Nejslavnější špiónka historie: Mata Hari měla být pouze důvěřivou loutkou v rukou mocných mužů

Skutečný příběh Maty Hari: Jak se z neúspěšné modelky a průměrné tanečnice stala nejslavnější špionka historie?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Mata Hari, vlastním jménem Margaretha Geertruida Zelleová, byla orientální tanečnicí, ze které se během první světové války stala špionka. Svádět muže uměla už v pubertě. Například ředitelé své střední školy...
Po smrti svého syna se na krátký čas vrátila do Nizozemí. Pak zamířila do Francie.
Tam začala předvádět svůj exotický tanec, jenž končil striptýzem.
Záhy si ji najali Němci jako svého špeha. Když jí ale Francouzi dali lukrativnější nabídku, přešla k nim.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Mata Hari se do dějin zapsala jako výjimečně aktivní agentka, spolupracující jak s německou, tak i s francouzskou rozvědkou. Kolik pravdy ale na tom ve skutečnosti je? Nejnovější výzkum ukazuje, že nebyla ničím jiným, než jen podprůměrnou tanečnicí a pouhou loutkou v rukou mocných mužů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 11. 2022 16:00

Prý se nikdy nestihla takzvaně ušpinit. Neposkytla žádné důležité informace, ani se nedopustila osudné zrady. Jak se vlastně proslavila? Nejstarším řemeslem na světě. Pod pseudonymem Mata Hari vystupovala jako exotická tanečnice a především kurtizána.

Zrod slavné Maty Hari

Margaretha Geertruida MacLeod se narodila v roce 1876 v Nizozemsku a již od mládí měla tendenci zaplétat se do různých skandálů. V pubertě měla poměr s dvakrát tak starým mužem. Byl jím ředitel dívčí školy, ve které se vzdělávala. Později se nešťastně provdala za důstojníka Rudolfa MacLeoda. Narodily se jim dvě děti - dcera a syn. Chlapec zemřel za nevyjasněných okolností. Traduje se, že ho mohla zavraždit jeho vlastní chůva. Ztráta dítěte nadobro ukončila manželství Margarethy a Rudolfa.

Po rozvodu začala hledat štěstí v Paříži. Musela se tam ale přestěhovat sama. Dceru jí lstí odebral bývalý manžel. Snila o kariéře modelky, po třicítce ji ale nikde nechtěli. Aby neumřela hlady, musela se začít živit jiným způsobem. V únoru roku 1905 se poprvé představila jako exotická tanečnice Mata Hari. Sama přiznala, že nikdy neuměla tančit, muži za ní chodili jen proto, že měla odvahu ukázat se nahá. V její ložnici se střídali ministři, velvyslanci i důstojníci. Konečně žila svůj sen – v luxusu a bohatství. S příchodem roku 1912 však orientální móda již nebyla in, musela tak změnit povolání. Stala se z ní kurtizána.

Tajná agentka Mata Hari

O dva roky později se jí podařilo podepsat smlouvu na účinkování v berlínském Metropolitanu. Konečně se zdálo, že se již nebude muset živit vlastním tělem. První světová válka však všechny její plány zhatila. A tak si našla nový zdroj příjmů - Němce Karla Kromera. Měla pro něho tahat informace z francouzských důstojníků. Moc jí za to neplatil, ale pro zbídačenou hvězdu, která řešila, zda přežije do druhého dne, to byl vítaný výdělek.

Možná jí i vyhovovala samotná role tajné agentky v sukni. Navíc si v intimních dobrodružstvích s důstojníky doslova libovala. Nikdy by ve svém loži nepřivítala kupříkladu bankovního úředníka, za něho by totiž nedostala zaplaceno.

Obětní beránek Mata Hari

K zatčení Maty Hari došlo v únoru roku 1917. Vyšetřovatelé od samého počátku nepochybovali o její vině. Špionážní činnost slavné krásky prý vedla k smrti tisíců vojáků. Soudce Pierre Bouchardon o ní řekl, že je jako kočka - pružná, neupřímná a zvyklá si se všemi zahrávat bez skrupulí. Zdálo se však, že veřejnost hlavně zajímal její život, který byl na tu dobu velmi skandální. Proslýchalo se, že ze Španělska přitáhla do Francie syfilis, ve vězení měla svádět dozorce a užívala si zvláštních privilegií, třeba koupelí v mléce.

Pro roli vychytralé špiónky prý Mata Hari vůbec nebyla stavěná. V říjnu téhož roku stanula před popravčí četou. I když sama o sobě tvrdila, že vynášela citlivé informace, současný výzkum ukazuje spíše na to, že byla loutkou v rukou mocných mužů. Ti využívali její důvěřivosti a romantické tužby, což role tajné agentky bezpochyby splňuje, k dosažení vlastních cílů...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mata Hari

Twojahistoria.pl:  Najsłynniejsza kobieta szpieg w dziejach… wcale nie była szpiegiem? Prawdziwa historia Maty Hari

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články