S novou verzí informačního systému K2 Iris budete mít výrobu pod kontrolou

K2 atmitec s.r.o.
— vydáno 29. listopadu 2022

Nová moderní pracovní plocha a nový grafický design webové K2, ale také inovativní možnosti filtrování pro snadné a rychlé vyhledávání, nebo ještě efektivnější plánování výroby a automatické vytváření dokladů mezi společnostmi holdingu. To je výčet jen některých z velké řady novinek, které přináší nová verze ryze českého podnikového softwaru K2 s názvem Iris.

Informační systém K2 je univerzální podnikový systém, který zvládne pojmout všechny oblasti firmy – od řízení výroby (MES) a skladů (WMS) či nákupu, přes obchod a účetnictví, workflow a správu zákazníků (CRM) až po správu dokumentů (DMS) nebo manažerské vyhodnocování. Skupina K2 vyvíjí také vlastní řešení elektronického obchodu a „první e-shop, který uřídí celou firmu“.

„Chceme, aby ERP K2 dokázal vyřešit všechny firemní procesy zákazníků a oni se tak mohli spolehnout na jeden systém,“ popisuje šéf vývoje Tomáš Szkandera.

Nová verze K2 ERP se může, díky implementaci nástroje Load Balancer, pochlubit také rychlejším a stabilnějším během aplikace, a to i v případě výpadku některých z aplikačních serverů. Webová K2 dostala významných rozšíření v podobě nových modulů jako je např. výroba, ale také úplně nový grafický design, který je možné upravovat na přání zákazníka. Za zmínku stojí také nové možnosti v oblasti multicompany, kdy K2 provede přefakturaci mezi společnostmi holdingu automatem. 

Výroba pod kontrolou

Asi nejvíce novinek přináší nová verze K2 iris do oblasti výroby a výrobních firem. Díky novému a přehlednějšímu nástroji s názvem Výrobní manažer lze plánovat výrobu v K2 ještě efektivněji. Na jednom místě jsou tak k dispozici všechny informace, které potřebuje vedoucí pracovník ve výrobě ke své práci. Plánovač má také možnost zaplánovat zakázky do výroby ve více variantách s různými parametry a ty pak mezi sebou jednoduše porovnávat.

Nový nástroj Dílenské rozvrhování pak poskytuje reálný přehled o dílně a upravuje plán na jednotlivé stroje a lidi. Mistr dílny tak může okamžitě vidět závislosti na ostatních operacích ve výrobě a vyhne se tak kolizím či zpoždění.

Poslední novinkou v oblasti výroby je další úroveň práce se šaržemi. Nadřízená neboli externí šarže umožňuje podrobnější práci s informacemi o kvalitě výrobků nebo dodávaných materiálech.

„K2 ERP usiluje o to, aby byl komplexním a uživatelsky přívětivým nástrojem pro efektivní plánování, realizaci a vyhodnocení jakékoli výroby napříč všemi obory, a to již v rámci standardní instalace,“ říká Daniel Vitásek, product owner pro oblast výroby.

V oblasti logistiky a velkoobchodů nabízí K2 iris efektivnější a chytřejší sklady – ať již možností prioritizace skladových úloh či jejich přiřazování konkrétním skladníkům nebo prací se externími (dodavatelskými) šaržemi. Pro oblast e-shopů a e-commerce segmentu pak nová verze přináší, mimo jiné, detailní analýzu nákupního košíku a stanovení nejčastěji prodávaných kombinací zboží, opravdu velmi snadnou expanzi do zahraničí nebo snížení náročnosti spuštění B2C e-shopu – K2 iris tak naslouchá aktuálnímu trendu D2C (Direct-to-Consumer), při kterém výrobní firmy zkracují dodavatelský řetězec a prodávají své zboží svým zákazníkům přímo. 

Kompletní souhrn novinek, které K2 iris svým zákazníkům i potenciálním klientům přináší, najdete na‑stránkách iris.K2.cz. Nová verze vyšla 10. listopadu 2022.

Další článek: Jakým technologiím věřit v roce 2023? Komentář Alexandra Malienka