Zítra bude pokračovat hledání meteoritu u Třeště, který spadl v listopadu

V okolí Třeště na Jihlavsku bude pokračovat hledání meteoritu, který tam mohl 10. listopadu dopadnout. Sobotní pátrání, kterého se účastnilo asi 15 lidí, úspěšné nebylo. Meteorit by patřil k nemnoha na světě s takzvaným rodokmenem, tedy k meteoritům, u nichž byla zaznamenaná dráha letu a dopočítané možné místo dopadu, řekl Tomáš Holenda z Astronomického klubu Pelhřimov, který sobotní skupinu hledačů vedl.

V polích nedaleko Třeště pátrali lidé i v pátek a podle Holendy se na místo zítra a v úterý vrátí i pracovníci Astronomického ústavu Akademie věd ČR. »Určitě se bude v pátrání pokračovat, dokud nás nevyžene sníh,« řekl Holenda.

Hledači se podle něho zatím spoléhají jen na vlastní oči, i když by bylo teoreticky možné využít i detektor kovu. Podle rozboru světla je přítomnost železa možná. »V této fázi je ale určitě lepší hledat jen očima, záruka toho, že to zabere na detektor se nadá dát, dokud se nenajde první kousek,« řekl Holenda.

Velmi jasný meteor, bolid proletěl podle Astronomického ústavu Akademie věd ČR nad jižními Čechami a Vysočinou časně ráno 10. listopadu. Podle vědců dosáhl minimálně jasnosti Měsíce v úplňku. Kvůli husté oblačnosti byl ale špatně viditelný pro náhodné pozorovatele i přístroje. Přesto ho díky jeho záři zachytily některé kamery. Odborníci z toho usoudili, že se dostal hluboko do atmosféry a mohl spadnout na zem.

Podle zprávy zpracované Pavlem Spurný, Jiřím Borovičkou a Lukášem Shrbeným z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu by se úlomky meteoritu měly nacházet v asi desetikilometrovém pásu širokém 300 metrů mezi obcemi Švábov, Batelov, Boková a Jezdovice na Jihlavsku. Největší by mohly vážit až 100 gramů.

Pokud by se meteority našly, zařadily by se do exkluzivní kategorie meteoritů s rodokmenem. Těch je z tisíců známých meteoritů na světě jen asi 40.

Patří k nim i ty nalezená na přelomu roku 2014 a 2015 na Žďársku. »V celé té pádové oblasti se našly tři a já jsem našel ten první, vážil 6,2 gramů,« řekl Holenda.

U bolidu v Příbrami v roce 1959 astronomové vůbec poprvé na světě vypočetli místo dopadu. Další podobné meteority byly v České republice nalezeny u Benešova, Morávky nebo u Hradce Králové.

(mac, čtk)

FOTO – ČTK/Luboš Pavlíček

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy