Tipy na týden 28. listopadu – 4. prosince: filmy od Larse von Triera, Cœur De Pirate a angličáky v Kapsli

Kino Aero uvádí 2.12. film Larse von Triera Nymfomanka I. a II. na jeden zátah. / Foto (c) Zentropa
Kino Aero uvádí 2.12. film Larse von Triera Nymfomanka I. a II. na jeden zátah. / Foto (c) Zentropa

Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


Tipy na filmy v kinech:

Bio Oko, Světozor, Aero:  Festival francouzského filmu / Strachy v nás / Hranice lásky a další

Pilotů:  Večer krátkých íránských filmů / PSH Nekonečný příběh / Výběr Ukrajinských kraťasů / Banger. a další

Dlabačov:  EOS: Slunečnice / Kunstkamera / Ukradená vzducholoď a další

Edison Filmhub:  Zkouška umění / Menu / Festival francouzského filmu  a další 

1.12. Holešovická tržnice – svařák & film: Sám doma

Festivaly a přehlídky:

24. – 30.11. Festival francouzského filmu 

25. ročník Festivalu francouzského filmu uvede čtrnáct předpremiérových titulů, jimž vévodí několik snímků uvedených v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes.  Festival současně proběhne také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. 

 

2.12. – 8.12.  MittelCinemaFest, středoevropský festival současné italské kinematografie / Lucerna

1.12. – 3.12. KVIFF Classics: Návraty filmových legend / Kino Světozor & Ponrepo

Přehlídka digitálně zrestaurovaných filmů a filmových legend. Filmy, tvůrci a herci zvučných jmen, kteří se nesmazatelně zapsali do historie kinematografie, dostanou na plátnech kin novou šanci setkat se s diváky. Diváci uvidí mistrovská díla jako Zpívání v dešti, Král komedie, Kráska dne nebo Opilí láskou. Přehlídku zahájí digitálně restaurovaný film Sedmikrásky režisérky Věry Chytilové.

1.12. – 6.12. Filmasia  Asijský filmový festival  / Lucerna, Bio Oko

Festival Filmasia od roku 2005 představuje dynamickou tvář současné asijské kinematografie. Koná se každoročně první týden v prosinci v Praze. 

Král von Trierpřehlídka děl Larse von Triera v českých kinech

kino Aero:

2.12.  17.59  Nymfomanka – dvojí zásun (18.00 Nymfomanka, část I, 20:30 Nymfomanka, část II.)

Dvojitá studie ženské sexuality s Charlotte Gainsbourg v hlavní roli. Užijte si obě dvě části na jeden zátah!

Dlabačov:

 28.11. Prolomit vlny, Idioti / 29.11. Tanec v temnotách, Antikrist / 30.11. Melancholia, Jack staví dům / 1.12 Nymfomanka  I a II.

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub


27. 11. – 17. 12.  Dny Bohuslava Martinů / Lichtenštejnský palác – sál Bohuslava Martinů  ♬, KLASIKA

Letošní Dny Bohuslava Martinů uvedou deset koncertů tuzemských i zahraničních skladatelů. Součástí festivalu bude tradičně Soutěž Nadace Bohuslava Martinů.

28.11. Cœur De Pirate (CA) / Palác Akropolis  ♬

Cœur de Pirate je sólový projekt kanadské písničkářky, pianistky a aktivistky Béatrice Martin. Své debutové album vydala v roce 2008 v pouhých osmnácti letech a od té doby sbírá zástupy fanoušků nejen ve frankofonních zemích.

29.11. Divide And Dissolve / Underdogs‘  ♬

Australská kapela ve složení Takiaya Reed a Sylvie Nehill, která vydala fantastickou desku Gas Lit, se vrací do Evropy. 

29.11. Soundtrack of Prague: Velká Praha / Centrum architektury a městského plánování ♬, VIDEO

Unikátní archivní filmové záběry, fotografie a územní plány společně se současnou elektroakustickou hudbou. Další z audiovizuálních večerů Soundtrack of Prague připomene 100 let od rozšíření našeho města na Velkou Prahu. Videoesej vytvořil Jaroslav Hrdlička a uslyšíte k ní živý hudební doprovod od Jana Buriana ml & mʊdʌki. Projekt Soundtrack of Prague pravidelně představuje projekty a hudební interprety, kteří se ve své tvorbě zabývají městskou tematikou.

30.11. Trentemøller / ROXY  ♬

Dánský muzikant, producent a skladatel Trentemøller se vypravil na cestu představit nové album, které vydal na svém labelu In My Room Alongside na začátku roku 2022.

30.11.  DakhaBrakha (UA) / Divadlo Archa, Praha  ♬

DakhaBrakha svou hudbu pojmenovává jako ethno-chaos, jde o směs tradičního ukrajinského folkloru s experimenty inspirovanými world music.

1.12. Moor Mother / Meetfactory ♬

< Low fi / dark rap / chill step / blk girl blues / witch rap / coffee shop riot gurl songs / southern girl ditty >

1.12. DakhaBrakha (UA) / Fléda, Brno  ♬ 2.12. Milky Chance (DE) / Forum Karlín, Praha  ♬

Milky Chance se vrací. Radostné indiepopové hymny znovu ožijí ve Foru Karlín!

2.12. Musicraft Stage: Marie Kieslowski – release party /  Café V lese 

Release party Marie Kieslowski k příležitosti vydání jejího sólového alba Je všechno dobrý? Během večera se návštěvníci mohou těšit na koncert Marie a DJ Moimir Papalescu.

3.12. Michael Gira + Kristof Hahn / Divadlo Archa, Praha  ♬

Michael Gira sólo? To je leckdy intenzivnější a bolestivější zážitek než koncert jeho legendárních SWANS. Zatímco SWANS paradoxně nabízejí – při jistém nastavení – úkryt uprostřed hluku, při Girových vystoupeních se není kam schovat.


 

Nově zahájené výstavy:

24. 11.  – 26. 2. 2023  Ivan Meštrović (1883–1962) Sochař a světoobčan / Galerie hlavního města Prahy

25.11.  – 14. 1. 2023 Feeding the Soil: Anna Hulačová, Petra Janda  / POP-UP Galerie AVU

22. 11. – 13. 2. 2023 Postiženi angličákem // Adámek Štěch / Kapsle 13  ZDARMA

 

 

15. 9.  – 29. 1. 2023  Kruhy na vodě / Galerie Kooperativy, Pobřežní 665/21, Praha 8 ZDARMA

Umělci na svých obrazech zachycují vodu v krajině z mnoha pohledů – střídání ročních období, voda a hra světel, voda a život kolem. Na výstavě uvidíme romantickou krajinu Piepenhagena a Antonína Mánesa, Chittussiho nádherné krajiny z Francie i Čech,  Hudečkovo Koupání nebo velkolepý Okořský potok, Rabasův Potok v lese a ze současných umělců Exnerovu Ranní impresi nebo Bachové U Kokořína. To je jen malý výčet z více než 100 vystavených obrazů ze sbírky Kooperativy a od soukromých zapůjčitelů, které zachycují krajinu s vodní hladinou.

4.12. 12 – 19 hod. ArtBazaar / Pragovka Gallery

Cílem akce je nabídnout návštěvníkům originální umělecká díla za příznivé ceny do 5 000 Kč, která si mohou zakoupit přímo od rezidentů Pragovky a dalších vybraných autorů, a zároveň tak podpořit umělce mladé a střední generace. V tomto roce se jich ArtBazaaru účastní čtyři desítky včetně Jany Babincové, Evy Fajčíkové, Tadeáše Kotrby, Olgy Krykun, Vladimíra Merty a mnoha dalších. FN událost: https://www.facebook.com/events/1146612342914978

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy


 

28.11. Book in Progress #4 – konference o krásných knihách / CAMP a online

Po dvou letech se Book in Progress konečně otevírá veřejnosti! 28. listopadu od 10 hodin v Centru Architektury a Městského Plánování v Praze proběhne konference o knihách, jejich tvorbě a vydávání. Během dne se můžete těšit na několik přednášek a také na finálové kolo soutěže o papír a tisk, kde se utká 10 vybraných soutěžících.

23.11. – 29.11. Humří týden v Bruxxu / Bruxx GASTRO

Objednat si v restauraci humra patří k největším gastronomickým zážitkům. „Humr, to je pro mě svátek a oslava mořského jídla,“ říká Oldřich Matoušek, sous chef pražské brasserie Bruxx, a dodává: „Jeho chuť je nezaměnitelná a ničím ji nenahradíte. Je to zkrátka ta pravá chuť moře.“ Tu budete moci ochutnat na tradiční akci humří týden, který v Bruxxu proběhne od 23. do 29. listopadu.

28.11. 18:00  Jan Rejžek: Jste to vy? / Knihovna Václava Havla KNIHY

Známý publicista Jan Rejžek představí svou knihu vzpomínek. Rejžkovo vyprávění zachycuje jeho setkání se stovkami osobností, od nejslavnějších (Václav Havel, Karel Gott) po zcela neznámé. Setkáme se zde s hudebníky, sportovci, herci, režiséry, publicisty, spisovateli a politiky, vždy v rámci zábavných a často jen stěží uvěřitelných historek. Rejžek umí čtenáře dráždit i bavit od počátku svého psaní a ve svých pamětech tak činí měrou vrchovatou. Zábavnou a čtivou formou přibližuje také své dětství, mládí a rodinu.

30.11.  Noční zimní riversurfing / Ostrov Štvanice, Bike Jesus

Historicky první noční riversurfing v Praze! Na nasvětlené vlně budou jezdit otužilí borci z ČR s hostem z legendárního Mnichovského river surfing spotu Eisbach od 17 do 19h. Následně pokračuje party v Bike Jesus.

3.12 Vánoční MuzeuM Market / Clam-Gallasův palác

Muzeum města Prahy zve na tradiční vánoční market v sobotu 3. 12. 2022, letos poprvé v nově zrekonstruovaném Clam-Gallasově paláci na Starém Městě pražském. Od 9.00 do 18.00 hod. budou pro návštěvníky připraveny prodejní stánky, které nabídnou originální výrobky z kůže, dřeva, papíru, keramiky, skla atd. – přímo od prvovýrobců. Bohatý program čeká i na děti. Vstup na Vánoční MuzeuM Market je pro všechny zdarma.

3.12. Letenský bazar v Biu Oko / Bio Oko

Další oblíbený letenský bazar neboli blešák, tentokrát narozeninový, který se koná v Biu Oko,  retro vintage poklady, oblečení a nejen to.

3.12. Brněnský bleší trh Dobrá Karma, BRNO

3.12. Psí mikulášská / Výcvikový areál Helppes

Mikulášských besídek pro děti i dospělé je celá řada, ale psí mikulášská je již 19 let stále jediná. Po klasické mikulášské nadílce následuje den plný zábavných soutěží, ve kterých si zdraví majitelé psů vyzkouší, jaké to je žít (a soutěžit) s handicapem. Ani letos nebude chybět soutěž psíky nejoblíbenější – aport buřta.

4.12. Knihu za knihu / Centrum architektury a městského plánování SWAP

Máte doma přečtené knížky o architektuře, umění nebo designu a naopak vám nějaké chybí? Přijďte do CAMPu na SWAP: Knihu za knihu. Jednu nebo dvě knihy přineste, stejný počet si odneste. Knížky mohou být zaměřené na témata, jako je architektura, urbanismus či rozvoj měst, ale i design, výtvarné umění, sochařství a další. Tak jakou nejlepší knížku můžete s radostí poslat dál do světa? Součástí nedělního SWAP odpoledne budou také workshopy, procházka i autorské čtení! 

21.11. – 11.12.  Nikola Tesla / Výstaviště Praha VÝSTAVA, VZDĚLÁNÍ

Poznejte svět génia, jehož vynálezy dodnes formují svět: výstava Nikola Tesla na Výstavišti představuje nejen slavný transformátor a bezdrátový přenos energie.

 28. 11. – 2. 12.  Czech Space Week 

Ať už jste velký průmyslový podnik, nově vzniklý startup, pedagog, student anebo jen fanoušek vesmíru, můžete se, stejně jako v minulých letech, těšit na spoustu informací, zajímavých hostů a nespočet možností seznámit se se vším důležitým, co hýbe kosmickým odvětvím v České republice.


Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1 


Už máte nakoupené vánoční dárky?

 


Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat