Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Od zákazu pásek k vystoupení z FIFA? Dánové jsou ze situace okolo podpory LGBT znechuceni

Podporující fanoušci na zápase Kanady proti Belgii na mistrovství světa 2022. foto: AP

Dánská fotbalová asociace prozradila, že kvůli zákazu nošení duhových pásek s nápisem One Love na podporu sexuálních menšin zvažuje možnosti, právní kroky. Chce se bránit. Jednou z variant je i vystoupení z mezinárodní federace FIFA.
  15:03

Informují o tom respektované servery jako The Athletic či The Telegraph.

„Nejsem pouze zklamaný, jsem naštvaný. Tohle je mé sedmé mistrovství světa... To, že hráči jsou něčemu takovému vystaveni, je nepřijatelné. Musíme na to reagovat,“ uvedl Jesper Möller, šéf dánské asociace.

Proto zvažuje i radikální kroky.

„Není to čerstvá myšlenka,“ řekl k možnému konci ve FIFA. „U nás na severu o tom diskutujeme už od srpna, teď to ožívá.“

Möller doufá, že se mu v rámci evropských svazů podaří otevřít důležitou debatu. „Dovedu si představit, že kdyby mělo Dánsko odejít samo, mohou nastat problémy. Uvidíme, jestli se nám o tom podaří vést dialog,“ poznamenal Möller.

Výkonný ředitel asociace Jakob Jensen dodal, že spolu se zástupci dalších šesti evropských asociací, které pondělní verdikt FIFA rozlítil, zvažují právní kroky.

„Zjišťujeme, co se dá dělat, nicméně před Mezinárodní arbitráž CAS zatím nemůžeme. Němci to zkoumají. Pokud chcete jít před CAS, musíte si nejprve stěžovat v rámci FIFA a poté ještě u odvolacího orgánu,“ uvedl Jensen.

Nizozemská asociace doplnila, že v rámci Evropské fotbalové unie UEFA není na podobný odpor zvyklá. „Kapitáni Nizozemska i dalších devíti evropských zemí nastoupili do zápasů Ligy národů s páskou One Love. Tyto duely spadají pod UEFA a nebyly s tím žádné problémy.“

Momentka z výroby kapitánských pásek s nápisem „One Love“ na podporu LGBT...
Momentka z výroby kapitánských pásek s nápisem „One Love“ na podporu LGBT...

Momentky z výroby kapitánských pásek s nápisem „One Love“ na podporu LGBT komunity, které FIFA zakázala na mistrovství světa nosit.

Na šampionátu v Kataru ale evropské svazy narazily. Anglie, Německo, Nizozemsko, Belgie, Švýcarsko, Dánsko a Wales chtěly, aby na šampionátu nastoupili jejich kapitáni s duhovými páskami a nápisem One Love na rukávech. Chtěli v zemi, která pošlapává základní lidská práva, podpořit toleranci, LGBT komunitu.

Homosexualita a její projevy jsou v Kataru trestným činem. Pořadatelská země se nicméně před turnajem snažila navodit dojem, že jsou u ní vítaní všichni bez ohledu na rasu, vyznání či sexuální orientaci. Pak ale například ochranka nechtěla na stadion pustit amerického novináře Granta Wahla, který přišel v duhovém tričku. Vytrhla mu telefon z ruky, žádala jej, aby oděv změnil.

Po pětadvaceti minutách byl žurnalista propuštěn a šéf ochranky se mu společně se zástupcem FIFA omluvil. Při stejném zápase (USA - Wales) však velšští fanoušci informovali, že jim pořadatelé zabavovali duhové kloboučky.

Ale zpět k samotným fotbalistům a jejich postoji.

To, že FIFA nošení pásek zakázala, a pohrozila udělením minimálně žluté karty – hráčům z jednotlivých mužstev podle všeho hrozily i zákazy startu –, se dotčeným asociacím silně nelíbí.

Vyřazené pásky mezitím navlékli vrcholní představitelé zmíněných zemí, kteří se na zápasy mistrovství světa dostavili osobně: belgická ministryně zahraničí Hadja Lahbibová či německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Belgická ministryně zahraničí Hadja Lahbibová (na snímku se šéfem FIFA Gianni...
Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová přišla na utkání mistrovství světa s...

Němečtí fotbalisté si před střetnutím s Japonskem (1:2) na protest proti postoji FIFA demonstrativně zakryli ústa.

„Naší kapitánskou páskou jsme chtěli ukázat hodnoty, podle kterých v národním týmu žijeme: rozmanitost a vzájemný respekt. Být slyšet společně s ostatními národy. Nejde o politické poselství. O lidských právech se nedá vyjednávat,“ vzkázal německý svaz.

Dánové posléze ještě prohlásili, že nepodpoří znovuzvolení Gianniho Infantina do funkce prezidenta FIFA. Švýcarský funkcionář je v současnosti jediným kandidátem pro březnové volby ve rwandské metropoli Kigali. Uvedl, že má podporu víc než 200 z 211 členských federací.

„Uvidíme, jestli se objeví ještě nějaký další, na to je ještě čas, ale Dánsko současného prezidenta nepodpoří,“ dodal Möller.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!