Airbus A321neo v efektní černé barvě dorazil na Nový Zéland

  • 27.11.2022 08:30

Ve středu přistál na letišti v Aucklandu Airbus A321neo (ZK-OYB) společnsoti Air New Zealand. Na první komerční let se vydá 3. prosince. Do konce roku 2024 se flotila A321neo společnosti rozroste o dalších pět exemplářů. Tento bude obsluhovat vnitrostátní linky a nemá proto prostor kuchyňky.

Do Aucklandu nový Airbus dorazil z Hamburku s mezipřistáním v Maskatu, Kuala Lumpur a Cairns a urazil 19 352 km. Jde již o druhý exemplář A321neo u Air New Zealand. Je výjimečný právě svým efektním zbarvením a poprvé na světě je v prvním zcela černém livery Star Alliance.

Letoun svým zbarvením výrazně vybočuje ze zažitého schématu, kdy většina letadel je bílých. Preference pro bílou barvu má přitom řadu dobrých důvodů:

  • bílá (světlá) letadla se na slunci méně zahřívají, což je důležité zejména v zemích s intenzivním slunečním zářením. Bílá barva poskytuje rovněž vyšší ochranu proti UV záření, což je důležité v případě letadel vyrobených z kompozitních materiálů (viz problém A350 Qatar Airways)
  • při rutinních prohlídkách letadla jsou na bílém (či světlém) povrchu lépe patrné některé problémy (vady povrchu, trhliny, únik kapalin, atd.)
  • světlá barva nepodléhá tak rychle „vyšisování“ a lak proto není nutné tak často obnovovat
  • při prodeji letadla nebo vrácení leasingové společnosti je bílá barva preferována nebo dokonce přímo předepsána (např. leasingovou společností)
  • bílá (či světlá) barva je lehčí

Je možné namítnout, že bílé, světlé barvy nejsou příliš efektní. Toto hledisko nelze opomenout a některé společnosti volí z marketingových či jiných důvodů výrazné barvy. Příkladem budiž Wizz Air či ITA Airways, kdy intenzivní barva letadla má přímou spojitost s image společnosti.

Řada společností volí v kombinaci barev kompromis– např. Virgin Atlantic, British Airways či Lufthansa používají výraznou barvu pro odlišení zejména na ocasní části trupu. Standardem doby je pak zbarvení wingletů či sharkletů.

Pro porovnání a posouzení výsledného efektu připojujeme foto prvního A321neo (ZK-OYA).


Fotografie k článku



Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
28.11.2022 13:14

Blackbird nějak povyrostl :-)
Mně se to líbí.

Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
27.11.2022 22:11

Dle mého vkusu je to celočerné letadlo všechno jiné jen ne pěkné nebo atraktivní.
Jako létající rakev nebo pytel na mrtvoly.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace