Italové v Davis Cupu udolali Američany, Kanaďané otočili souboj s Němci

25. 11. 2022, 08:44
Aktuality 0
DAVIS CUP - Italští tenisté ve čtvrtfinále Davis Cupu nečekaně porazili favorizované Američany a oživili naději na druhý triumf v týmové soutěži. V semifinále narazí na Kanadu, která otočila souboj s Německem.
Simone Bolelli a Fabio Fognini (© AFP)

Zatímco Italové se v Málaze musejí obejít bez obou členů Top 20 Jannika Sinnera a Mattea Berrettiniho, Američané do Španělska dorazili s čerstvým semifinalistou Turnaje mistrů Taylorem Fritzem a semifinalistou US Open Francesem Tiafoem.

Roli favoritů ale američtí tenisté nepotvrdili. Základ překvapivému italskému úspěchu položil Lorenzo Sonego, který v úvodní dvouhře týmových dvojek zdolal 6-3 7-6 Francese Tiafoea.

Světová devítka Taylor Fritz pak sice po odvrácení dvou setbolů porazil 7-6 6-3 Lorenza Musettiho, ovšem Italové zásluhou vítězů Australian Open 2015 Simone Bolelliho a Fabia Fogniniho vyhráli rozhodující čtyřhru proti páru Tommy Paul a Jack Sock.



Italové tak v letošním Davis Cupu vyhráli i pátý zápas a po 8 letech postoupili do semifinále. O první finále od roku 1998 si šampioni z roku 1976 zahrají proti Kanadě, která po obratu zdolala Německo.

Tenisté Německa se v posledním večerním čtvrtfinále ujali nečekaného vedení zásluhou Jana-Lennarda Struffa, který nečekaně zdolal 6-3 4-6 7-6 Denise Shapovalova. Kanadu do hry vrátil šestý hráč žebříčku Félix Auger-Aliassime vítězstvím 7-6 6-4 nad Oscarem Ottem.

Krátce po půlnoci získali postupový bod Vasek Pospisil a Denis Shapovalov, kteří zvítězili 2-6 6-3 6-3 nad Timem Pützem a Kevinem Krawietzem. Německý pár přitom do té doby vyhrál v Davis Cupu všech osm utkání.

"Jsme jako naši fotbalisti. Do šedesáté minuty taky hrají neuvěřitelně, ale na konci prohrajou," řekl Krawietz s narážkou na německou reprezentaci, která na mistrovství světa v Kataru neudržela nad Japonskem vedení a nečekaně prohrála 1-2.



Kanaďané do semifinále postoupili znovu po třech letech, v roce 2019 si poprvé zahráli ve finále.

První semifinálovou dvojici vytvořili už v předchozích dvou dnec Australané a Chorvati.

• DAVIS CUP 2023 •
Málaga (Španělsko), tv. povrch / hala
čtvrteční výsledky (24. 11. 2022)
• Čtvrtfinále •
Itálie - USA 2-1
Sonego - Tiafoe 6-3 7-6(7)
Musetti - Fritz 6-7(8) 3-6
Bolelli/Fognini - Paul/Sock 6-4 6-4
Kanada - Německo 2-1
Struff - Shapovalov 6-3 4-6 7-6(2)
Otte - Auger-Aliassime 6-7(1) 4-6
Pospisil/Shapovalov - Krawietz/Pütz 2-6 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist