13 dokumentů na Netflixu, které vám okoření šampionát ve fotbale

Foto: Pelé (Netflix), Ronaldo (Picturehouse Entertainment), Diego Maradona (Altitude Film Distribution)

Fotbalový šampionát v Kataru je v plném proudu, fanoušci fotbalu v pozoru. Přinášíme přehled hned několika dokumentárních filmů a seriálů na Netflixu (a mimo něj), kterými si fotbalovou atmosféru můžete ještě více zpříjemnit. V nabídce čekají nedávno uvedené minisérie FIFA: Pod povrchem a Kapitáni, nechybí ani portréty slavných fotbalistů – Anelky, Griezmanna, Maradony, Neymara, Pelého a Ronalda.

Anelka: Nepochopený střelec

Nevypočitatelný, nebo nedostižný? Anebo obojí? Tenhle dokument se zblízka podívá na kariéru kontroverzního francouzského fotbalisty Nicolase Anelky.

Antoine Griezmann: Zrození šampiona

Foto: Netflix

Antoine Griezmann je sice malého vzrůstu, ale přesto se srdcem a odhodláním stal jedním z nejlepších světových fotbalistů a mistrem světa.

Azurový sen: Cesta do Wembley

Foto: Netflix

Dokument o cestě italské fotbalové reprezentace za titulem mistrů Evropy v roce 2020 až po strhující finále proti Anglii.

Baggio: Božský copánek

Dokument o jednom z nejlepších fotbalistů všech dob Robertu Baggiovi a vrcholech jeho kariéry, zraněních, co musel překonat, a cestě k buddhismu, po které se vydal.

Diego Maradona

Na trávníku zářil jako jeden z nejlepších fotbalistů vůbec. Jak ale ukazuje tenhle dokument, mimo hřiště byl život Diega Maradony mnohem temnější.

Dycky Sunderland – 2 řady

Foto: Netflix

Tenhle dokumentární seriál sleduje anglický fotbalový klub Sunderland během sezóny 2017–18, který se snaží po sestupu vyhoupnout zpátky do Premier League.

FIFA: Pod povrchem – minisérie

Co všechno obnáší organizace mistrovství světa ve fotbale? Dokument o federaci FIFA, který odkrývá její pohnutou minulost plnou tahanic o moc a velké politiky.

Kapitáni – minisérie

Zlomená srdce i velké triumfy v dokumentárním seriálu o šesti kapitánech a jejich týmech, kteří v kvalifikaci bojují o účast na fotbalovém mistrovství světa v roce 2022.

Luís Figo: Přestup století

Vynikající fotbalista Luís Figo kdysi způsobil nevídané pozdvižení. Dokument o jednom z nejkontroverznějších přestupů v historii fotbalu.

Maradona v Mexiku – minisérie

V dokumentárním seriálu přichází slavný fotbalista Diego Maradona do Culiacánu, sídla drogového kartelu Sinaloa, aby zachránil místní tým Dorados a dost možná i sám sebe.

Neymar: Dokonalý chaos – minisérie

Fanoušci po celém světě ho zbožňují, kritici ho zase nemůžou vystát. Neymar promluví o strastech i slastech svého osobního života i úžasné fotbalové kariéry.

Pelé

Na pozadí bouřlivých dějin Brazílie se odvíjí mimořádné životní osudy talentovaného fotbalisty, ze kterého se stal národní hrdina. Dokument o legendárním Pelém.

Ronaldo

Foto: Picturehouse Entertainment

Portrét slavného portugalského fotbalisty Ronalda zachycuje jeho kariéru i osobní život a ukazuje, jak Cristiano zvládá svoji obrovskou popularitu.

Tip odjinud: Jan Koller: Příběh obyčejného kluka (Voyo)

Příběh Jana Kollera se řadí mezi světový unikát. Spousty prestižních zahraničních serverů se mu v minulosti věnovalo a shodli se na tom, že story “Českého Honzy“ je skutečnou pohádkou.

Tip odjinud: Zachraňte náš tým s Davidem Beckhamem (Disney+)

David Beckham se připojí k týmu Westward Boys, k týmu hráčů do 14 let z východního Londýna, který zoufale potřebuje pomoc.

Tip odjinud: Vítejte ve Wrexhamu (Disney+)

Hollywoodské hvězdy Ryan Reynolds a Rob McElhenney se snaží převzít třetí nejstarší profesionální fotbalový klub na světě, který sídlí ve Wrexhamu, dělnickém městě ležícím v severním Walesu ve Spojeném království.

Tip odjinud: FC Roma (HBO Max)

Minulou sezónu nastoupil do nejnižší české fotbalové soutěže nový tým. FC Roma je děčínský klub okresního přeboru, který je složen převážně z romských hráčů.