Středobodem jeho snažení bude podle jeho slov honba za třetím titulem na Tour de France. Zvláště když nedávno zveřejněná trasa je mu mimořádně po chuti. Což zároveň znamená, že debut na Giro d'Italia bude muset počkat. "Nevím, kdy se budu moci ucházet o maglia rosa," řekl. „Je to závod, který miluji, fascinuje mě. Ale okolnosti udělaly z Tour de France mou prioritu."

Vedle Tour ale cílí na další závody a rád by byl stejně úspěšný jako v letošní sezóně. A že to byla mimořádně úspěšná sezóna, v níž ho jeho výsledky podruhé po sobě pasovaly do role světové jedničky.

Tre Valli Varesine 2022

Zopakujme si, že za osm měsíců odjezdil 54 závodních dnů. Začal dvěma vítěznými etapami i celkovým vítězstvím na UAE Tour. Následovala výhra na Strade Bianche a další dvě etapy i konečné vítězství na Tirreno-Adriatico. Pak dojel 5. na Milano-Sanremo, 10. na Dwaars door Vlaanderen, 4. na Tour des Flandres a 12. na Valonském šípu.

Před Tour vyhrál dvě etapy a celkově Okolo Slovinska. Po Tour jel ještě devět jednodenních závodů, z nichž se mu nejlépe povedly Giro dell´Emilia (2.), GP Québec, Tre Valli Varesine a Il Lombardia (viz titulní snímek), které vyhrál.

"Byl bych rád, kdybych dosáhl podobného výkonu jako v minulých sezónách, kdy se mi podařilo vyhrát velké závody," řekl Pogačar. "Samozřejmě, že cílem je pokusit se znovu o Tour, ale nebude to snadné."

Z dalších závodů ho speciálně lákají Flandry poté, co letošní ročník probíhal v rozhodujících pasážích v jeho režii, ale nedokázal se zbavit Mathieu Van der Poela, aby v závěru při taktizování nakonec přišel i o místo na pódiu. "Mám touhu vynahradit si mé letošní čtvrté místo na Tour of Flanders," řekl. „Mým dalším důležitým cílem je San Remo, protože se mi ho ještě nepodařilo vyhrát. A pak je tady mistrovství světa, to je závod, který mi opravdu chybí a v roce 2023 to bude pěkná výzva, s novinkou, že se termínově přesunul z podzimu do začátku srpna.“

Jeho tým UAE Emirates, který se 48 úspěchy prožil nejúspěšnější sezónu ve své historii, se už v říjnu sešel ve Spojených arabských emirátech při příležitosti setkání se sponzory a přáteli. Od 10. do 21. prosince se kompletní tým včetně všech zaměstnanců sejde na prvním předsezónním tréninkovém kempu, který se bude konat na slunném východním španělském pobřeží, v letovisku La Nucia Hills nad Benidormem. 

Tým má aktuálně podepsáno 28 lidí a hemží se hvězdami. Vedle Pogačara mezi ně počítejme Adama Yatese, Joao Almeidu, Juana Ayusa, Brandona McNultyho, Matteo Trentina, Marca Hirschiho, Rafala Majku, Tima Wellense a ještě bychom mohli drahnou chvíli pokračovat.

První kemp už bude více zaměřený na cyklistické tréninky i s ohledem na to, že první závod, kam UAE Emirates v roce 2023 míří, tedy Santos Tour Down Under (2.UWT), je na programu od 17. do 22. ledna.