V Litomyšli finišuje stavba nového nadchodu přes průtah městem, silnici čeká víkendová uzavírka

Stavba lávky v Litomyšli přes silnici I/35. Foto: litomysl.euStavba lávky v Litomyšli přes silnici I/35. Foto: litomysl.eu

Stavba nabrala zhruba čtyři měsíce zpoždění.

Práce na nové lávce, která díky výtahu umožní bezbariérové překonání silnice I/35 v Litomyšli, míří ke svému závěru. Stavba nabrala zpoždění čtyři měsíce kvůli nedostatku oceli. Kvůli stavbě musejí řidiči a cestující o víkendu počítat s omezením na silnici I/35 na průtahu městem. Úsek bude zcela uzavřen.

Stavba běží od března. „Mostní pilíře a opěra jsou připraveny pro osazení ocelové lávky. Je hotové přístupové schodiště směrem ke Smetanovu domu, stejně jako bezbariérová přístupová rampa ze směru od polikliniky,“ popsal stav výstavby vedoucí odboru oddělení investic Pavel Kubeš.

Ocelová lávka by do Litomyšle měla dorazit v noci z 26. na 27. 11. ve dvou kusech. Za světla pak technika začne s osazováním lávky na pomocné věže. Lávku bude třeba napojit na mostní závěry a připravenou elektroinstalaci, světla a výtah. Provede se také pochozí hydroizolační stěrka, montáž výpletu zábradlí a dokončí se schody do centra města. Ty z důvodu instalace pomocné věže nemohou být dokončeny již nyní.

Podobná situace se váže i pro trasu přes park od Smetanova domu. „Snažili jsme se se stavební firmou pro veřejnost vyjednat přednostní zprůchodnění cesty na schody touto trasou, bohužel to však nakonec nebude kvůli časově náročnému procesu zapojení výtahu věže možné,“ doplňuje starosta města Daniel Brýdl.

ŘSD uzavře silnici od pátku 25. 11.(22:00) do neděle (10:00). Objízdné trasy povedou po místních komunikacích.

Objízdné trasy pro uzavírku silnice I/35 v Litomyšli. Foto: ŘSD

Objízdné trasy pro uzavírku silnice I/35 v Litomyšli. Foto: ŘSD

Termín předání dokončené stavby je předpokládán na 21. 12. 2022. Na vybudování nového nadchodu za 45 milionů korun Litomyšl získala dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. K dalšímu navyšování nákladů na výstavbu projektu v jeho průběhu nedošlo. Zakázku získala společnost Chládek a Tintěra Pardubice.

Na stejném místě u polikliniky stál nadchod z roku 1977, letos na počátku roku byl zbourán. Město se pro stavbu nového nadchodu rozhodlo kvůli vysokým nákladům na rekonstrukci původního i možnosti vytvořit bezbariérové spojení. Nadchod je dílem kanceláře Ehl & Koumar Architekti. „Prostá rekonstrukce starého nadchodu by přišla na hodně peněz, a i proto jsme se rozhodli vybudovat úplně nový. Bude vybaven výtahem, což jistě přivítají nejenom senioři, ale i všichni, co potřebují navštívit polikliniku či úřad. Vytvoří se tak bezbariérové spojení centra města, po kterém zvláště starší spoluobčané volali. Doufám, že by nadchod mohl zaujmout nejenom svojí funkčností, ale i moderní podobou,“ prohlásil loni místostarosta Radomil Kašpar.

Silnice I/35 v Litomyšli s již neexistujícím nadchodem v této podobě.  Foto: Litomysl.czNový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiNový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar Architekti
Tagy I/35 Litomyšl nadchod Litomyšl
2 komentáře