Evropská komise povolila sítě 5G na palubách letadel

  • 28.11.2022 08:00

Letecké společnosti budou nyní moci poskytovat konektivitu 5G na palubách letadel a cestující plně využívat svých mobilních telefonů. Evropská komise povolila zřizovat sítě 5G na palubách letadel. Zruší se tím také povinnost přepnout mobil do režimu Letadlo. Povolení se bude týkat letů v EU.

Pro zajištění konektivity musí být letadlo vybaveno buňkou „piko cell“, která je vlastně základnovou stanicí mobilní sítě na palubě. Letadlo, resp. pico-cell je pak spojena s pozemní sítí typicky pomocí satelitního spoje. Kmitočtové plány se sítěmi na palubách letadel počítají.

Technicky je možné vše, legislativně nyní také. Otázkou je, jak a za jakých podmínek se těchto možností chopí letečtí dopravci. Postupně se tak přibližujeme situaci, kdy paluba letadel nebude jediným místem na planetě, kde nelze telefony plně využívat.


Fotografie k článku



Komentáře



Gajda - nepřihlášený host (...49.225...)
28.11.2022 17:38

O. M. : no, aby baba věděla, kolik jí to bude stát. Ona pokud bude baba ze států, tak nic takovýho nebude řešit, než jí přijde faktura a pak ještě zažaluje operátora. Ale masově to nebude jen o ceně volání, ale i o ochotě aerolinek do toho jít. Ty velký klasický to udělají, protože to bude vidět jako nějakou výhodu, ale spousta dalších se na to vykašle minimálně pár dalších let.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
28.11.2022 13:19

Děsím se situace, kdy nějaká baba poblíž mě bude celou cestu přes Atlantik telefonovat :-(
Ale ona to naštěstí (aspoň doufám!) vyřeší cena toho volání.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace