Brazílie porazila Švýcarsko 1:0 a zajistila si postup ze skupiny. Utkání rozhodl dělovkou Casemiro

Fotbalisté Brazílie vyhráli ve svém druhém utkání na mistrovství světa 1:0 nad Švýcarskem. Jediný gól ‚Kanárků‘ vstřelil záložník Casemiro. Jihoameričané si tak předčasně zajistili postup ze skupiny G. Švýcaři budou mít o svém osudu jasno až po zápase se Srbskem.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Katar) (Aktualizováno: 20:27 28. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

střelec branky Casemiro

střelec branky Casemiro | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Pětinásobní mistři světa od roku 1970 v základní skupině vyhráli 31 z dosavadních 40 zápasů. Naposledy se jim to nepovedlo před čtyřmi lety právě proti Švýcarům a stejný soupeř jim dlouho vzdoroval i dnes.

Utkání Brazílie - Švýcarsko jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Švýcarsko bude hrát v pátek se Srbskem a mohla by mu stačit i remíza, pokud Kamerun v souběžně hraném zápase neporazí Brazílii.

Trenér poražených Murat Yakin přiznal, že už věřil, že se podaří bezbrankovou remízu udržet. „Nekontrovali jsme hru tak, jak jsme chtěli, ale mužstvo bojovalo ze všech sil a měli jsme pár dobrých okamžiků. S trochou smůly jsme prohráli, hráčům nemám co vyčítat. Musíme poslední zápas zvládnout,“ řekl trenér, který za Švýcarsko odehrál 49 zápasů, ale nikdy se mu nepodařilo postoupit na světový šampionát.

Brazilci nastoupili do utkání bez zraněné ofenzivní hvězdy Neymara. Místo něj se v sestavě objevil defenzivní záložník Fred, do útoku se vedle Richarlisona postavil Lucas Paquetá.

Ve švýcarské jedenáctce trochu nečekaně chyběl její nejlepší střelec Shaqiri. Autora 26 branek nahradil defenzivněji laděný, teprve dvacetiletý Fabian Rieder, který v dresu s helvétským křížem debutoval na posledních deset minut proti Kamerunu. 

Oslabený brazilský tým působil v úvodu opatrným dojmem. Stejně hráli i Švýcaři, a tak v úvodu utkání diváci výraznější situaci neviděli. 

První větší šanci si připsal po Rapihnově přihrávce ve 27. minutě Vinícius Júnior. Centr z pravé strany ale vychytal švýcarský brankář Yann Sommer. Dobře přihrával i Ricardo Rodriguez ve 39. minutě. Míč si v pokutovém území našel Ruben Vargas, přes obranu Brazílie se ale neprosadil. 

Druhý poločas

Jedna střela na bránu za první půli přiměla trenéra Titeho k vystřídání. Do druhého poločasu tak vyměnil Paquetu za mladíka Rodryga. 

Kamerun drží díky remíze 3:3 se Srbskem naděje na postup. Kudus zařídil výhru Ghany nad Jižní Koreou

Číst článek

Nejdříve však zahrozili Švýcaři. Granit Xhaka vybídl křižným pasem volného Silvana Widmera na pravé straně. Švýcarský obránce si dobře naběhl, nacentroval však pozdě a obránce Brazílie skluzem odvrátil nebezpečí. 

O pár minut později mohl skórovat Richarlison, na přihrávku vnějším nártem však těsně nedosáhl.

Skóre mohl otevřít v 65. minutě i aktivní Vinícius Júnior. Útočník Realu Madrid využil chyby obránce Švýcarska a zblízka překonal brankáře Sommera. Přihrávající Richarlison však vybíhal z ofsajdového postavení a rozhodčí tak branku odvolal.

Gólu se fanoušci Brazíle dočkali v 83. minutě. Vinícius si na hranici pokutového území narazil s Rodrygem a ten předložil míč Casemirovi. Defenzivní záložník se do míče opřel a s lehkou tečí dopravil míč do brány. 

Brazilcům se okamžitě vrátila tolik obdivovaná lehkost a Švýcaři jen Sommerovi vděčí za to, že znovu neinkasovali.

Střelec vítězné branky prohlásil, že to byl nepříjemný zápas. „Švýcaři nehrají nudně, jsou dost zkušení, aby věděli, jak na nás. Museli jsme být trpěliví. Máme teď jistý postup z těžké skupiny a můžeme hrát poslední utkání v pohodě,“ řekl Casemiro, pro něhož to byl šestý gól v 67. mezistátním zápase.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina G (Dauhá)

Brazílie - Švýcarsko 1:0 (0:0)
Branka: 83. Casemiro. Rozhodčí: Barton ­- Morán (oba Salv.), Zeegelaar (Sur.) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Fred - Rieder. Diváci: 43.649.

MS (PLATNÉ K 28. 11. 2022)
Tým Z V R P Skóre B
1. Brazílie 2 2 0 0 3:0 6
2. Švýcarsko 2 1 0 1 1:1 3
3. Kamerun 2 0 1 1 3:4 1
4. Srbsko 2 0 1 1 3:5 1

Petr Kallista, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme