelná umístění na bodovaných pozicích pomýšlí čtyřiadvacetiletý Pažout. "Na můstku jsem v trénincích předváděl celkem dobré skoky. Řešili jsme ještě pár detailů, tak doufám, že se mi to podaří přenést i na sníh, a hlavně do závodů. Pak věřím, že to bude dobré, protože i v běhu se začínám cítit lépe než v průběhu přípravy," uvedl.

Poslední část přípravy absolvovali čeští sdruženáři v Rovaniemi, odkud se začátkem tohoto týdne přesunuli do Ruky. Tam bývají na úvod sezony komplikované podmínky. "Je to první zastávka sezony, kdy ještě není vše zaběhnuté a jsou nové materiály pro skok i běh. Navíc je v Ruce velký a těžký můstek, kde závody často ovlivňuje vítr," upozornil reprezentační trenér Marek Šablatura. "Budu rád, když naši závodníci předvedou to, nač v současné chvíli mají, a v závodě přidají ještě trochu kvality. Pak bychom mohli atakovat zajímavé výsledky," dodal.

Program v Ruce odstartuje ve čtvrtek provizorním kolem, jehož výsledky se použijí, pokud počasí nedovolí odskákat závodní kolo. V pátek se po skoku na velkém můstku poběží pět kilometrů, v sobotu bude další závod s desetikilometrovým během. Program úvodní zastávky Světového poháru uzavře nedělní závod s hromadným startem, kdy se nejprve běží a pak následuje skokanská část. Na pátý celkový triumf ve Světovém poháru za sebou bude útočit Nor Jarl Magnus Riiber.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články