Hlavní obsah

Osmdesátník Jiří Stivín nehledí na žánry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Flétnista a hráč na další nástroje Jiří Stivín dnes oslavuje své osmdesáté narozeniny. Pražský rodák si je na pódiu připomněl v sobotu koncertem v pražském Rudolfinu, na který mu přišli pogratulovat Michael Kocáb, Ondřej Soukup, Jiří Suchý a další.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Stivín

Článek

Ve své kariéře se věnoval různým hudebním stylům, především jazzu, rocku, klasice i dílům autorů renesance či baroka. Nevyhýbal se ani populární hudbě, spolupracoval s Michalem Prokopem, Radimem Hladíkem, Vladimírem Mišíkem nebo Petrem Jandou a jeho kapelou Olympic. Důraz klade také na improvizaci.

„V každém hudebním stylu se najdou osobnosti, které zaujmou. Je mi jedno, o jaký styl se jedná, spíše jde o to, kdo muziku hraje. V každém stylu se najdou lidé, kteří to dělají skutečně dobře,“ řekl.

Kariéru začínal v šedesátých letech v beatových Sputnicích. V roce 1964 u něj ale už dominoval jazz, s Martinem Kratochvílem založil kapelu Jazz Q, s Karlem Velebným hrál v jeho SHQ. V sedmdesátých letech účinkoval s kytaristou Rudolfem Daškem a v mnoha dalších jazzových formacích včetně vlastních.

Na konci šedesátých let studoval rok v Londýně Královskou hudební akademii. Doma pak založil soubor Stivín & Co. Jazz Systém. V letech 1970 až 1973 účinkoval jako člen, sólista, a nakonec i dirigent činoherního orchestru Národního divadla v Praze.

V osmdesátých letech se zúčastnil mnoha vlastních i cizích hudebních projektů. Se souborem Collegium Quodlibet se věnoval provozování skladeb klasické hudby. Věnoval se i tvorbě hudby pro film a divadlo. V roce 2007 dostal Státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Je též nadšeným fotografem. Ve sbírce má na dva tisíce snímků, na nichž se vyfotil s různými osobnostmi včetně Václava Havla, Billa Clintona, Antonína Panenky nebo Miloše Formana.

„Říká se, že jsem začal se selfie v době, kdy je ještě nikdo nedělal. Štvalo mě, že se stýkám se spoustou zajímavých lidí a nemám z toho fotky. Když začaly být selfie běžnou záležitostí, vykašlal jsem se na to. Když mě to popadne, tak ještě nějaké fotky udělám. Třeba se časem zase dopracuji k nějaké výstavě,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:
Jiří Stivín

Výběr článků

Načítám