Recenze Evil West – westernový zabiják upírů

Foto: Focus Home Interactive

Spojení drsného westernového kovboje, a upírů rozhodně zní velmi zajímavě. Ještě v pojetí s vysokou mírou krvelačné akce a až absurdní dávkou humoru. K tomu lze celé spojení vylepšit hraní v kooperaci s dalším hráčem a prožít tajemný příběh s českými titulky. Tohle na hráče přesně čeká v nové hře Evil West.

O hře Evil West jste toho možná tolik neslyšeli či nečetli, ale jedná se o akční adveturu, nebo spíše akční střílečku z pohledu třetí osoby od vývojářů ze studia Flying Wild Hog. Jestli vám ani název studia nic neříká, tak možná název hry Shadow Warrior už asi ano. Nejedná se o žádné obří studio, které by produkovalo AAA hry, ale i tak mají na svém kontě jednu velmi slušnou sérii, která rozhodně nebyla nudnou.

Foto: Focus Home Interactive

Divoký americký západ vyhlíží svoji hrozbu

Jako by samotný divoký západ už nebyl plný nástrah a smrt nečekala na každém rohu. Do toho je tu řád pošahaných upírů, které dokáží tvořit různé paskvily, mutanty a získávat nohsledy, kteří čekají na to až se na ně vytasí tesáky a udělají z nich také krvežíznivé monstrum.

Naštěstí tu je hrdinné uskupení westernových kovbojů, které se nazývá organizací pro lovení monster. Hráči se ujmou role Jessieho Rentiera, což je syn zakladatele této skupiny. Všechno začíná přepadením vlaku a jak jinak než odpálení dynamitu.

Foto: Focus Home Interactive

Zde už vývojáři hrnou svůj humor plným proudem, jelikož dynamitu je trošku více a z vlaku jsou skoro jen trosky, ale to nezabrání, aby všemožná monstra přežila a bránila cíl našeho přepadení. Tím je jeden z upírů, od kterého naše dvojka kovbojů musí získat potřebné informace, aby rozklíčovali plány uskupení těchto milovníků lidské krve.

Příběh velmi slušně odsýpá a nabízí i několik zajímavých zjištění a zvratů. Oproti jiným hrám od těchto vývojářů zde dokázali vytvořit v celku slušný, a hlavně humorný příběh. Sice to hodně působí jako béčkový film s béčkovým humorem, ale tak nějak to skvěle k sobě pasuje a baví.

Skvěle zpracovaný je i lore celého světa. I když nemá takové využití jak nějaká stohodinová RPG hra, ale i díky tomu dokáže hra pohltit na nějaký těch deset hodinek a bavit po celou dobu. Ještě k tomu jsou veškeré texty přeložený do češtiny. Dokonce je každá nalezená poznámka dabována, což je rozhodně lepší než v tichu číst nějaký text o příběhovým pozadí.

Foto: PS5 sreen

Krvelačná jatka v přímém směru

Herní prostředí je velmi různorodé, a i když je western plný slunce a písku, tak i přesto vývojáři servírují jednu lokalitu za druhou. Což je v takto silně koridorové hře velmi důležité, jinak by se vše hrozně rychle okoukalo. Hra působí silně dojmem hry ze staré školy. Podobně jako v Gear of War Judgment je pohyb trošku těžkotonážní a přesně víte kdy je prostor pro průzkum kvůli poznámkám a penězům, kdy jen procházíte úzkými částmi a pak kdy je „arénová“ část ve které čekáte hordy nepřátel.

Ono to není zas tak špatně, jelikož her tohoto typu je už strašně málo, jelikož v době, kdy vycházel zmíněný Gear of War, nebo The Oder 1886 bylo podobných her více, ale nyní se objevují jen velmi zřídka a občas to chce nejen rozsáhlé herní světy, nebo multiplayerové či hry s vlastní tvorbou, ale čistou a jednoduchou zábavu s trošku poutavým příběhem a necenzurovaným humorem.

Foto: Focus Home Interactive

O brutalitu tu také nouze není. Náš hlavní hrdina je vybaven slušnou plejádou zbraní, která dokáže nadělat pořádnou paseku. K dispozici třeba jsou speciální rukavice, kterými ze začátku hráči vymlacují duši z těla, kterou už ani nemají, nebo za pomocí revolveru, brokovnice či pušky přidat pár otvorů v jejich znetvořených tělech. Pokud dáváte přednost grilovačkám, tak rozhodně potěší plamenomet. Případně přišpendlit hlavu za pomocí kuše, nebo využít jiné speciální schopnosti a zbraně.

Pořádný kus železa a pomocná ruka se vždy hodí

Veškeré zbraně lze postupně vylepšovat a přidávat jim jak na účinnosti, tak na nějaké té schopnosti. Dokonce lze při boji zbraně i kombinovat, jako rukavicí si odmrštit nepřítele pořádným hákem do výšky a pak ho z revolveru zasypat projektily.

Foto: PS5 sreen

Vylepšovat můžeme i hlavního protagonistu, a to jak odemykáním a využíváním různých perků, tak ho trošku zkrášlit za pomocí vizuálních změn, jako je nový šátek či kabát. Více si zde hráči vyhrají při vylepšování jednotlivých zbraní.

Celé dobrodružství je možné hrát v online kooperaci dvou hráčů. Schválně jsem z recenzí chvilku počkat, abych tuto možnost mohl vyzkoušet. Zde vše funguje, jak vývojáři slibovali. Výzva je ve dvou hráčích o něco větší a lze takto projít celou kampaň. Oba hráči hrají za Jessioho, a postup se ukládá jen hostujícímu hráči, což je trošku škoda. Jiné postavy, nebo alespoň progres pro oba hráče by byl lepší variantou.

Foto: PS5 sreen

Kromě toho, že se nejedná o žádný veliký velkolepý titul, tak můžeme vyčíst opakující se nepřátelé, kterých je bohužel po málu i když jsou zpracovaný skvěle, tak se brzy ohrají. A možná i technický stav, jelikož ani hra na next-gen konzolích neběží úplně nejlépe.

Ano jsou dva režimy, jeden zaměřený na výkon a druhý na vizuál, ale ani v tom vizuálním na 4K při 30FPS není taková radost se dívat a u tak akční hry jsou menší FPS již znát. Režim výkonu nabízí stabilních 60 FPS, což je v pořádku, ale textury nejsou tak ostré, jelikož to vše běží při 1080p, ale to všechno lze hře odpustit.

Verdikt

Na Evil West jsem se docela těšil a jsem rád, že mě hra nezklamala, jako se to povedlo letos již několika titulům, do kterých jsem vkládal své naděje. Rozhodně se nejedná o žádnou hru roku, nebo hru která by svojí kvalitou mohla konkurovat velkým titulům, ale nějakým způsobem vše, co má funguje a baví nejen díky slušné porci humoru. A pokud vás baví kosit desítky upírů, vlkodlaků a jiných monster ještě ve westernovém prostředí, tak není nad čím váhat.

Evil West

8

Hodnocení

8.0/10

Klady

  • Česká lokalizace v podobě titulků
  • Možnost hrát celou hru v kooperaci
  • Vtipná a zábavná hra
  • Stále se měnící lokace

Zápory

  • Menší interakce s prostředím
  • Málo druhů nepřátel a předvídatelná posloupnost hry
Hodnotit text
[Celkem hlasu: 0 Prumer: 0]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na