Doba čtení:1 m, 18 s
Bývalý šéf Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vratislav Košťál bude nyní členem dozorčí rady ČEZ. Foto: ERÚ

Novými členy dozorčí rady polostátní energetické společnosti ČEZ se stali bývalý šéf Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vratislav Košťál a advokát Václav Kučera, který v minulosti zasedal v dozorčí radě Pražské plynárenské. Místa v radě byla volná od září. ČTK to sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dozorčí rada ČEZ mimo jiné volí a odvolává členy představenstva firmy.

Kučeru i Košťála na podzim do dozorčí rady nominovalo ministerstvo financí, které v ČEZ zastupuje stát. O jmenování nových členů dnes rozhodla dozorčí rada energetické společnosti. Zatím s účinností do příštího zasedání valné hromady ČEZ, která se bude konat v příštím roce.

Místa v radě byly uvolněna od začátku září. Na konci srpna totiž skončili Vladimír Černý, Vladimír Kohout a František Vágner, které předtím odvolala valná hromada společnosti. Jedno místo tak zůstává dál volné. Plně obsazená dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát zastupuje osm z nich, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Předsedou rady je nyní Radim Jirout.

MPO spřádá další jaderné plány

ČEZ je největší energetická firma v Česku. Majoritním vlastníkem ČEZ je stát prostřednictvím ministerstva financí, vlastní zhruba 70 procent akcií. O změnách v dozorčí radě rozhodují akcionáři na valné hromadě společnosti, které vesměs končí podle přání ministerstva financí.

Skupina ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk meziročně z 6,7 miliardy na 52,3 miliardy korun, téměř ho zosminásobila. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa