Belgičané udolali Kanadu 1:0 gólem Batshuayie, zámořský tým v prvním poločase neproměnil penaltu

Fotbalisté Belgie vstoupili do mistrovství světa v Kataru vítězstvím 1:0 nad Kanadou. Zápas skupiny F rozhodl ve prospěch bronzových medailistů z minulého šampionátu ve 44. minutě útočník Michy Batshuayi. Za bezbrankového stavu v 11. minutě neproměnila penaltu jedna z kanadských opor Alphonso Davies.

Tento článek je více než rok starý.

Katar (Aktualizováno: 22:11 23. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michy Batshuayi

Michy Batshuayi | Zdroj: Reuters

Belgičané zabrali po dvou porážkách a v zahajovacím utkání mistrovství světa bodovali posedmé za sebou. Kanada při své druhé účasti na závěrečném turnaji a první od roku 1986 favorita přestřílela, ale nepříznivou bilanci nevylepšila. Na MS prohrála i čtvrtý zápas, navíc dosud neskórovala.

Utkání Belgie - Kanada jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Belgičané po úvodním kole vedou tabulku skupiny a v druhém utkání v Kataru v neděli změří síly s Marokem. Kanaďany čeká souboj s Chorvatskem. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny.

Belgičané, jimž scházel zraněný nejlepší střelec Lukaku, sice jako první vystřelili mezi tyče, ale jinak byli od úvodu překvapivě nebezpečnější Kanaďané. Severoamerický tým vysoko napadal a rychlými útoky dělal favoritovi velké problémy.

VAR a penalta

V osmé minutě zblokoval Buchananovu ránu belgický záložník Carrasco rukou a sudí Sikazwe po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil penaltu.

Uzdravený Davies, jedna z hlavních opor týmu, ale pokutový kop zahrál špatně a jen nechal vyniknout gólmana Courtoise. Kanaďané se ani ve čtvrtém utkání na mistrovství světa nedočkali první branky.

Na opačné straně De Bruyne nepřihrál při brejku úplně volnému Tielemansovi a ve 23. minutě zblokoval kanadský zadák Miller v šanci Batshuayie. Ve 38. minutě mohli být Belgičané rádi, že nečelili druhé penaltě. Witsel ve vápně viditelně přišlápl protihráče, ale sudí po konzultaci s videorozhodčím nechal hru pokračovat.

Belgický úder

Ve 44. minutě udeřil favorit. Na dlouhý pas z hloubi pole od stopera Alderweirelda si naběhl Batshuayi a v úniku proti brankáři Borjanovi nezaváhal. Devětadvacetiletý útočník si ve 49. reprezentačním zápase připsal 27. gól.

Belgičané po rozpačité první půli v poločase dvakrát vystřídali, ale Kanaďané i po přestávce pokračovali v aktivní hře a potvrzovali, že svoji kvalifikační skupinu nevyhráli náhodou. Až po hodině hry evropský favorit otupil soupeřovu převahu a v dalších minutách poměrně kontroloval průběhu.

Kanaďanům viditelně ubývaly síly a už nehrozili tolik jako v první půli. Srovnat nedokázal ani střídající nejlepší střelec Larin, jehož hlavičku v 80. minutě chytil Courtois. Belgičané na mistrovství světa vyhráli ve skupině poosmé za sebou a vyrovnali rekord Brazílie.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina F (Rajján):

Belgie - Kanada 1:0 (1:0)
Branka: 44. Batshuayi. Rozhodčí: Sikazwe (Zamb.) - Dos Santos (Angola), Marrengula (Mosam.) - Soto (video, Ven.). ŽK: Carrasco, Meunier, Onana - Davies, Johnston. Diváci: 40 432.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme