Jak se proruští aktivisté jsou schopni střelit do vlastní nohy, si můžeme ukázat na příkladu zprávy, která se šíří jako aktuální, ale pochází z roku 2011. Prý ukrajinský minstr jezdí v kradeném vozu. „Jak nyní odhalil konkurenční poslanec vládnoucí strany Strana regionů, ministr spravedlnosti používá Mercedes GL 420 jako své služební auto, které bylo v Německu nahlášeno jako ukradené od ledna 2010,“ šíří se Facebookem.

Věc se skutečně stala, ačkoliv tedy ministr se bránil, že v žádném mercedesu nejezdí. Používá Toyotu Lexus. Stala se však v roce 2011. Tehdy zemi vládla Strana regionů Viktora Janukovyče, který je dosud čestným předsedou strany. Ministr spravedlnosti Alexandr Lavrinovič byl také členem této strany. Strana vládla zemi do revoluce známé jako Euromajdan, kdy se lidé vzbouřili proti proruské orientaci.

Ukrajina se už dlouho těší nelichotivé pověsti země, kde končí automobily ukradené jejich majitelům v Evropské unii. Je však nesporné, že právě směřování země k Evropské unii by mohlo zemi pomoci.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.