Hackathon v IKEM vyhrál nápad na podkožní senzor pro sledování hladiny cukru

Senzor, který usnadní život pacientům s cukrovkou, se stal nejlepším nápadem pátého ročníku European Health Hackathon (EHH) 2022. Akce se pořádala od pátku 25. do neděle 27. listopadu v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM). Vítězné technologické řešení nazvané DiApp by do budoucna mohlo usnadnit průběžné sledování hladin cukru u hospitalizovaných pacientů. Vytvořil ho český hackerský tým nazvaný SZN ve složení Dušan Klíma, Martin Fejt a Petr Kramara. Na druhém místě se umístilo řešení pro včasnou identifikaci chronického onemocnění ledvin na základě analýzy dat. Třetí místo obsadil nápad na aplikaci, která upozorní zdravotníky i laickou veřejnost, že někdo v okolí potřebuje resuscitaci.

„První místo na  European Health Hackathon získal tým s názvem SZN, který přišel s řešením DiApp, jež by do budoucna mohlo usnadnit průběžné sledování hladin cukru u hospitalizovaných pacientů s diabetem. Pro nemocné to bude znamenat, že místo čtyř až šesti píchnutí do prstu za den by při příjmu dostali podkožní senzor na měření hladiny cukru. Usnadní to práci i zdravotnickému personálu. Řešení přinese zkvalitnění, zefektivnění a větší bezpečnost pacientů,” ohodnotil vítězný návrh vedoucí ambulance Kliniky diabetologie IKEM, MUDr. Robert Bém.

Druhé místo získal hackerský tým s přezdívkou ettioled z ČR a SR, který vymyslel řešení zvané CKD-xgBoost. To dokáže z dat identifikovat potenciální pacienty s chronickým onemocněním ledvin. „Význam této aplikace nespočívá pouze v detekci bezpříznakových pacientů, kteří dosud neví o svém onemocnění ledvin, ale také šanci nasadit inovativní léky, které zpomalí postup chronických onemocnění ledvin a oddálí případnou dialýzu, popřípadě transplantaci,” říká profesor MUDr. Ondřej Viklický, přednosta Transplantačního centra IKEM.

Třetí místo putuje za českým hackerským týmem Bild Mlue, který navrhl prototyp řešení Beat Savior, jež má propojit zdravotníky i poučenou veřejnost do záchrany lidských životů při resuscitaci.

Výsledky European Health Hackathon 2022 slavnostně vyhlásili pořadatelé dnes v 17:00 hodin v IKEM. Akce hledá inovativní řešení, která zlepší zdravotnictví a péči o pacienty. Je největší svého druhu ve střední Evropě. Letos se jí zúčastnilo na 190 etických hackerů z Česka i dalších evropských států. Vítězné týmy si rozdělily finanční odměnu ve výši 450.000 korun. Podrobné informace o akci a vítězných řešeních jsou dostupné na stránkách https://hackhealth.eu/.


Hackathon přináší do zdravotnictví nové impulzy

Do European Health Hackathon se letos přihlásilo přes 700 hackerů z ČR i zahraničí. Komise složená z mentorů a partnerů akce vybrala 60 nejtalentovanějších tříčlenných týmů, které natočily motivační videa a následně se tento víkend akce zúčastnily online nebo prezenčně. Přímo v IKEM od pátku do neděle osobně 48 hodin programovala osmdesátka etických hackerů, byli to většinou studenti informačních technologií nebo ajťáci z praxe. V neděli odpoledne odprezentovali své návrhy několikačlenné odborné porotě.

Radili jim po celou dobu budou odborníci z řad lékařů a mentoři z oblastí umělé inteligence nebo datových analýz, například přednosta Transplantačního centra IKEM prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc; vedoucí informačních technologií IKEM Ing. Petr Raška, MHA; vedoucí ambulance Kliniky diabetologie IKEM MUDr. Robert Bém; Ph.D. MHA a doc. MUDr. Michal Pazderník, Ph.D. FESC z Kliniky kardiologie IKEM.

Úspěšné týmy dostaly pozvánku dopracovat svůj nápad ve zdravotnickém inkubátoru Caelestinus (www.caelestinus.tech), jehož partnery jsou vedle IKEMu také Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze nebo americká společnost InterSystems,” dodává inovátor a spolupořadatel Tomáš Studeník ze společnosti CEE Hacks.

Vítězné prototypy nebo návrhy na hardwarová zařízení budou příští rok dokončeny ve spolupráci s odborníky z IKEM ve zdravotnickém inkubátoru Caelestinus. Výsledky jeho prvního ročníku budou v rámci FINAL DEMO Day vyhlášeny tuto středu 30. listopadu v IKEM od 14:00 hodin. Investorům se představí 14 týmů, které inkubátorem prošly.

Sedm výzev pro letošní hackery v  European Health Hackathon 

  1. Dia Brother – Pomocník pro diabetiky
  2. Edu Mat – Nástroj na vzdělávání pacientů
  3. Analýza dat, která zachrání životy
  4. Nástroj na přivolání okamžité pomoci
  5. Prediktivní diagnostika pomocí AI
  6. Využití cloudové platformy FHIR na práci s daty
  7. Inovace s FHIR – standard pro výměnu zdravotnických dat

You may also like...