Medicína

Nejen kníry, ale zejména důslednost


Kategorie: Aktuality Rakovina 
29.listopad 2022

 Movember je v plném proudu, kníry na tvářích mužů získávají reprezentativní podobu a nezisková organizace Loono pokračuje v šíření osvěty ohledně prevence nejen rakoviny varlat a prostaty, ale mužského zdraví celkově. Pomáhá jí v tom také aplikace Preventivka, která věnuje mnoho informací právě těmto onemocněním a učí své uživatele správné technice samovyšetření.

Muži by se měli starat o sebe mimo pravidelných návštěv praktického lékaře jednou za dva roky, návštěvy urologa v 50. roce věku a návštěv dalších specialistů by neměli zapomínat na pravidelné samovyšetření varlat a zdravý životní styl. Tedy na pravidelný spánek, zdravou stravu a pohyb. Vyhýbat by se měli alkoholu a kouření. Důležité je vydržet v odhodlání a nevěnovat se svému zdraví jen v listopadu, kdy je na mužské zdraví upřena velká pozornost.

Rakovina prostaty je nejčastějším nádorem vyskytujícím se u mužů. Ročně si v České republice vyslechne tuto diagnózu téměř 8 tisíc z nich. Mezi rizikové faktory patří výskyt v rodině, vysoký příjem živočišných tuků a červeného masa, vystavení pesticidům a těžkým kovům a věk, kdy riziko stoupá po 50. roce. Naopak rakovina varlat je nejčastějším typem rakoviny u mladých mužů. Nejvíce ohroženi jsou mezi 15. a 40. rokem. Jasná příčina vzniku zatím objevena nebyla. Riziko je vyšší, pokud se rakovina varlete objevila v rodině nebo v případě nesestouplého varlete.

Proto je nutné si varlata ideálně 1x měsíčně vyšetřit, důkladně prohlédnout, sledovat zda nedošlo ke změně tvaru nebo velikosti, jestli se na varlatech neobjevily bulky nebo změny na kůži. Následuje prohmatání obou varlat, nejlépe v teplá sprše. Více na webu nebo v aplikaci Preventivka.

 Dalším důležitým krokem je pravidelné navštěvování preventivních prohlídek. Muži od 19 do 49 let by měli 1x za 2 roky navštěvovat svého praktického lékaře a alespoň 1x ročně svého zubaře. Vedle toho mohou navštívit 1x ročně vyšetření znamének u dermatologa, 1x za 2-3 roky očního lékaře a dle potřeby se nechat testovat na pohlavně přenosné choroby. V 50 letech by měli muži absolvovat preventivní prohlídku u urologa a po padesátce přidat 1x ročně vyšetření TOKS nebo 1x za 10 let koloskopii v rámci screeningu rakoviny tlustého střeva.

Termíny preventivních kontrol i samovyšetření na: Preventivka, mobilní aplikace od Loono. Ke stažení je zcela zdarma, a to jak pro iOS, tak pro Android. Dle TZ

www.loono.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová