Svět ruskýma očima 687

 

Downing – zastávka. Rishi Sunak vykonal v Kyjevě politickou sebevraždu

Vladislav Vorobjev

20. listopadu 2022

Základem britské společnosti je střední třída. Zvyšováním daní bude finančně otřesena. Zmiňuje se o tom vydání The Times. Přesto britský ministerský předseda Sunak v Kyjevě slíbil, že bude pokračovat ve zvyšování už tak velké pomoci Ukrajině.

Velkolepá britská trojka

Johnson, Trussová a dnes i Sunak se maniakálně brání řešit problémy své země a přesvědčují svoje voliče, že pro Británii není nejdůležitější její ekonomika, školství a zdravotnictví. Nejdříve chtěli a dosud se chtějí vypořádávat s Moskvou. Samozřejmě, že ne vlastníma rukama, ale „prostřednictvím“ Kyjeva.

Johnson i Trussová  ukázali Sunakovi, jak rychle se řeže britská větev, na které seděli. Nový premiér zpočátku projevil příznaky pudu politické sebezáchovy. Dokonce se chtěl od Ukrajiny distancovat, ale nevydržel.

Sunaka to svedlo

Odjel do Kyjeva a zde byl sveden, stejně jako jeho dva předchůdci. V ukrajinském hlavním městě udělal hodně pro to, aby rychle dohonil Johnsona a Trussovou. Na společné tiskové konferenci se Zelenským řekl: „Spojené království bude Ukrajině nadále pomáhat až do doby, dokud Ukrajina nedosáhne mír a bezpečnost, s čímž může počítat. V tomto roce poskytneme vojenskou pomoc přes 3 miliardy liber a budeme v tom pokračovat, dokud tlačíte na ruská vojska.“

Londýn pomůže Kyjevu se v zimě „ohřát“

Sunak oznámil, že se Londýn připojuje k iniciativě na zvýšení nezbytné pomoci pro Kyjev k „ohřátí“ v zimě.

Co je proto pro Ukrajinu potřeba? Podle Sunaka dalších 120 jednotek britské bojové techniky a pomoc při výcviku vojenských zdravotníků a inženýrů. To na ohřátí v zimním chladu!

Na co dalšího potřebuje Kyjev pomoc? Před Sunakovou návštěvou oznámil britský ministr financí, že objevil zdroj peněz. Dojde na opatření ke snížení státního rozpočtu a zvýšení daní o 55 miliard liber.

Britové jsou šokování Sunakovým týmem

Podle vydání The Times bude Británie muset přežít nejvyšší daňové břemeno za období od 2. světové války. Britský Institute for Fiscal Studies fiskálního v souvislosti se zvyšováním daní varoval, že anglická střední třída „dostane šok“.

Stagnace na dvě desetiletí

Britský Institut pro fiskální studie (IFS) dále uvádí, že „po letech, kdy ekonomika neroste, kdy populace stárne a v minulosti měla vysokou úroveň zadlužení, se sklízejí plody těchto okolností“. Většinu Britů čekají dvě desetiletí stagnace mezd.

Premiér, který byl donedávna ministrem financí, to nechápe? Všechno chápe. Přesto nepřestává řezat větev, na které sedí. Jedná se o jakousi infekční nemoc, která postihla poslední tři britské předsedy vlády. (Ohnisko nemoci je na Downing Street 10), anebo jimi lomcuje nějaká pro mnoho lidí neznámá síla.

Celá pravda je v praní peněz

Britští čtenáři Daily Mailu si myslí, že britská vláda je zapojena prostřednictvím Zelenského do velké finanční machinace – prostředky určené pro pomoc Ukrajině se rozptýlí po účtech mocných.

Jeden z uživatelů uvedl: „Doma se krátí výdaje, jsou vysoké daně a v tutéž dobu se v Kyjevě perou miliardy, tím jsme už prošli. Nový vůdce – staré schéma“. Jiní uživatelé vyzývají vládu, aby přestala rozdávat peníze a dala něco britským rodinám.

Sunakovi zbývá 16 dní k překonání rekordu

Na ulicích Paříže se opět objevily žluté vesty. Opět střety demonstrujících s policií, používání slzného plynu a obušků, zatýkání manifestujících. Podle nálady v sociálních sítích je vidět, že nejen Francouzi se hodlají obléci do žlutého. Dnes (Pozn. překl: 20. 11.) je to 28 dní, co řídí stát Sunak. K překonání rekordu Trussové, která byla u moci pouhých 45 dní, zbývá Sunakovi 16 dní.

Převzato z Aif.ru

***

Chytrá taktika generála Surovikina se stala nečekaným překvapením pro Západ

Josif Znamev

21.listopadu 2022

Armádní generál Ruské federace Sergej Surovikin přelstil Západ a kyjevský režim, využívaje anglický přístup k vedení speciální vojenské operace. Promluvil o tom rumunský vojenský expert Valentin Vasilescu.

Rumunský analytik uvedl, že Surovikin se ukázal jako prozíravější a obratnější stratég, než s čím počítala Ukrajina, EU i USA. Surovikin vede boje taktikou „nepřímého přístupu“, kterou rozpracoval britský vojenský teoretik Basil Henry Liddell Hart.

Vasilescu řekl: „Britský kapitán podporoval taktiku zbavit nepřátelské síly zdrojů nutných pro pokračování války, současně s destabilizací psychologické i fyzické rovnováhy nepřítele, jakožto předstupeň k jeho porážce.“

Z tohoto důvodu bylo 10. listopadu přikázáno zničit energetickou infrastrukturu Ukrajiny. Takové bombardování způsobí kyjevskému režimu fyzické i morální porážky. Efekt raketových útoků na energetické body Ukrajiny roste s každým dnem. Proto Vasilescu počítá s tím, že ruské raketové útoky ještě zesílí, namísto aby skončily.

„Generál Surovikin vede skutečnou válečnou kampaň dvacátého prvního století, ve které se překračuje fáze bojů vojáků a využívají se moderní metody PSYOPS – psychologické operace. Nyní připravuje generál půdu pro velké vítězství nad kyjevským režimem, zajistil si kontrolu nad myšlením nepřítele“, myslí si rumunský odborník a dodává, že se obratná taktika generála stala neočekávaným překvapením pro západní válečné analytiky.

Vasilescu také dodal, že NATO využívá psychologické operace už dávno, ještě při bombardování Srbska v roce 1999. Ty vyvolaly vlnu protestů proti srbskému prezidentu Miloševičovi a donutily jej ke kapitulaci.

Převzato z Nation-news.ru

***

Byznys nestrpí prázdnotu

Alexej Kuprijanov

23. listopadu 2022

Nejsou na světě mocnosti, jejichž historie trvá přes půl tisíciletí a přitom nemají vzájemné nároky a spory. Možná, že Rusko a Indie jsou jediným příkladem takového vztahu. Od patnáctého století byly hospodářské a kulturní vazby prospěšné oběma stranám. V roce 1947 se tyto kontakty doplnily o politickou součást.

Sovětský svaz pomáhal v Indii stavět továrny a elektrárny, dodával zbraně a techniku. V Moskvě se ve velkých nákladech tiskly knihy a učebnice v indických jazycích. Ani obtížná devadesátá léta neotřásla náklonností, ačkoliv vztahům přinesla značné škody. Ruská ekonomika stagnovala a indická rychle rostla. Rychle vzrůstající indická střední třída neměla jinou možnost než se orientovat na Ameriku. Velké indické podniky se snažily rozvíjet vztahy se Západem, a ne se zruinovaným Ruskem,

Až v prvním desetiletí 21. století se Rusko vymanilo z vleklé krize a když indické vedení vidělo, že se starý přítel vrátil mezi velmoci, začalo obnovovat a upevňovat dřívější vazby. V roce 2000 byla podepsána Deklarace o strategickém partnerství, později přejmenovaná na „strategické partnerství se zvláštními výsadami“. Sbližování obou zemí pomáhalo k tomu, že ruské i indické vedení si přálo polycentrický svět a jeden druhého viděli jako spřátelené póly. Ovšem hospodářská složka nebyla naplněna, obchodní obrat mezi nimi byl sotva 11 miliard USD.

V únoru 2022 se všechno zásadně změnilo. Ruská ekonomika byla najednou odříznuta od západních trhů, technologií i investic. Návrat na Východ, o jehož možnosti se mluví více než 20 let, byl najednou realitou. Na Východě jsou dva ekonomické a politické giganty, které mají zájem o spolupráci s Moskvou. Jsou to Čínská lidová republika a Indie, druhá a pátá největší ekonomika světa.

Západní politici stavěli Čínu do role revizionistické mocnosti snažící se hodit výzvu současnému světovému řádu. Jiné je to s Indií. Její jednání a postavení ve světové politice není možné hodnotit černobíle. Indie se pyšní označením „největší demokracie světa“, přitom je její demokracie svérázným spojením westminsterského systému a domácích tradic. Má složité vztahy s Čínou směřující až ke střetům na hranicích, ale Dillí dobře ví, že se severní soused nikam nesápe. Obě civilizace vedle sebe žijí 3 tisíce let a neměly by si zbytečně kazit partnerství.

Indičtí politici se především řídí zájmy své země a mezi těmi je rozvíjení politických, hospodářských a vojenských vazeb s Ruskem. Jakékoliv pokusy Západu tlačit na roztrhání vazeb ztroskotaly. USA vyhrožovaly sankcemi za nákup S-400, ale neuspěly.

Bohužel dosud často považujeme Indii za zemi třetího světa. Nerozvinutá ekonomika. Přitom je tempo růstu HDP této republiky stabilně přes 5 % ročně. I když má Indie chudé zásoby uhlovodíků, je jednou z asijských i světových vůdců v průmyslu, gigantickou montážní základnou, která samostatně vyrábí široké spektrum výrobků – traktory i bezpilotníky.

Pro Rusko je v jeho současném postavení staré přátelství s Indií cennou devízou. Na rozdíl od jiných neomezuje Dillí své společnosti v nákupu ruské ropy, plynu i hnojiv a prodávání do RF vysoce technologických výrobků. Ale jsou v tom určité těžkosti a rizika. Ne všechny indické banky jsou ochotny převádět peníze do Ruska i z Ruska, obávají se, že padnou pod sankce.

Přes to všechno obchodní obrat mezi Ruskem a Indií prudce narůstá. Podnikatelé, úředníci i politici stále hledají nové způsoby jak pozvolna snižovat náklady a vyvést obchod ze sankcí. Vedení Indie pohlíží jako dřív na Moskvu jako na důležitého strategického partnera. Speciální zasedání Osmého Primakovského čtení se budou věnovat dalšímu rozvoji vzájemných vztahů, co nás čeká v budoucnu a co si navzájem můžeme dát.

Převzato z Iz.ru

4.8 27 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
49 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
orinoko
28. 11. 2022 17:04

Tak především!! V Lipsku /snad bývalé DDR/ proběhly včera docela konfliktní demonstrace. K vidění byly transparenty – Ami go home. Ale jak to mám rád já osobně, tak východní Němci vzkazovali chlívákovi do White Kurníku – Jdi do prd@le, dědku. To je moHUTNÝ signál emero tlustoprdům, co si o nich myslí tzv. bývalý Východ. Jurská jakási info tlama sdělila, že Rusové možná odejdou ze záporožské elektrárny. Pokud se tak stane, tak jen proto, že ten rotoped v Kremlu ještě úplně nerezignoval a pořád za kulisama podvádí svůj vlastní národ. Už ho mají obrazně řečeno na mušce různé údy ruské moci.… Číst vice »

orinoko
Reply to  orinoko
28. 11. 2022 20:36

Jak jinak. Jednomyslný bolšán nemá rád, když mu dederóni kritizují dědka v Bílé bílé. Jak jen to mají Procol Harum? ANO! A Whiter Shade of Pale.
Bělější odstín bílé. Rudá jurská sběř prošla TRANSformací.

https://www.youtube.com/watch?v=Mb3iPP-tHdA

orinoko
Reply to  orinoko
28. 11. 2022 20:49

Všichni bolšáni světa, vyližte si prd@l !!! VNITROlebeční uspořádání je jednotné. Fšechno je dislajk. Vlastně i ROTOPED Putin. Taková je jednotka jednomyslnosti. Ale svět se valí dál. Je jako Rolling Stones. Už napoprvé Mick Jagger avizoval: Kameny se valí na Prahu ! Bohužel dodnes snad věří emerické placatce. Nicméně Pražský hrad má někde velice drahý lustr, jehož zhotovení a instalaci zaplatily Valící se kameny. A takhle vypadá Bělejší odstín šedé dneska. Na dovolené v Krimu mi to docela obsáhle vysvětloval kdosi, kdo se zúčastnil bojů v Indočíně jako český žoldák. Ani nevím, kde je mu dneska konec… Ovšem nový bolševik… Číst vice »

Last edited 1 rok před by orinoko
orinoko
Reply to  fajt
29. 11. 2022 11:14

Zdravím, beru teď hodně knížek z Mega knih. Objednal jsem tam i škrabku na keramickou varnou desku. Ale proč o tom píšu… Je tam hodně titulů v češtině, ale daleko více v polštině. Třeba i Budgie. Polština je logická, Polsko je daleko větší trh než my. Něco je už nesehnatelného, třeba Slade. Neustále mi píšou, ať dám dohromady recenze dodaných titulů. Třeba právě o Harrisonovi. Je zvláštní, že jeho sólové album 33 1/3 je považováno za slabé, zatímco já osobně ho mám nejraději hned po All Things Must Pass. Je nadžezlé a snad jediný kus není do počtu. Odkaz jsem… Číst vice »

orinoko
Reply to  fajt
29. 11. 2022 11:42

Jen tak na okraj. Ringo Starr nebyl nikdy velký technik, ale měl do nějakých skladeb Beatles osobité cítění, které jsem vždy oceňoval. Víření na virbl nepoužil nikdy, chce to dřinu od nenadaného. Můžu potvrdit. Ale jedno nás spojuje. I on zvedá levou paličku po úderu na blánu, zatímco mnoha jiným se jazzově povaluje po bláně anebo ten rytmický vzorek /groove či patern/ rozflákají po drobných. Já se vždycky držel Hissemanovy rady – paličku zvedejte rychleji než vedete úder na blánu.
Na uvedeném odkazu jsem to viděl poprvé.

fajt
Reply to  orinoko
30. 11. 2022 20:24

teď jsem zahlédl tvou reakci, jsem stále v pohybu a jedu přes fi bránu a stálého providera z DN a některé věci se mi na cihle neukazují aktuálně, gor když se ještě snažím logovat na stránky s dozorem :) máš recht, polský trh s hudbou je prostě velmi pestrý a dají se na něm dohledat úžasné perly a pecky, a i na vinylu ( o literatuře nemluvě), jejich burzy s muzikou jsou pro zapáleného konzumenta a sběratele naprosto zupa – pokud jde o Budgie, tak osobně jsem na nich byl právě v Polsku, v Katowicích, na začátku osmdesátek, měl jsem… Číst vice »

fajt
Reply to  fajt
30. 11. 2022 20:40

to ori je vidět, že jsi úspěšně praktikující muzikant se širokým teoretickým rozsahem a že dokážeš ostatní muzikanty posoudit i po technické stránce – a to je dobře :) https://www.youtube.com/watch?v=1tZxMi7EG3A musím říci, že jsem za léta poslouchání, a občasného amatérského hraní ( a to opravdu jenom pro sebe a nejbližší) , tak trochu přehodnotil názor na kapely, hudební styly a interprety, které jsem kdysi nemohl ani čut a dnes je i beru na milost, nebo si je i poslechnu, aniž bych u toho rozbil reprodukční přístroj :) třebas taková kapela DM, dávněji bych zašlapal i jejich okrajové posluchače, dnes v… Číst vice »

Gatta
Gatta
Reply to  orinoko
29. 11. 2022 7:57

Myslíš, že Ukrajinci po této válce budou mít Rusy raději než před ní?

Jak stále opakuji, jde o ruske zdroje a tato otázka se vyřeší teprve až si vyjasni „své misto ve společnosti“ USA a RUSKO.

https://svobodny-svet.cz/nikdy-to-nebylo-o-ukrajine/

No, něco veselejšího po ránu – vlastně jen skladba na tři kila – žádné velké uměni, ale kdo ví, jestli právě tohle není to skutečne umění.
https://m.youtube.com/watch?v=Ew7Zkkucos8

Gatta
Gatta
Reply to  Gatta
29. 11. 2022 10:51

PS – tahle válka ruských zdrojích a ekonomické konkurenceschopnosti EU – Ukrajina je prvořadě hlavně bojiště.

https://ekonomickydenik.cz/evropska-ekonomika-na-pokraji-propasti-je-ohrozena-odlivem-prumyslovych-investic-do-usa/

Jinak – kam to spěje, to se „Představitelé Bruselu, Berlína a Paříže“ mohli zeptat u nás „Na růžku“, nebo mojí ženy, už před pěti roky.

orinoko
Reply to  Gatta
29. 11. 2022 11:24

Ta věc je předmětem i ruských diskusí. Jeden míní, že po rozstřílené infrastruktuře Haliče budou ukroboti Rusy nenávidět. Jenže už teď tomu tak je. Být Rusem tak se tím vůbec netrápím. Svým mrtvým už Halič připravila vlastní vzorový Arlington.
Dneska ráno jsem četl vynikající článek na téma Halič, ale zdroj mám jen v tabletu. Zkusím to dohledat.
Podařilo se, ale dávám ruský originál. Do češtiny lze použít překladač.

https://lenta.ru/articles/2022/11/29/bordachev/

Last edited 1 rok před by orinoko
Gatta
Gatta
Reply to  orinoko
29. 11. 2022 12:23

Tak jo – četl jsem. Něco úplně převratného jsem nenašel – ani účastníci dění jsoucí na nejvyšších postech neví všechno. Ani na jedné straně.

Nicméně slibované k muzice. Jednou jsem byl na společenském večeru (ještě v dobéch ROH) v Budapešti a tam celý večer táhli dva muzikanti –
velké bicí a klavír (křídlo). A hráli všechno – od lidovek přes „Purply“ až po Čajkovského. A bylo to fakt dobrý.

Zde jen malá ukázka, cvo jsem náhodou našel:
https://www.youtube.com/watch?v=41F7ZYhFhQw

orinoko
Reply to  Gatta
29. 11. 2022 11:28

To se mi líbí, originál neznám, ale cover verze mívám někdy raději.
Mně se dneska povedlo cosi z CD pro kontrolu surround poslechu. Tušil jsem, že to ještě něco chce, ale teď mám konečnou představu o klipu na téma Politika jurské banánovky. Bez dnešního úvodu by tomu něco chybělo.

fajt
29. 11. 2022 6:36
fajt
29. 11. 2022 10:41

„Otroci všude a vždy budou otroky – dejte jim křídla na ramena a oni budou svými křídly zametat ulice.“ Cyprian Kamil Norwid. ..)

Gatta
Gatta
29. 11. 2022 11:05

Mapa Ukrajiny v roce 1919.

Po IWW, kdy v Rusku zuřila občanská válka.
Už jsem někde četl, že předválečné hranice Ukrajiny jsou ji těsné, že „skutečná Ukrajina“ musí znovu nabýt svých bývalých rozměrů.
Tak uvidíme …

comment image

Gatta
Gatta
Reply to  Gatta
29. 11. 2022 12:02

Mínus za co ? – za informaci o historii ??? :-)

Tak abychom se už jednou a pro vždy s těmi mínusy pochopili …

https://www.youtube.com/watch?v=I1ocOZfFgZc

***

Bety
Bety
Reply to  Gatta
29. 11. 2022 15:07

Existují různé mapy. Já zase viděla takovou, kde bylo Rusko rozsekáno
na 22 nebo 24 různých útvarů (už nevím přesně), zahrnovala i Ukrajinu a rozhodně se
nedá říct, že na tom Ukrajina vydělala . Také jsem kdysi viděla nacistickou mapu
plánovaných německých území a kromě hákových křížů rozesetých všude tam žádná Ukrajina jako taková nebyla. A tak si myslím, že v tom krajně nepravděpodobném
případě ukrajinského vítězství by ukronáckům nakonec zbyly jen ty vytetované kříže a další podobné ozdůbky.

Gatta
Gatta
Reply to  Bety
29. 11. 2022 16:30

Jak jsem psal – v nějakém UK článku, už nevím jaký člověk ze Zelenského okolí, vypočítávat, že nebude stačit stažení Ruska do hranic z 23.2.2022, ale že naopak UK obsadí svoje historická území – že jsem se až divil, kde k tomu přišel.

Ta mapa to ukazuje. Po IWW, po Brest-Litevském míru na tom Sovětské Rusko nebylo dobře. Občanská válka, rozsáhlé zahraniční intervence – v té době si i Poláci kus i přes podepsaný mír jednoduše silou utrhli.
Tedy ta uvedená mapa byla patrně jen chvilková poválečná záležitost.

Ona ta situace po IWW tam byla hodně divoká.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ukrajinsk%C3%A1_v%C3%A1lka_za_nez%C3%A1vislost

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ukrajinsk%C3%BD_st%C3%A1t

Last edited 1 rok před by Gatta
Dolmen
Dolmen
29. 11. 2022 13:22

Zírám. Zdejší diskurz ovládlo zajímavé trio, každý ze zúčastněných subjektů přispívá ze svérázného emočního zásobníku. Dle mého skromného mínění bude Ukradina vylidněna a na dlouhou dobu se stane tréningovým a zkušebním polygonem fy. NATO.

Gatta
Gatta
Reply to  Dolmen
29. 11. 2022 13:57

Zdravím – říkáte „diskurz“ ? Nezdá se mi …
Ale i kdyby – možná lepší různé pohledy, než to mrtvo, co tady několik dnů vládlo.

A o emocích nic nevím.

Botičky od Diora
Botičky od Diora
Reply to  Dolmen
29. 11. 2022 15:18

Nezlobte se jim.

Už delší dobu to na UA vypadá takhle:

comment image

někde tomu říkají „kufr bez držadla“. Jeden z hráčů, ten co má vetší zdroje, ten kufr určitě zvedne a odnese, ať to stojí co to stojí. Osud těch ostatních bude velice smutný. I bez příspěvku zimy.

Hudryperman
Hudryperman
Reply to  Dolmen
29. 11. 2022 16:22

Když tak na to ukrajinské válčení koukám,připadá mi,jako kdyby obě strany chtěly tu
zemi „očistit“ od původního obyvatelstva.Jedna,ta supervelmocenská nechává už skoro devět let střílet z děl na ruské obyvatele Donbasu a dělá jí zřejmě neřešitelné obtíže tu
zakopanou artilerii zničit americkým humanitárním stylem.Ta druhá,nepoměrně slabší strana je zase masívně vyháněná do západní Evropy vytvářením pdmínek pro nepřežití
v důsledku chybějících energií a vody.A všechno to má na svědomí partička přebohatých soukmenovců ! Pro koho asi tu nešťastnou zemi vyprazdňují ?O žádný polygon nejde…

Gatta
Gatta
Reply to  Hudryperman
29. 11. 2022 16:39

Dobrá otázka.

fajt
29. 11. 2022 20:47

S Ruskem pod lži carem Putinem se budu zabývat jenom ve směru jakéhokoliv napadení mé širší integrity, v tuto chvíli pro mne kremlin chazaři přestavují stejné nebezpečí a ohrožení jako současný rakovinový systém, současná globální i loutková vláda, servisní idioti, servisní psi, mediální prostituční dělníci i pěstované kariérní pijavice a v podstatě i lehce ovladatelná většinová masa ( jak už tady bylo napsáno 90% výsledné civilizační zlo), která dnes plní úlohu vražedné laviny. ..)

https://www.youtube.com/watch?v=uGGc9oBdo1s

Gatta
Gatta
Reply to  fajt
30. 11. 2022 8:42

Jo, jo – když není vše logické a křišťálově jasné, je třeba být vždy obezřetný.

Pěkná hra mraků – to se nikdy neokouká.

fajt
Reply to  Gatta
30. 11. 2022 12:19

o čistotu už dávno nejde ( logiku nahradil animální pud) , spíše o žalostnou smrt ovečky v bahně, která je pouze pro letmou zábavu současných alfa opic ( tím se omlouvám skutečným primátům ). ..)

Irena
30. 11. 2022 7:05

Tedy to je ale souhrn, asi se z něj většina z vás nedozví nic moc nového, ale není marné si to takto všechno zpětně promítnout. A radím vám, napřed se, kdo tedy věkově můžete, zkuste přenést do roku 1989, chvíli si laďte mysl, jako byste stále žili v té době a někdo vám tohle dal přečíst. Myslím, že to umocní účinek. Většina lidí by si v té době klepala na čelo, že něco takového není možné. A teď si představte, co si myslíte dnes, že není možná a dejte rozlet své fantazii…

Loď bláznů bude dobývat už i vesmír…

http://m.zvedavec.news/komentare/2022/11/9424-lod-blaznu-bude-dobyvat-uz-i-vesmir.htm#hodnoceni

Dolmen
Dolmen
30. 11. 2022 10:13

Plk. MacGregor o situaci. Naprosto střízlivě, objektivně a hlavně – bez emocí.
https://www.novarepublika.online/2022/11/az-zeme-zamrzne-zacne-ruska-ofenziva-video-ceske-titulky-4221

Botičky od Diora
Botičky od Diora
Reply to  Dolmen
30. 11. 2022 10:18

Zdá se, že Rusko nebude k vítězství ve válce potřebovat zimní ofenzivu
https://zvedavec.news/komentare/2022/11/9426-zda-se-ze-rusko-nebude-k-vitezstvi-ve-valce-potrebovat-zimni-ofenzivu.htm

Pokud Putin konečně upustí od svých polovičatých opatření a pustí se do skutečné války, válka brzy skončí. 

Bety
Bety
Reply to  Dolmen
30. 11. 2022 13:12

Zajímavé je, jak říká, že jestli bude válka delší než šest měsíců, NATO se postupně
rozpadne a EU možná také.
Znepokojující je, že pouze doufá, že poradci prezidenta nebudou natolik hloupí, aby
ztrátu tváře řešili jaderným útokem. U Rusů si je jistý, že první nezačnou .

Dolmen
Dolmen
Reply to  Bety
30. 11. 2022 14:07

Také když popisoval situaci v USA a rozpad letargické společnosti tamtéž, zarazila mě nápadná podobnost s ČR.

fajt
30. 11. 2022 12:10

NYT: за год число прибывших в США из Мексики россиян выросло в 46 раз | 30 ноября 2022 – Новости Mail.ru

když za čtvrt roku odejde ( uteče) ze země skoro na 10 milionů lidí, pak se dá říci, že je v říši něco špatně ( přitom oligarchové zůstavují, pátá kolona brutálně sílí a byrokracie má gogolovské pré ) – ale je to jejich boj. ..)

Irena
30. 11. 2022 13:26

Vláda dál marginalizuje naše oficiální vztahy s Ruskem. Připomínám, že z hlediska řízení se jedná o narušování důležitých řídících vazeb, kterých se místo nás chopí někdo jiný: „Vy žádné vazby nepotřebujete, my za vás vyjednáme vše potřebné! Třeba i to, kdy vstoupíte do války!“ To znamená, že jde o další snižování „suverenity“ České republiky. Z domácích otroků, co čistili páníčkovi boty a hajzlíky, nepozorovaně klesáme do postavení otroků v dolech.

Ale to nevadí, oni nám to podají jako další naši „pěremogu“. Nepřipomíná vám to něco?

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rusko-velvyslanec-pivonka-moskva-diplomacie-ministerstvo-zahranici.A221130_121720_domaci_remy

Last edited 1 rok před by Irena
Bety
Bety
Reply to  Irena
30. 11. 2022 15:28

Lipavský je určitě přesvědčen, že tím Putinovi přivodí bezesné noci. Kocourkov.

Irena
1. 12. 2022 12:28

Já bych to tedy spíš nazvala Odrovnání Evropy

Vypnutí Evropy

Švédské noviny Nya Dagbladet zveřejnily tajné memorandum z ledna 2022, které připravili pracovníci americké společnosti RAND Corporation úzce spjaté s Pentagonem a vojenskoprůmyslovým komplexem. Dokument přímo odkazuje na plány USA pro Evropu: zcela zničit její ekonomiku „útokem Ruska na Ukrajinu“. Ústřední roli by v tom měla sehrát současná vláda Německa.

Krátké třístránkové memorandum, které je interním dokumentem RAND, obsahuje poměrně podrobnou analýzu nevyhnutelného ekonomického kolapsu Evropy v důsledku Amerikou vyprovokovaného útoku RF na Ukrajinu…

https://kob-forum.eu/2022/11/29/vypnuti-evropy/

Irena
Reply to  Irena
1. 12. 2022 14:15

Lavrov vystoupil na tiskové konferenci o evropské bezpečnosti. Hlavní prohlášení:  – NATO se vrátilo k prioritám studené války: „Držte Rusy mimo Evropu a Američany v Evropě“, přičemž pod kontrolou USA již je celá Evropská unie. – Vztahy mezi Ruskem a Západem v oblasti práce na evropské bezpečnosti nebudou obnoveny. – Evropa „nerozvážně“ následuje USA a ve všem podpořila rusofobní politiku Ameriky. – Rusko se nevyhýbá kontaktům se Spojenými státy, ale zatím od nich žádné významnější ideje neuslyšelo. – Rusko na Ukrajině útočí na infrastrukturu, která pomáhá zabíjet Rusy. – Moskva o jednání s Ukrajinou nežádala, ale je připravena druhou stranu vyslechnout.… Číst vice »

Botičky od Diora
Botičky od Diora
1. 12. 2022 13:18

Místopředsedkyně Evropské komise, naše! Věra Jourová (plat 520 TKČ/měs.) uvedla, že EU může uvalit sankce na Twitter, který distribuuje mimo jiné ruský Sputnik a RT.
Tak si to Věruška chce rozdat s Muskem :-))))

Irena
2. 12. 2022 7:16

Francouzské ministerstvo zahraničí oznámilo zahájení prací na vytvoření mezinárodního tribunálu, který by vyšetřoval kroky Ruska na Ukrajině.

Jen v 21. století francouzská armáda, ve většině případů s vědomím vlády, spáchala v afrických zemích obrovské množství válečných zločinů. O 20. a 21. století by to bylo nadlouho, tak jen pro připomenutí uvedu výčet francouzských operací pouze v Africe (mimochodem nic z toho nepojmenovali válka)…

https://ksb-csr.net/threads/spravy-z-eu.200/post-1661

Irena
2. 12. 2022 13:00

Na Večeru s Vladimirem Solovjovem vystoupil Konstantin Sivkov, doktor vojenských věc, zástupce prezidenta ruské akademie raketových a dělostřeleckých věd, ve zkratce:  Zaprvé, mnohé nasvědčuje tomu, že se Američané reálně připravují k použití jaderných zbraní a zadruhé hodně se mluví o strategii a taktice speciální vojenské operace. Každá válka má svou ideu, ne svůj cíl, ale ideu, na co stát v té či oné válce sází. Ve Velké vlastenecké válce Rusko i Německo sázely každý na svůj národ a svou armádu. I dnes sází Rusko v té válce se Západem, ne s Ukrajinou, která je jen bojištěm, na armádu a národ.… Číst vice »

prozaik
Reply to  Irena
2. 12. 2022 14:26

Nedávno Nikolaj Starikov, před ním Nikita Michalkov, a mnozí další, se vyjádřili pro obnovení trestu smrti v Rusku.

Bez objektivních čistek a trestu tohoto typu nejde žádnou zemi pozvednout.

A už vůbec ne v situaci, kdy je tu na jedné straně demografický kolaps ( mj. podpořený liberální potratovou politikou ) a na druhé se jedná v rukavičkách se zločinci všeho druhu.

Ta situace nemá jiné řešení. Může se to někomu nelíbit, může s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak vše. Je to tak.

Hudryperman
Hudryperman
2. 12. 2022 23:33

Většinou si čísel ,ať už černých,nebo červených nevšímám. V diskusi pod článkem zajocha mi tohle známkování připadlo až směšné.Jde jasně o výraz politických postojú
nejen k napsaným příspěvkům,ale o vyjadřování osobních sympatií.Škoda,účastníci by měli vědět,že Stanem poskytovaný zdejší bezplatný prostor není zásadně k tomu určen.
Dovolím si uvést link na zajímavý a asi pro leckoho překvapivý článek Ivana Davida :

https://www.novarepublika.cz/2022/12/ivan-david-o-svobode-slova-v-rusku-a-v-evropske-unii
Jsem zvědav na reakce jedné i druhé strany zdejších přispěatelů.

prozaik
Reply to  Hudryperman
3. 12. 2022 6:32

Mi se tu žádné „červené a černé čísla“ nezobrazují. Ale nešť.

Davidův článek je zajímavý, cenný a potřebný. Překvapivý snad ani ne.

Kdyby mi někdo před třiceti lety tvrdil, že pro zjištění pravdy o událostech bude nezbytné číst hlavně ruské zdroje, tak bych mu nevěřil. Leč, stalo se…

Gatta
Gatta
Reply to  prozaik
3. 12. 2022 8:27

Abych se zastal pana Hudrypera a věci byly opravdu přesně.

Po stisku „pance – nahoru / dolů“ se prosvítí zeleNÁ nebo červeNÁ čísla a následně v těchto barvàch i jejich převládající součet, nulové součty jsou zobrazeny tmavě šedě, včetně palců na obou stranách.

Ale nešť … vždyť jde přeci i obsah a myšlenky a ne o barvy a pravopis.

Gatta
Gatta
Reply to  Hudryperman
3. 12. 2022 8:40

Zdravím – teď jsem četl v jedné už dost staré knize, že “ ženský to berou často za špatný konec“.

Nevim, ale mám vypozorováno, že dnes to bere většina lidi za špatný konec.

Ono je snadnější nesouhlasit, či nějak zpochybňovat, než se snažit pochopit. Tak proč toho druhého nechávat domluvit, co chtěl říci…

Řekl bych, že to je tou dlouhodobou frustraci a strachem o sebe a o svoje ego.

Mirek
Mirek
3. 12. 2022 8:18

Paní Irenko mám k Vám prosbu. Kde mohu najít text přednášky,“ Besedy o životě 5 ,“ od pana Velička. Rád bych to měl ve wordu, abych to mohl vytisknout pro ten nový věk.
Děkuji.
Omlouvám se „diskutérům.“