Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi chtějí zálohované PET lahve. Jejich zavedení podporuje 74 procent z nich

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Zálohované PET lahve by mohly výrazně ulevit životnímu prostředí, jelikož by lidé byli motivováni k jejich vracení. Díky tomu by plast nekončil ve směsném odpadu, kam nepatří, ale podpořila by se recyklace. V Česku mají zálohované PET lahve čím dál větší zastání mezi veřejností, uvedl server Ekolist.

Zavedení záloh na PET lahve podporuje 74 procent Čechů, pro zálohy na plechovky je 70 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Iniciativu pro zálohování, která sdružuje velké výrobce nápojů. Z výsledků dotazování také vyplynulo, že zavedení zálohování by nezměnilo spotřebitelské chování. Zhruba sedm z deseti lidí odpovědělo, že by plechovky i plastové lahve kupovalo stejně jako doposud. Zhruba deset procent lidí by je nakupovalo více, stejné množství dotázaných o něco méně. Lidé podle průzkumu podporují zálohování i přesto, že lahve a plechovky se musí vracet nezmačkané nebo nesešlápnuté.

Jak by to v reálu fungovalo? Zálohování PET lahví a plechovek běží na jiné bázi než systém vratných lahví, který je v českých obchodech běžný. U obou typů obalů se sice jedná o jejich navrácení prostřednictvím obchodníků nebo výkupních automatů, pak už je ale jejich cesta rozdílná. Zatímco vratné skleněné lahve jsou opakovaně plnitelné, a proto se vrací výrobci, který je vymyje a následně znovu použije, u PET lahví a plechovek se jedná o jednorázové obaly, které se z výkupního bodu převezou do třídicího a recyklačního centra k výrobě materiálu, ze kterého vzniknou nové nápojové obaly.

Tři čtvrtiny lidí v průzkumu odpověděly, že za ideální místo k vracení lahví by považovaly obchody. Lidé také zmiňovali například automaty v blízkosti domova nebo sběrná místa u kontejnerů s tříděným odpadem. Z dat tedy vyplývá, že Češi jsou rozšíření zálohování na PET lahve nakloněni kladně.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Ekolist a Udržitelný obal

Související články

Zaručeně zlepší den

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…