Básník Karel Hynek Mácha zemřel v Litoměřicích a byl pochován na hřbitově na západním okraji města. Přesto se jeho ostatky nyní nacházejí v Praze na Vyšehradě. „Máchův hrob sice u nás na hřbitově zůstal, ale zdaleka ne každý ví, že se jedná o symbolickou záležitost,“ řekla správkyně hřbitova v Litoměřicích Eva Štorkánová.

Školní výpravy k básníkovu hrobu podle ní rozhodně nejsou ojedinělou záležitostí. Byť v Litoměřicích v jeho hrobě nikdo neleží, občas se tam objeví rozsvícená svíčka. V minulosti na hřbitově probíhalo také čtení Máchových veršů. „U nás na hřbitově si na Máchu můžete zavzpomínat hned u dvou památníků. Jednak u kenotafu, což je vlastně jen ozdobný památník, a pak u samotného hrobu, který leží kousek vedle,“ uvedla Štorkánová.

Funkcionalistická vila herečky Zity Kabátové v Dobříni u Roudnice nad Labem si ještě nenašla svého kupce. Vila je již nějakou dobu na prodej.
Vila po Zitě Kabátové v Dobříni je na prodej. Hostem tu býval i Vlasta Burian

Mácha zemřel několik dnů po požáru v Litoměřicích, který zpozoroval z vrcholu nedalekého Radobýlu. Utíkal jej hasit. Kolem jeho smrti ale stále panují dohady. „Co se týká přesného data úmrtí, tam je nejjistější vycházet z jeho úmrtního listu,“ řekla Alena Petruželková z Památníku národního písemnictví.

Památník kromě jiného spravuje i web literarnimuzea.cz, kde se píše o pozměněném datu na básníkově úmrtním listu. „Z obavy ze šíření nákazy bylo jeho datum úmrtí na úřední listině o jeden den posunuto na 5. 11. 1836,“ píše tam doslova. Ani příčina smrti není stále jasná. Spekuluje se o zápalu plic nebo choleře. Ta může stát za změnou data v úředních dokladech.

Okupace vytáhla Máchu z hrobu

K převozu ostatků z Litoměřic došlo 1. října 1938 a v pozadí přesunu byly i obavy ze zničení. Vzápětí totiž Litoměřice obsadila německá vojska a nikdo nevěděl, jak se nacisté zachovají k odkazu velkého českého literáta a vlastence.

Hrob v Litoměřicích, ostatky v Praze a památník na Olomoucku

Máchův památník v lese u KřtinMáchův památník v lese u KřtinZdroj: Mr. Hyde / Wikipedia Commons / creative commonsByť se Karel Hynek Mácha narodil v Praze a zemřel v Litoměřicích, jeden z památníků mu u Olomučan v okrese Blansko nechal vystavět profesor Josef Opletal. Je tvořený betonem, vápencem a mramorem. Na třech stranách památníku jsou vytesána slova jeho Máje.

Památník je součástí takzvaného Lesnického Slavína, což je soubor památníků rozmístěných na území Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny po lesích okolo Adamova. Jeho skutečné ostatky dnes spočívají na vyšehradském Slavíně.

V roce 1912 byla odhalena Máchova socha od Josefa Václava Myslbeka na pražském Petříně. Její kopie, kterou odlili v Horní Kalné u Vrchlabí, byla dne 21. listopadu 2010 také instalována v Litoměřicích na úpatí Mostné hory.