Danuše Nerudová

S manželem Robertem Nerudou v roce 2018 zakoupili v obci Telecí na Svitavsku objekt bývalé fary ze 17. století, který následně zrekonstruovali k rekreačním účelům
  |   osobnost

Danuše Nerudová zvažovala prezidentskou kandidaturu od roku 2021, oficiálně ji oznámila 31. května 2022 na svých sociálních sítích. Veřejně ji už před samotným ohlášením podpořil například bývalý premiér Petr Pithart. Její manžel Robert Neruda vlastní podíl 4,11 % ve vlivné advokátní kanceláři Havel & Partners oplývající veřejnými zakázkami pro stát i velký byznys.

Nerudová vystudovala obor Hospodářská politika a správa na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity (PEF MENDELU) v Brně, v roce 2005 získala doktorát.

V lednu 2018 se stala předsedkyní vládní komise pro spravedlivé důchody. O dva roky později s dalšími odborníky založila občanskou iniciativu KoroNERV-20. Ta se zabývala otázkou, jak snížit dopady pandemie nemoci covid-19 na českou ekonomiku. 

Bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová je dnes v centru pozornosti i proto, že se o ní hovoří v souvislosti s kauzou rychlotitulů a překladovém plagiátorství na zmíněné univerzitě. Údajně se tak mělo dít v době, kdy stála v čele Rady pro vnitřní hodnocení, což je akademický orgán, který by měl na každé vysoké škole dbát o kvalitu studia. Ona jakékoli pochybení odmítá.

Danuše Nerudová obdržela největší finanční dar v historii českých prezidentských kampaní v podobě pěti milionů korun od Martina Moravce, majitele drogerií Teta. Právě z darů podporovatelů chce svoji kampaň, kterou vede vede Jan Králík (v minulosti manažerem kampaně u Michala Horáčka), financovat.

Vybrané články na téma "Danuše Nerudová":
Nerudová může působit hloupě a příliš kopíruje Čaputovou. Expert na komunikaci rozebral prezidentskou kandidátku

Babiš, Nerudová a Pavel: Každý z nich má Achillovu patu, která je může stát prezidentské křeslo

Danuše Nerudová: Potřebujeme štíhlý a efektivní stát