Hrajeme.cz
Rady, nápady, tipy

Nejlepší hry pod stromeček 2022

Dnes, v neděli 27. listopadu, začal adventní čas, to znamená, že vánoční svátky se kvapem blíží. Mám pro vás proto pravidelné tipy na hry, které by vás a vaše blízké mohly potěšit pod stromečkem a při společném hraní i během příštího roku. Nabídka je letos ještě nabitější než v předchozích letech, věřím proto, že vám pár doporučení přijde vhod. Vybírám především z novinek z posledního roku, které u nás vyšly. Ale inspiraci můžete najít i mezi dříve vydanými hrami zde: 2021, 202020192018201720162015.

Při výběru hry vždy zohledňujte, kdo ji bude hrát, co má rád, jak je zkušený hráč, v kolika hráčích bude obvykle hrát. Pro lepší přehlednost jsem hry rozdělil do těchto pěti kategorií:

  • dětské hry,
  • rodinné hry,
  • hry pro přátele,
  • hry pro náročné,
  • párty hry.

Poznámka: Vybrat nejlepší hry je vždy obtížné a mnohé skvělé hry se do výběru nedostanou. Doporučení vychází z mých zkušeností. Vlastní tipy na hry můžete uvést do komentáře pod článkem. Inspirace se hodí nejen na Vánoce. A doporučení z minulých let platí (mnohdy) stále. Dříve doporučené hry zde proto neopakuji.

Mohl by vám také pomoci přehled her, které získaly cenu Hrajeme.cz DOPORUČUJE:

Pro děti | Pro rodiny | Pro přátele | Pro dva | Párty hry | Kooperace pro rodiny | Kooperace pro náročné | Strategické hry |

Dětská hry

– pro děti předškolního nebo mladšího školního věku, dospělí mohou, ale nemusí hrát, zábavné hry zejména pro děti

Jízdenky, prosím! Vlak duchů

– hra pro 2–4 hráčů od 6 let

Vlak duchů je nová varianta úspěšné rodinné hry Jízdenky, prosím. Zavede vás do pohádkově-hororového světa, jehož nejrůznější místa budete propojovat, například Děsivý cirkus a Osamělou stodolu, nebo Opuštěnou školu a Hřbitov. Oproti rodinné hře jsou pravidla o něco jednodušší.

Odkaz: Vlak duchů je nová verze hry Jízdenky, prosím!, která je určena pro děti

Spící královny 2

– jednoduchá, ale chytlavá hra pro 2–5 hráčů od 8 let (zvládnou i mladší děti)

Spící královny mají pokračování. Královny nyní musí zachránit krále, kteří se dostali do nesnází. Potřebují k tomu pomocníky, kteří se ukrývají v začarovaném lese. Získáte ho tak, že ze svých číselných karet vytvoříte matematický příklad (můžete přitom použít jen jeden druh matematické operace a za rovná se musí být rovnou výsledek: 2 + 3 + 3 = 8). Zahrajete si tedy s dětmi, které zvládají základy počítání. Nic vám ale nebrání, abyste jim pomohli, karty vykládáte viditelně na stůl.

Odkaz: Nové Spící královny mají podtitul Králové v nesnázích

Rodinné hry

– hry pro děti a rodiče, všichni mají šanci na výhru, méně náročné hry, které jsou zábavné pro všechny

Kingdomino: Lovci mamutů

– rodinná hra pro 2–4 hráče od 8 let

Lovci mamutů jsou novou variantou rodinné hry Kingdomino. Rozvíjíte v ní svůj pravěký kmen tím, že do nejrůznějších obydlených oblastí přinášíte životodárný oheň. Sbíráte také přírodní zdroje, abyste do svého kmene přilákali schopné pralidi a osídlili nejlepší území. Hra nabízí hned tři různé režimy, tedy hned tři svébytné varianty, takže vlastně skrývá 3 v 1.

Odkaz: Nové Kingdomino: Lovci mamutů vám nabízí tři různé herní režimy

Útulná doupata

– rodinná hra pro 1–5 hráčů od 8 let

Jedná se o krásně zpracovanou rodinnou strategickou hru. Každý hráč představuje rodinku lesních zvířátek, která se celý rok připravují na nadcházející zimu. Kromě získání nezbytných zásob všichni usilují také o to, aby si své příbytky náležitě vybavili a zútulnili je. Celkově se jedná o propracovanější rodinnou hru, kterou si dobře zahrajete i s dětmi v rodině s herními zkušenostmi. Začněte zkrácenou hrou na 6 kol (místo standardních 8).

Odkaz: Recenze: Útulná doupata

Trablíci

– menší karetní rodinná hra pro 2–4 hráče od 10 let

Trablíci jsou původní českou karetní hrou, ve které pokoušíte své štěstí. Ve svém tahu vytváříte nabídku, dokud neřeknete dost, nebo neselžete. Když uspějete dostanete odměnu, když ne, nezískáte nic. Ostatní hráči si ale vždy mohou vzít jednu kartu. Ze získaných karet vytváříte hordy zombíků. Karty mají originální, vtipné ilustrace. Jedná se o rychlou a příjemnou hru se špetkou interakce.

Odkaz: V karetní hře Trablíci budujete svou armádu zombíků

Splendor Duel

– rodinná hra pro 2–4 hráče od 10 let

Splendor: Duel je varianta hry Splendor určená pro dva hráče. Představujete v ní mistra klenotnického cechu, který chce zvýšit svou prestiž a majetek vytvářením nejkvalitnějších šperků pro panovníky a největší osobnosti renesance. Je to příjemná dvojkovka, která se jen tak neohraje. Má jednoduchá pravidla a je kvalitně zpracovaná.

Odkaz: Recenze hry Splendor Duel

Ostrov

– rodinná hra pro 2–4 hráče od 8 let

Dlouho nedostupná hra se vrátila. Je to rodinná hra s větší mírou interakce mezi hráči a výbornou atmosférou. Ve hře zachraňujete svůj národ z potápějícího se ostrova, z bájné Atlantidy, než ho zničí výbuch vulkánu. V moři ale číhá další nebezpečí v podobě mořských příšer, takže se nevyhnete ztrátám. Hra má velmi pěkné provedení. Dílky ostrova mají podobu šestibokých žetonů, které postupně odebíráte, a tím simulujete postupné zaplavování ostrova.

Odkaz: Ostrov v katalogu Hrajeme.cz

Hry pro přátele

– hry pro dospívající a dospělé, všichni mají stejnou šanci na výhru, hráči jsou starší 10 let

Království Valerie: karetní hra

– karetní hra pro 1–5 hráčů od 10 let

Jedná se o přístupnou fantasy kostkovo-karetní hru s originálními ilustracemi. Představujete vévodu, který se postavil hordám skřetů a různých monster. Rozšiřte své panství, získejte podporu obyvatel, přemozte nepřátele a staňte se novým králem. Nové hráče do hry zasvětíte rychle a samotná hra dobře plyne bez zbytečných prostojů.

Odkaz: Zachraňte Království Valerie a staňte se novým králem

Encyklopedie

– strategická hra pro 1–4 hráče od 12 let

Ve hře představujete přírodovědce, kteří v 18. století pomáhají hraběti Buffonovi s přípravou jeho encyklopedie, která má popsat přírodní historii. Zkoumáte přírodu, studujete zvířata, získáváte finance, vydáváte se na expedice na různé světadíly, najímáte si odborníky a zapisujete své poznatky do encyklopedie. Hra využívá mechanismus umisťování kostek na akce. Zajímavostí je, že můžete využívat i kostek jiných hráčů (ti za to něco získají). Na hře oceníte její krásné grafické zpracování, především karet zvířat.

Odkaz: Encyklopedie v katalogu Hrajeme.cz

EXIT: Úniková hra – Osamělý maják

– úniková hra s puzzle pro 1–4 hráčů od 12 let

Řada her EXIT se rozrostla o novinku, spojuje únikovku a puzzle. Na začátku máte jen puzzle a dekódovací disk. Během hry budete postupně odhalovat rébusy a plnit úkoly a puzzle vám poskytnou důležitá vodítka. Čeká vás ještě intenzivnější herní zážitek.

Odkaz: Osamělý maják spojuje únikovou hru a puzzle

Hry pro náročné hráče

– hry s komplexními pravidly, vhodné pro hráče, kteří často hrají nebo hledají strategickou nebo epickou hru

Ankh: Bohové Egypta

– strategická hra pro 2–5 hráče od 14 let

Ankh: Bohové Egypta je strategická hra uzavírající trilogii Erica M. Langa (po Blood Rage a Rising Sun). Ujímáte se role starověkého egyptského boha, který se snaží získat dostatek zbožnosti, aby se stal jediným bohem Egypta. Povedete krvavou válku o nadvládu nad zemí a zbožnost lidu. Ankh je propracovaná a excelentně zpracovaná hra, která před vás klade řadu výzev podle toho, které ho boha si zvolíte. Každý má své jedinečné schopnosti.

Nemesis: Lockdown

– semikooperativní výpravná hra pro 1–5 hráčů od 14 let

Lockdown je samostatně hratelné rozšíření jedinečné hry Nemesis, nepotřebujete tedy k němu základní hru, ale můžete ho s ní kombinovat (i s dalšími rozšířeními). Ve hře představujete jednotlivé členy personálu základny na Marsu, která byla infikována mimozemskými organismy. A vy se snažíte přežít. Každý hráč má svůj tajný individuální úkol, který musí splnit, aby ve hře uspěl. Hra přináší řadu novinek. Opět se můžete těšit na krásně zpracovanou hru s výraznou atmosférou a příběhy.

Odkaz: Atmosférická temná Nemesis získala nástupce, zažijte Lockdown

Archa Nova

– strategická hra pro 1–4 hráče od 12 let

Ve hře Archa Nova plánujete a budujete moderní zoologickou zahradu. Usilujete o to, aby se právě ta vaše zoo stala tou nejlépe fungující a zároveň nejvyhlášenější. Musíte proto stavět výběhy a voliéry pro zvířata, které budou odpovídat jejich potřebám, zabydlovat je rozmanitými zvířaty. Jedná se o komplexní hru, která šikovně kombinuje několik herních mechanismů do funkčního celku. Hra se v krátkém čase dočkala řady ocenění.

Odkaz: Vybudujte nejlepší zoo ve strategické hře Archa Nova

Párty hry

– jednoduché, rychlé a zábavné hry, ve kterých jde především o to společně se pobavit

Pošli to dál

– párty hra pro 4–8 hráčů od 12 let

Pošli to dál! je vtipná a svižná párty hra, při které se budete dobře bavit, když se do ní pustíte s tvořivou a otevřenou myslí. Pravidla jsou jednoduchá, takže si hru užijí i příležitostní hráči. Jedná se o kreslicí tichou poštu. Kreslíte v ní, co si přečtete, a hádáte, co nakreslili ostatní. Součástí hry jsou sešity pro každého hráče, do kterých kreslíte fixou.

OdkazVyzkoušejte tichou poštu s kreslením ve hře Pošli to dál!

Harry Potter: Mdloby na tebe!

– párty hra pro 4–8 hráčů od 8 let

Je to rodinná párty hra, kterou si nejlépe zahrajete ve větším počtu hráčů. Během 8 kol si připravujete kouzla a sesíláte je na své kouzelnické protivníky. Nebo se můžete chránit, aby vás nikdo nemohl ochromit. Za sesílání kouzel získáváte pro svou kolej body a další odměny. Zvítězí kolej, která bude mít na konci nejvíce bodů. V krabici najdete kouzelnickou hůlku pro každého hráče a krásně zpracované karty.

Odkaz: Ode dneška můžete seslat Mdloby na tebe!

Vlkodlaci z Temného hvozdu

– párty hra se skrytými rolemi pro 8–18 hráčů od 12 let

Tato hra přinese spoustu zábavy do větší hráčské skupiny, ve které si společně jen tak nějakou deskovku nezahrajete. Je to párty hra s hororovým tématem, která se hodí pro večerní hraní, aby měla správnou, temnou atmosféru. Hráči představují vlkodlaky, kteří hodují na vesničanech, a vesničany, kteří zvítězí jen tehdy, když zabijí všechny vlkodlaky. Nikdo však neví, kdo je kdo. Respektive o sobě vědí jen vlkodlaci, kteří se musí shodnout, koho během noci zakousnou, nebo vyjdou naprázdno. Celou hru řídí moderátor, který je průvodcem celou hrou a dodává jí atmosféru.

Odkaz: Vlkodlaky z Temného Hvozdu si zahrajete až v 18 hráčích

Související články:

Odkazy – mohlo by vás zajímat:

Mohlo by vás také zajímat

Připojte svůj komentář