Co to šetření?! Hřib a další rozsvítili vánoční stromy. V lidech bouchly saze. U Koláře se dokonce vrhli na generála

27.11.2022 10:52

Rozsvícení vánočních stromečků po republice, jímž byl tradičně zahájen adventní čas, se neobešlo bez kontroverze. Někteří komentující v něm spatřují plýtvání uprostřed krize, jiným vadí nedostatečná solidarita s Ukrajinou. Ta čelí masivním vzdušným úderům ruských vojsk na svou energetickou infrastrukturu. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Pirári) si však za svým smrkem pevně stojí a kritiku odmítá. Na twitteru exdiplomata Koláře se rozhořela debata o stávající politické a společenské situaci, v níž došlo i na prezidentského kandidáta Petra Pavla. Lze někdejšího funkcionáře normalizačního režimu, který trénoval na vojenského špiona ČSLA, považovat za komunistu?

Co to šetření?! Hřib a další rozsvítili vánoční stromy. V lidech bouchly saze. U Koláře se dokonce vrhli na generála
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prosincový předvečer v Praze. Někde zrušené vánoční trhy zastoupily farmářské nebo jednotlivé stánky.

V Praze na Staroměstském náměstí se v pátek tradičně, jako každý rok, rozsvítil vánoční stromeček. „Už svítí!“ zajásal na Twitteru dosluhující pražský primátor Zdeněk Hřib, načež se zeptal ostatních uživatelů sociální sítě, jak se jim pohled na světélky vyzdobený pětadvacetimetrový smrk líbí. Brzy se ukázalo, že se rozsvícení vánočního stromku nesetkalo s pochopením některých občanů. „To asi s tím šetřením energií nebude letos tak žhavý,“ rýpl si jeden komentující uživatel.

 

 

Česká republika se tento rok potýká s bezprecedentně vysokými cenami energií, které nemilosrdně dopadají na mnohé firmy a domácnosti. Podle dat evropského statistického úřadu Eurostat z konce letošního října cena elektřiny v Česku v první polovině tohoto roku zdražila nejvíce v celé EU. A to přes to, že Česká republika je vývozcem elektřiny a skupina ČEZ patří k největším energetickým gigantům v Evropě. I po dlouho očekávaném zastropování cen energií vládou, které řadu odborníků kritizuje jako nedostatečné, data naznačují, že je situace pro mnoho domácnosti těžko únosná. Podle průzkumu společnosti Velux desetina českých domácnosti tvrdí, že nemají doma čím topit.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Představitelé vládnoucí pětikoalice, jíž jsou Hřibovi Piráti součástí, již od léta apelují na občany, aby se uskromňovali a omezovali v zájmu ukončení nákupu surovin z Ruska. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) radí občanům, aby nosili dva svetry. Mluví se dokonce o možném státem vynucovaném omezování povolené teploty v domácnostech a jiných vnitřních prostorách. Vyhláška navrhovaná ministerstvem průmyslu a obchodu počítá s omezením maximální dovolené teploty na 18 stupňů Celsia v případě nedostatku energií. Primátor Zdeněk Hřib však odmítá, že by rozsvícení vánočního stromečku představovalo rozhazovačnou rozmařilost uprostřed závažné krize. „Stromek se po půlnoci zhasíná. Navíc ceny jsou vysoutěžené už z dřívějška a nejsou to energeticky náročné žárovky,“ reagoval šéf magistrátu na zmíněnou výtku.

Tradiční vánoční stromky se však letos staly terčem ostré kritiky i z jiných důvodů. Zaznívají dokonce přirovnání k válečným zónám. „Na Ukrajině nemůžou topit, svítit, uvařit si aspoň čaj, a my tady rozsvěcujem na náměstí pitomý vánoční stromy. Stydím se, že tohle tolik lidí považuje za důležitý a nezbytný a ani letos si to v současný energetický situaci prostě nedokážou odpustit,“ pohoršuje se na twitteru například lékařka Kateřina Fuxová.

 

 

Jeden komentující však pod jejím příspěvkem obratem připomněl předešlý tweet lékařky, v němž se chlubila tím, že si dopřává hodinové relaxace ve vaně. „Kolik vody a energie spotřebuje taková vana vody? Trochu pokrytectví, nebo ne?“ rýpl si uživatel.

 

 

Zatímco se na českém twitteru debatuje kontroverze ohledně vánočních stromečků a koupání ve vaně, ukrajinská města se vzpamatovávají z masivních vzdušných úderů, které proti nim podnikly ruské ozbrojené síly ve středu tento týden. Útoky, zamířené na klíčovou infrastrukturu, vyřadily z provozu elektrickou síť a způsobily blackouty v několika městech, včetně hlavní metropole Kyjeva. „Samozřejmě, v Kyjevě jsou problémy nejen s elektřinou, ale i s teplem, vodou a mobilními sítěmi. To nám znepříjemňuje život. Zvýšila se vnitřní i vnější migrace,“ sdělila Lidovým novinám ukrajinská politoložka Olesja Jachnová. Podle ukrajinských vládních zdrojů byla od 10. října, kdy ruská armáda pod velením generála Sergeje Surovikina zintenzivnila bombardování, leteckými údery zasažena většina tamních elektráren. Ačkoli tamní i zahraniční pozorovatelé předpovídají, že Ukrajinu v zimě čeká humanitární krize bezprecedentních rozměrů, prezident Volodymr Zelenský trvá na tom, že nebude jednat o míru s ruským protějškem Vladimirem Putinem a požaduje návrat hranic před rok 2014, tedy i obnovení vlády Kyjeva nad Krymem a Donbasem.

Vánoční stromky se i přes veškerou nelibost určité části veřejnosti tento víkend rozsvěcovaly i na jiných místech republiky. Bývalý diplomat Petr Kolář se rozhodl příležitost začátku adventu využit k vyjádření svých antipatií k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Tak jsme si u nás na vsi nejdřív zazpívali v kostele a pak rozsvítili strom. A pak jsme ho zase zhasli. Fakt nesnáším Putina. Patří do pekla. A přitom bych vám všem tak moc chtěl popřát klidný advent,“ postěžoval si někdejší český velvyslanec v USA, Irsku a Švédsku. Kolář již v minulosti prohlásil na adresu osob ruské etnicity: „I když Rusové vypadají stejně jako my, jsou jiní. Sami o sobě tvrdí, že jsou Euroasiati a mají poněkud odlišné uvažování.“

 

 

V diskuzi, která se následně rozhořela na Twitteru pod Kolářovým příspěvkem, přišla řeč i na blížící se prezidentskou volbu. „Tak pěkně oslavite ten křesťanský svátek a pak půjdete volit komunistu prezidentem,“ rýpl si jeden uživatel. Kolář mu odpověděl: „Pardon, to je nějaký omyl. Já budu volit Petra Pavla. Toho komunisti nesnáší.“

 

 

Petr Pavel byl před rokem 1989 členem KSČ a také prokazatelně navštěvoval elitní školu komunistické vojenské rozvědky spadající pod Zpravodajskou správu Generálního štábu ČSLA, jejíž absolventi se stávali zpravodajci, kteří byli nasazováni do západních zemí jako špioni vykonávající nepřátelskou výzvědnou činnost. Ačkoli Pavel popírá, že by kdykoliv měl ambice stát se špionem pro komunistický režim a naopak tvrdí, že jeho záměrem bylo pracovat jako vojenský diplomat, jeho někdejší spolužák Pavel Beneš vypráví poněkud jinou verzi: „Nikdo z nás neměl vzdělání na to dělat diplomaty, my jsme byli vojáci školení na to být pomocníky vojenských přidělenců, být jejich očima při výkonu výzvědných činností na území cizího nepřátelského státu v zájmu Varšavské smlouvy.“

Pavlův spolužák z vojenské akademie Beneš dokonce tvrdí, že jej Petr Pavel jakožto aparátčík KSČ ještě v září roku 1989 vyslýchal kvůli protirežimním výrokům. Ačkoli Pavel toto nařčení rezolutně popírá, server Echo24.cz upozorňuje na skutečnost, že pozdější vysoký funkcionář NATO svá vyjádření o své předlistopadové armádní a komunistické stranické kariéře v minulosti mnohokrát poupravil.

Pavel byl během své služby v komunistických ozbrojených silách svými veliteli chválen pro svou ideologickou uvědomělost. „Kpt. Pavel je třídně uvědomělý a politicky vyspělý. Jako člen strany při výkonu své funkce napomáhá prosazovat vedoucí úlohu strany mezi podřízenými. Snaží se získat pro tuto politiku ostatní. Politicko-ideová připravenost jmenovaného je na dobré úrovni. Má dobré znalosti marxismu-leninismu a dokáže je uplatnit ve své práci,“ píše se například v posudku z roku 1987 podepsaném podplukovníkem Jiřím Sudským.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Od 2.světové války, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedaaanka , 27.11.2022 12:05:14
se bojovali američané ve 37 zemích a nevzpomínám si, že by se kvůli některé válce nerozsvěcoval vánoční stromek. Tak na co si tady hrajete?

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …