I poslanec za ANO a bývalý předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček sdílel fotografii, na níž prezidentský kandidát Petr Pavel je vyfocen s muži, kteří mají na sobě tričko s podobiznou Vladimira Putina. Radek Vondráček to dává do souvislosti s Pavlovým vyjádřením, že ho „nejvíce fascinují lidé, kteří si na tričko vezmou Putina, nad hlavu českou vlajku, volají hesla o svobodě a zároveň po tom, aby k nám přišel udělat pořádek Putin.“ To měl říci pro Snídani s Novou.

Fotografie jako taková však vykazuje grafickou úpravu. „Je zjevné, že fotografie jako taková je stará, zřejmě naskenovaná z papírové fotografie. Tomu odpovídá slabá kvalita a i přehyb vlevo. Fotografie Putina je však velmi ostrá. Je i vidět, že je položena křivě. To je zjevné především u muže vpravo, že fotografie je položena v úplně jiném úhlu, než muž stojí. Určitě se jedná o fotomontáž,“ řekl nám expert na grafiku z ČVUT Tomáš Dvořák.

Kontaktovali jsme i tým generála Pavla. Petr Pavel odmítá, že by se, kdy fotil s muži, kteří by na sobě měli fotografii ruského prezidenta Vladimira Putina.

AKTULIZACE: Poslanec ANO se za sdílení fotomontáže omluvil a příspěvek smazal.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.