O předražené grafiky není zájem. Dle statistik se prodeje meziročně propadly nejvíce od ekonomické krize v roce 2009

Zatímco ceny procesorů už rychle klesají, hlavně Nvidia si stále myslí, že šílená pandemická poptávka pořád existuje a bude hi-end grafické karty prodávat za 50 tisíc korun. Statistiky ale ukazují, že situace se z pohledu poptávky zcela otočila a velký zájem střídá velký nezájem.

Analytická společnost JPR (Jon Peddie Research) zveřejnila statistiky prodejů grafických karet za třetí čtvrtletí tohoto roku a tak značný propad Nvidia asi nepamatuje.

Klepněte pro větší obrázek

V rámci celého světa se dle statistik distributorů a prodejců prodalo 75,5 milionu desktopových grafických karet pro všechny různé typy zařízení. Průměrný meziroční propad všech typů grafik činí 25,1 %, v případě desktopových grafik jde o pokles o 15,43 % a u notebookových modelů pak o 30% pokles.

Dle vyjádření se takové propady uskutečnily naposledy při globální ekonomické krizi v roce 2009. Propady prodejů značně zamíchaly i tržním podílem ve stejném období. Jediný, kdo rostl, byl Intel, který si u desktopových grafických karet nebo čipů polepšil z tržního podílu 62 % na 72 %. Nvidia ztratila mezičtvrtletně 2 % na 16% podíl a nejvíce to postihlo AMD, které mělo minulé čtvrtletí podíl 20 % prodaných počítačových grafik a ve třetím čtvrtletí je to už jen 12 %, tedy téměř poloviční za pouhé tři měsíce.

Pokud jde ale o celkové mezičtvrtletní změny všech typů grafik dohromady, tam nejvíce ztratilo AMD, které prodalo o 47,6 % méně kusů, Intel mírně vzrostl a prodal o 4,7 % více a Nvidia prodala o 19,7 % méně grafik.


Nejoblíbenější grafické karty

XFX Radeon RX 7900 GRE 16GB GDDR6 RX-79GMBABFB XFX Radeon RX 7900 GRE 16GB GDDR6 RX-79GMBABFB
nabízí 4 obchody za ceny od 15 199 Kč
Porovnat ceny
MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X 12G OC MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X 12G OC
nabízí 26 obchodů za ceny od 6 427 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené grafické karty


JPR zveřejnilo i krátké statistiky prodejů procesorů, kde je situace o něco lepší, ale poptávka také klesá. Za třetí čtvrtletí se totiž prodalo jen 66 milionů procesorů (62 % notebookové a 38 % desktopové modely), zatímco minulý rok to v stejném období bylo 81 milionů kusů procesorů.

Klepněte pro větší obrázek

Zatím se očekává, že krize se teprve začíná a největších problémů se dočkáme v prvním čtvrtletí roku 2023. Vše se bude odvíjet od mnoha ekonomických indikátorů jako je inflace, nezaměstnanost, úrokové sazby, ceny energií a další kritické části globální ekonomiky a nálady na trzích.

Diskuze (32) Další článek: Jak vypadá zeď na Facebooku? Většina zobrazených příspěvků je od přátel a bez odkazů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,