Hlavní obsah

Výstava v Příbrami ukáže dvě desítky hornických betlémů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dvě desítky historických i novodobých betlémů si budou moci prohlédnout návštěvníci Galerie Františka Drtikola v Příbrami na výstavě Příbramské betlémy, která začne 1. prosince a potrvá do 8. ledna.

Článek

Mezi exponáty budou i výrobky z keramiky, textilu nebo dokonce z chleba. Expozici pořádá Hornické muzeum Příbram ve spolupráci se spolkem Příbramští betlémáři, řekl ČTK ředitel muzea Josef Velfl.

„Nabídneme tam celou sérii betlémů od historických ze sklonku 19. století až po současné moderní. Mezi unikáty beze sporu patří například Bartošův betlém, který se nám podařilo v roce 1996 zachránit vykoupením na aukci,“ uvedl Velfl.

Nejstarší část monumentálního Bartošova betlému pochází ze 70. let 19. století a obsahuje řadu prvků tradiční příbramské provenience včetně zdobení pozadí rozdrceným galenitem nebo figurek horníků.

K nejstarším známým příbramským jesličkám však patří betlém, který vyřezal ve 40. letech 19. století horník Jan Křtitel Třešňák. Skládá se z nezvykle drobných figurek a patrového korpusu z polychromované borovicové kůry doplněném lišejníky. Muzeum má podle Velfla ve sbírkách tři desítky kompletních betlémů a spoustu jednotlivých částí, dohromady jde asi i 3000 betlémových figurek.

Zajímavostí je mimo jiné vzácný betlém s figurkami z chlebové hmoty. Tato technika je pro Příbramsko typická, figurky jsou ale velice choulostivé. „Když se tyto betlémové figurky v minulosti ukládaly a schovávaly na další Vánoce, tak je často zkonzumovaly myši. Takže se jich tolik neuchovalo a o to jsou cennější,“ dodal Velfl.

Reklama

Doporučované