Grinch i Mariah Carey: 10 typů kolegů, které potkáte v práci o Vánocích

11. 12. 2023

4 min.

Grinch i Mariah Carey: 10 typů kolegů, které potkáte v práci o Vánocích
autor
Petra Němcová

Externí redaktorka

Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejte přáááteléééé… není vám to povědomé? Jsme si jistí, že některý z vašich kolegů v práci zpívá koledy už od října, kdy se v obchodech objeví první adventní kalendáře. Jiný zase stále dokola opakuje: „Nene, já nemusím, já už ho vidím.“ No a třetí na vás jen naštvaně vrčí a těší se, až bude po všem. Je to přece jenom komerční svátek, že ano… Během adventního času se většina vašich kolegů opravdu projeví v pravém světle. Jsou u vás v kanceláři taky? Nebo se snad v našich pracovnících najdete vy sami?

1. Zdeněk Troška aneb znalec všech vánočních filmů

Přijdete do práce a první, co uslyšíte, je: „Harry, jdu do baráku!“ U oběda se vám poté za zády ozve: „Mami, to máme zase rajskou? Co vidíš? Kuře. Tak vidíš…“ A když se během dne svěříte, že vám včera zemřel králíček, tak se místo kondolence dočkáte jenom zhodnocení situace v podobě věty: „Je to rebel!“ No a při odchodu z práce se s vámi loučí slovy: „Tak čí je to flaška? Dozvím se to!?“ Ano. Bavíme se o znalci všech hlášek z vánočních filmů a reklam. Používá tyhle průpovídky pořád a u všeho. Vánoční filmy milujeme, ale čeho je moc, toho je příliš.

2. Grinch aneb ten, kdo nenávidí Vánoce

Ať už je to kolegyně, kterou před pár lety na Štědrý den opustil snoubenec, nebo kolega, který si myslí, že Vánoce jsou jen marketingový konstrukt, aby obchody z lidí vytáhly peníze, tak je to prostě člověk, který s vámi nadšení z Vánoc sdílet nebude. Jediné, co uslyšíte, budou všechna negativa Vánoc i Silvestra, s dárkem určitě nepočítejte a na ochutnávku domácího cukroví zapomeňte rovnou. O Vánocích se před Grinchem radši ani nezmiňujte a na společný meeting doporučujeme sundat váš oblíbený vánoční svetr.

3. Mariah Carey aneb ten, kdo zpívá všechny vánoční songy

  • 🎶 Make my wish come true… All I want for Christmas is you…
  • 🎶 Last Christmas I gave you my heart… But the very next day you gave it away…
  • 🎶 But as long as you’d love me so… Let it snow! Let it snow and snow!
  • 🎶 Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock… Jingle bells swing and jingle bells ring…
  • 🎶 It’s beginning to look a lot like Christmas… Everywhere you go

Musíme ještě něco dodávat? Pokud jste bezpečně poznali všechny písně, asi už sami tušíte, která postava jste vy.

4. Vánoční elf aneb ten, kdo šíří vánoční náladu

Vánoční hrnky, vánoční svetry a kouzlo Vánoc na každém kroku. Na tyto chvíle čekal celý rok. A je to tady. Vánoční elf je typ člověka, který šíří vánoční náladu všude, kde může. Radostně láká kolegy po práci na náměstí ke stromečku na svařák a svůj vlastní stromek má doma nazdobený hned, jak se v obchodě objeví dekorace (takže v říjnu). Pravděpodobně vám ráno v kuchyňce vypráví, jaký druh cukroví už má hotový, ve které kavárně mají nejlepší perníkové latté, a vanu chystá pro kapra celý rok. Pokud při tom všem shonu na konci roku máte problém s nasáváním vánoční atmosféry, tenhle kolega vám ji zaručeně dodá. Na počkání!

5. Billy Mack aneb ten, kdo se vypne na vánočním večírku

Pokud jste viděli film Láska nebeská, tak přesně víte, o jaké postavě mluvíme. Jsme si jisti, že i u sebe v práci najdete jednoho takového Billyho. Jediné, o čem celé svátky mluví, jsou vánoční večírky, party a dámy, které se mu během nich podaří sbalit. Váš firemní večírek je pak pro něj událost roku, kde je to vždycky ten, co to jednoduše trochu přepískne. Celá jeho filozofie života se točí kolem hesla: „Milé děti, strýček Billy vám říká: nekupujte drogy. Staňte se popovou hvězdou a lidé vám je budou dávat zadarmo.“ Štědrý den poté stráví pravděpodobně naložený v lihu se svým nejlepším kamarádem a bude spokojený, že po něm nikdo nic nechce.

6. Popelka aneb žije vánočním úklidem

Smítko tam, šmouha tady a jedna velká nestíhačka. To je taková ta kolegyňka, která řeší vánoční úklid už od léta a stejně s tím nikdy není spokojená. Běda, jak nejsou umytá okna, nažehlené záclony a vyleštěná koupelna. Doma se s ní o tom už nikdo nechce bavit, tak to posloucháte v kanceláři vy. Ale ne že jí u toho zaděláte slavnostně nablýskaný stůl. Že pro samé uklízení možná nestíhá všechny deadliny, je přece vedlejší… A samozřejmě i vy se chcete doma taky cítit na svátky dobře a v uklizeném prostředí to jde zpravidla lépe, ale vždyť jsou Vánoce především svátky klidu a míru!

7. Cindy Kdovínová aneb ten, kdo šíří poselství Vánoc

Jako každý rok jste si slíbili, že nakoupíte dárky už koncem října, ale ještě v polovině prosince nemáte ani jeden? Kolegyně Cindy Kdovínová vás ubezpečí, že pravým duchem Vánoc přece nejsou dary, ale to, že můžeme být spolu. Nemůžete sice říct, že nemá pravdu, ale jen vás tím ještě víc vytočí, doma to takhle asi nevysvětlíte, co? Připravte se na vlnu moralizujících (nevyžádaných) poznámek, na kterých je vlastně vůbec to nejhorší, že na nich něco je. A vy se přitom hlavně těšíte na kila cukroví, smaženého kapra, štědrovečerní pohádku a hlavně pár dní klidu!

8. Chandler Bing v Tulse aneb ten, kdo pracuje i přes Štědrý den

Někdo svou práci miluje tak, že Vánoce pro něj nejsou dostatečnou omluvou, aby si na chvíli odpočinul, a e-mail otevírá ještě před štědrovečerní večeří. Nebo ten chudák má za šéfa Grinche, pro kterého jsou Vánoce dny jako každé jiné, a jeho tým prostě pracovat bude. Anebo ta nešťastná duše na Vánoce jednoduše pracovat musí. Pokud máte takového kolegu i vy, udělejte mu radost donáškou domácího cukroví a s extra úkoly mu třeba i pomozte. Dobrý skutek na Vánoce totiž vydá za všechny dárky (řekla by naše Cindy).

9. Miroslav Donutil (aka Šebek) aneb ten, co (ne)umí perfektně vybrat dárky

Všichni víme, že Vánoce nejsou jenom o dárcích, nicméně snad každý z nás se snaží svým blízkým pořídit něco, co jim udělá opravdu radost. A tenhle kolega umí vždy dobře vybrat! Respektive, myslí si to o sobě. Jeho volbě předchází dlouhé přemýšlení a výběr, ke každému dárku má dlouhý příběh a jeho výraz při rozbalování je k nezaplacení a plný hrdosti. Jenže je to vždycky mimo! Jediné, co si v kanceláři všichni přejete, aby si právě vás nevylosoval na Secret Santu a nemuseli jste zase děkovat za ty „fakt zajímavý zelený vánoční ponožky“.

10. Petronel aneb dobré skutky všude, kam se podíváš

Kolega, kterého by potřebovaly všechny kanceláře! Možná nemá kouzelnou brašnu, díky které by dopřál panně klíčnici bohatství a panu hraběti chůzi o žebrácké holi, ale vždy má po ruce prima tip, kde můžete vykonat nějaké to dobro. Pravidelně daruje oblečení a jídlo potřebným, přispívá do adventních sbírek, mluví o projektech, jako jsou Ježíškova vnoučata, nebo chodí na svátky venčit psy z útulku. Takového kolegu nejlépe vezměte na společný meeting s vedením a vymyslete, jak můžete pomoci za celý tým i vy!

Tak šťastné a veselé!

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu a začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa