Jste zde

IT SPY: letošním vítězem je student FEL ČVUT

Vítěz navrhl monitorovací systém využitelný v robotice nebo v autonomním řízení vozidel. Systém autor demonstroval na včelách, kdy sledoval, jak ovlivňuje chování královny celé včelstvo.

 

Titul nejlepší diplomové práce z informatiky, který každoročně uděluje soutěž IT SPY, získal absolvent Fakulty elektrotechnické z Českého vysokého učení technického v Praze, Jiří Ulrich. Porotu třináctého ročník soutěže oslovil projektem „Multikamerový lokalizační systém založený na detekci černobílých vzorů“.

Stříbrnou příčku v soutěži obsadila Lucia Hradecká Dupkaničová z Fakulty informatiky na Masarykově univerzitě v Brně. Ve své práci „Segmentácia a sledovanie organoidov v obrazových dátach vytvorených prostredníctvom mikroskopie vo svetelnom poli“ se zabývala analýzou snímků z mikroskopu s využitím metod machine learning. Její metoda je aplikovatelná např. v biologickém výzkumu, kdy pomocí ní lze automatizovaně sledovat růst tkání.

Hned dvě třetí místa obsadili Peter Vajdečka z Fakulty informatiky a statistiky na Vysoké škole ekonomické v Praze a Jan Pašek z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Obě práce využívají umělou inteligenci a strojové učení.

Vítězné projekty tak ukazují, že nejlepší diplomové práce v obecně označeném oboru informatika velmi blízce navazují na trendy vývoje elektroniky a jejích možností, stejně jako na obory automatizace a robotiky. Vysoký aplikační potenciál vítězných prací hodnotí předseda poroty, Jiří Vokřínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha: „Soutěž IT SPY je pro mě každoroční sondou do oboru informatiky, kdy máme jako porota možnost se seznámit s tím nejlepším, co v ČR a na Slovensku v tomto oboru v předchozím akademickém roce vzniklo. Doménou posledních ročníků je praktická využitelnost myšlenek diplomových prací. To se potvrdilo i letos, a jsem přesvědčen o tom, že se s některými úspěšnými projekty setkáme v relativně blízké budoucnosti, kdy budou uváděny do praxe. Aplikační potenciál byl letos patrný prakticky u všech finálových diplomových prací,“ hodnotí tento ročník soutěže předseda poroty, Jiří Vokřínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha.

Do letošního ročníku soutěže IT SPY se zapojilo 6 předních českých vysokých škol a 5 slovenských univerzit, na kterých v minulém akademickém roce mladí informatici obhájili téměř 1200 diplomových prací. Z nich vybrali zástupci vysokých škol, tzv. ambasadoři, celkem 52 projektů s největším potenciálem na vítězství v soutěži. Následně odborná porota vybrala semifinalisty a finalisty, kteří své práce obhajovali 24. listopadu 2022 ve finálovém kole.

Více informací naleznete na www.itspy.cz nebo www.itspy.sk.

Hodnocení článku: