Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nová biatlonová sezona je tady. Krčmáře a spol. čeká v Kontiolahti nejdelší závod

Je to tady. Uteklo to a sezona biatlonového Světového poháru začíná. A hned tím nejdelším možným kláním, jímž je vytrvalostní závod mužů na 20 kilometrů. Trůn bude chtít obhájit Francouz Quentin Fillon Maillet, ale norské či švédské mašiny mu to nedají zadarmo. Českou jedničkou je Michal Krčmář, vedle něhož se poskládala mladá parta talentů pod vedením staronového trenéra Michaela Málka. Přímý přenos individuálního závodu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus už od 13:00.

Český tým se už po odchodu dlouholetých tahounů Ondřeje Moravce a Michala Šlesingra po minulých SP omladil a ten proces pokračuje dále, i na startu dalšího olympijského cyklu.

Hlavním tahounem by měl být stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu Michal Krčmář. 

"Po Pekingu jsem řekl, že chci teď udělat dobře dva roky, odtrénovat to v sobě dobře, že jsem pro to udělal maximum s vrcholem na domácí mistrovství světa, a pak si řeknu, co a jak dál," řekl Krčmář v Biatlon fokus podcastu.

Chuť být profesionál

"Vnitřní pocit během přípravy, který se ve mně vyvinul, je ten, že pořád na sobě cítím chuť být profesionál, omezovat se, nevadí mi podřizovat se systému a tréninku," dodal.

Vedle Krčmáře se ve Finsku představí také Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska, Mikuláš Karlík a Jonáš Mareček.

"Mám chuť bojovat s těmi kluky o místo v týmu. Jakmile by mi to scházelo, narovinu říkám, že bych tady nechtěl být," prohlásil Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

"U mužů je řada medailistů z juniorských šampionátů. Kluci už vloni ukázali potenciál, Mikuláš Karlík atakoval medaile na olympiádě, ale nechal to na střelbě. Tým je silný a do budoucna v něm vidím velký potenciál," řekl sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář, který dosud muže vedl.

Do role trenéra se vrátil po čtyřech letech Michael Málek, novým střeleckým koučem je olympijský vítěz ve sportovní střelbě Matthew Emmons.

"Přichází po šesti, sedmi letech u amerického týmu a dobře ví, co je biatlon. Vnímá střelbu, dokáže se vcítit do každé disciplíny, do každé věci v té střelbě. Oba mají perfektně zvládnutou mentální přípravu na závod, umějí pracovat s hlavou během závodu. V tom se od nich můžeme učit," ocenil Krčmář.

Z Norů jde respekt

Na biatlonový trůn se jistě bude chtít vrátit trojnásobný šampion Johannes Thingnes Bö z Norska. Fillona Mailleta by ovšem rád sesadil také naposledy třetí Švéd Sebastian Samuelsson.

"A z Norů jde určitě respekt, nechci říct strach, ale těším se na to tak jako hezky, přirozeně. Z předsezónních závodů mi vychází, že na tom budou velice silně, ale kolikrát jsme se už přesvědčili, že ty závody jsou trošku zkreslené," zdůraznil Krčmář.

Na startu chybí kvůli terorismu na Ukrajině vyloučení ruští a běloruští závodníci. "Zklamali mě ti sportovci, kromě Antona Babikova, který se k situaci vyjádřil, tím, že se k situaci nepostavili, a naopak si myslí, že to, co se děje, je potřeba. Ani nevím, jak by se mezi námi chtěli cítit," uvedl Krčmář.

"To samé nechápu u člověka, který dopuje a vrátí se mezi nás. Tím narážím na Alexandra Loginova, který manipuloval se svojí krví," připomněl.

Co se změnilo, je bodovací systém SP. Vítězové vytrvalostních a stíhacích závodů, sprintů i závodů s hromadným startem získají nově 90 bodů místo 60. Zvětší se také rozdíl v přidělených bodech mezi prvními pěti místy. Dosud činil šest bodů mezi vítězem, druhým i třetím v pořadí (60 - 54 - 48), nyní to bude po 15 bodech. Rozdíl mezi třetím a čtvrtým bude nově deset bodů místo pěti.

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) zrušila rovněž škrtání dvou nejhorších umístění v ročníku a do Světového poháru už se nebudou započítávat výsledky z mistrovství světa. Světový šampionát se uskuteční od 8. do 19. února v Oberhofu, hned po něm následuje SP v Novém Městě na Moravě (2. až 5. března). Všechny přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

"Konkrétní cíle nikdy neříkám. Chceme ale závodit co nejlépe. Netěší nás být daleko od pódia. Máme závodníky na to, abychom přinejmenším stupně vítězů atakovali," prohlásil Rybář.

Při první zastávce SP ve Finsku čekají biatlonisty vedle vytrvalostních závodů ještě štafety, sprinty a stíhačky. Právě ve sprintu tam byl Krčmář v minulé sezoně devatenáctý, o dvě místa hůře zajel individuální závod na úvod loňského ročníku ve švédském Östersundu, kde zvítězil Nor Sturla Holm Laegreid.

Motokros mi sedí, přiznal Krčmář

"Ke Kontiolahti jsem si nějakým způsobem našel cestu. Ze začátku to oblíbené středisko nebylo, ale poslední dva tři roky, i když je to ponurý sever, tak mě tam baví závodit," přiznal Krčmář.

Těžší však osmadvacátý muž celkového pořadí posledního SP vidí tamní střelnici. "Když začne foukat, patří k těm složitějším. Co se tratí týče, jsou tam prudké kopce nahoru a dolů, což mám mnohem radši, než když jsou dlouhé. Mám radši takzvaný motokros. Ideálem je pro mě Nové Město na Moravě. Nejenže to je domácí půda, ale ty tratě mi tam fakt sedí a líbí se mi."

Do konce roku ještě biatlonisty budou čekat další dva podniky SP. V prosinci přijde na řadu tradiční zastávka v rakouském Hochfilzenu, před Vánoci si pak řada fanoušků najde cestu do stále oblíbenějšího francouzského Annecy.

Češi v akci:

Michal Krčmář (24), Jakub Štvrtecký (49), Mikuláš Karlík (67), Tomáš Mikyska (71), Jonáš Mareček (92).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články