Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Brazilští fotbalisté porazili Švýcarsko 1:0, do osmifinále je poslal Casemiro

Brazilští fotbalisté porazili Švýcarsko 1:0, do osmifinále je poslal Casemiro
Brazilští fotbalisté si zajistili postup do osmifinále | zdroj: Profimedia

Brazilští fotbalisté vyhráli na mistrovství světa v Kataru nad Švýcarskem 1:0 a po Francii jsou druhým jistým účastníkem osmifinále. Po odpolední úrodě jedenácti branek první večerní zápas ve skupině G v Dauhá přinesl jen minimum šancí. První gól jihoamerickému týmu sebral videorozhodčí a až v 84. minutě rozhodl o třech bodech pro Brazílii povedeným volejem Casemiro.

Pětinásobní mistři světa od roku 1970 v základní skupině vyhráli 31 z dosavadních 40 zápasů. Naposledy se jim to nepovedlo před čtyřmi lety právě proti Švýcarům a stejný soupeř jim dlouho vzdoroval i dnes.

Švýcarsko bude hrát v pátek se Srbskem a mohla by mu stačit i remíza, pokud Kamerun v souběžně hraném zápase neporazí Brazílii.

„Kanárci“ nastoupili bez zraněného Neymara, nad jehož dalším účinkováním na šampionátu stále visí otazník, a podobné problémy s kotníkem vyřadily i pravého obránce Danila. Jejich místa zaujali Militao v obraně a Fred ve středové řadě.

Ve švýcarské jedenáctce trochu nečekaně chyběl její nejlepší střelec Shaqiri. Autora 26 branek nahradil defenzivněji laděný, teprve dvacetiletý Rieder, který v dresu s helvétským křížem debutoval na posledních deset minut proti Kamerunu.

Kdo čekal brazilskou útočnou smršť, musel být zklamán. Richarlison, který dvěma góly zařídil výhru proti Srbsku, během úvodní dvacetiminutovky sice dvakrát proklouzl do šestnáctky, ale k zakončení se nedostal. Ve 27. minutě naservíroval Raphinha parádní centr, Vinícius Júnior ale ztroskotal na brankáři Sommerovi.

Švýcarský gólman, který si v kvalifikaci připsal v osmi zápasech šestkrát čisté konto, si poradil i s Raphinhovou střelou z dálky. Na druhé straně před brankou kličkoval Vargas, ale první střelu svého týmu už nestihl.

Po změně stran Švýcaři vycítili, že si mohou dovolit víc, než jen bránit. Brazilští hráči ale jejich střelecké pokusy obětavě blokovali a jejich brankář Alisson si na největší problémy zadělal sám, když v 56. minutě váhal s rozehrávkou a moc nechybělo, aby ho Embolo potrestal.

V 64. minutě utekl Vinícius Júnior, šikovně se vyhnul Elvediho skluzu a poslal míč do sítě. Videorozhodčí ale sambu na tribunách utnul konstatováním, že na začátku akce byl ofsajd.

Trenér Tite poslal na hřiště další ofenzivní hvězdy, ale o vítězný gól se postaral hráč, od kterého se to příliš nečekalo. Casemiro po Rodrygově přihrávce střelou bez přípravy poslal svůj tým mezi nejlepších šestnáct. Brazilcům se okamžitě vrátila tolik obdivovaná lehkost a Švýcaři jen Sommerovi vděčí za to, že znovu neinkasovali.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina G (Dauhá, 974):
Brazílie - Švýcarsko 1:0 (0:0)
Branka: 83. Casemiro. Rozhodčí: Barton ­- Morán (oba Salv.), Zeegelaar (Sur.) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Fred - Rieder. Diváci: 43 649.
Sestavy:
Brazílie: Alisson - Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro (86. Alex Telles) - Casemiro, Fred (58. Bruno Guimaraes) - Raphinha (73. Antony), Lucas Paquetá (46. Rodrygo), Vinícius Júnior - Richarlison (73. Jesus). Trenér: Tite.
Švýcarsko: Sommer - Widmer (86. Frei), Akanji, Elvedi, Rodriguez - Freuler, Xhaka - Rieder (59. Steffen), Sow (75. Aebischer), Vargas (59. Fernandes) - Embolo (75. Seferovic). Trenér: Yakin.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma